Connect with us

Ambienti

Historia e ishullit plastik më të madh lundrues në botë

Published

on

Urgjenca e çështjeve mjedisore dhe rritja e temperaturave në planet nuk janë asgjë e re. Ka shumë faktorë që kontribuojnë në degradimin e mjedisit. Megjithatë, dy mund të shihen si përfaqësues të pikave kritike në sistemin aktual botëror: plastika dhe asgjësimi i mbeturinave, të njohura më mirë si mbeturina.

Kriza mjedisore nuk mund t’i atribuohet vetëm këtyre dy shembujve. Ato përdoren këtu si shembuj për të mobilizuar çështje që përfshijnë agjentë të shumtë, materiale dhe metoda të ndryshme. Këto çështje çojnë në pasoja shkatërruese, gjithnjë e më të pakthyeshme.

Plastika ka kontribuar në modernitetin dhe shumica e objekteve të botës e përdorin atë. Natyrisht, ka probleme me materialin. Rrjedh nga nafta, prodhimi i saj varet nga nxjerrja e burimeve të lashta dhe natyrore, vazhdimisht në rritje. Rezultati shihet në depozitimin e mbeturinave. Vëllimi i hedhur nuk degradohet me të njëjtin ritëm pasi lëndëve organike iu deshën miliona vjet për t’u bërë naftë. Për më tepër, disa nga përbërësit kimikë të materialit janë të dëmshëm për shëndetin e qenieve të gjalla të planetit.

Një pjesë e këtij materiali është e destinuar për deponi, dhe disa përfundojnë në oqeane, gjë që nuk është çudi. Mbeturinat e hedhura në oqeane janë në mëshirën e rrymave dhe mund të bllokohen në vorbulla ose revolucione detare. Një nga shembujt – më i madhi nga pesë – është Paqësori i Madh i Plehrave të Paqësorit (GPGP). Ekziston një zonë konvergjence e rrymave midis Azisë dhe Amerikës së Veriut. Rrjedha e ujit së bashku me erën bllokon mbeturinat lundruese në qendrën relativisht të qëndrueshme të kësaj zone.

Plastika është elementi mbizotërues i mbetjeve GPGP. Është e mundur të gjenden objekte të dekadave më parë, në një gjendje të mahnitshme ruajtjeje, gjë që dëshmon qëndrueshmërinë afatgjatë të materialit. Objektet detare janë gjithashtu të përhapura, si rrjetat e peshkimit, litarët dhe litarët e shkëputur nga varkat e tyre. Kjo është në kundërshtim me atë që mund të imagjinohet kur mendohet për një “landfill detar”. Dihet se rrjetat e peshkimit janë shkaku i vdekjes së kafshëve të mëdha, ndaj mbledhja e këtyre mbeturinave është urgjente.

Ka shumë iniciativa pozitive dhe zbulime të tilla kanë nevojë për mbështetje të mjaftueshme për t’u bërë veprime me shtrirje përkatëse. Nuk ka të bëjë vetëm me riciklimin, por me dekompozimin dhe reduktimin e materialit. Në këtë pikë, asgjësimi i mbetjeve dhe infrastruktura e nevojshme për të duhet t’i përgjigjet edhe urgjencave të së tashmes. Ajo që tregon artikulli në Degradimin e Materialeve npj është se përmes vëmendjes ndaj qenieve të vogla që i paraprijnë njerëzimit – dhe që ndoshta do ta pasojnë atë – është e mundur të shpikni materiale, ndërtime dhe zgjidhje për të jetuar së bashku. Në fund të fundit, të menduarit tentakular lind përsëri.

Ambienti

Aktivisti mjedisor fiton gjyqin kundër kompanisë së TEC-eve lundruese në Vlorë

Published

on

Aktivisti mjedisor Lavdosh Ferruni ka fituar betejën ligjore me kompaninë italiane Renco, e cila e kishte paditur për shpifje.

Në 2022, Ferunaj publikoi një artikull ku ngriti shqetësimet e tij për lidhjet mafioze të kompanisë Renco,  një kompani italiane e nënkontraktuar për zbatimin dhe ndërtimin e projektit madhor të gazsjellësit TAP në Shqipëri.

Ai e bazonte argumentin e tij në një raport të organizatës prestigjoze Bakwatch si dhe në investigime të tjera.

Sipas kompanisë, Ferruni kishte ngritur akuza të pabaza mbi kompaninë dhe lidhjen e saj me mafian italiane dhe raste të provuara ryshfeti në Afrikë.

Ferruni është një zë aktiv në mborjtjen e natyrës dhe ka denoncuar për një kohë të gjatë ardhjen e dy TEC-eve lundruese në Vlorë.

Qendra Respublica që ka përfaqësuar ligjërisht Ferrunin në këtë gjyq, shprehet se “aksioni ligjor ndaj aktivistit Ferrunaj ngjan më shumë me një padi SLAPP, padi strategjike kundër pjesëmarrjes publike. Më shumë se fitoren në gjyq, ata synojnë të frikësojnë, konsumojë kohën dhe mjetet monetare të të akuzuarve, pikërisht sepse ata marrin pjesë aktive në ngritjen e ndërgjegjësimit për debate me interes publik”.

Këto lloj padish përdoren shpesh ndaj gazetarëve, por dhe aktivistëve për t’i heshtur ata.

Ferruni në një reagim për mediat pas vendimit, shprehet se ishte i bindur që vendimi ndaj tij do të ishte pafajësi. Por ai mendon se kjo “ndërhyrje prej 1 viti është një përpjekje për të ndaluar dikë që flet për një kauzë të frikshme”.

Mjedisorët kanë pasur një betejë të gjatë kundër ndezjes së dy Tec-eve lundruese “Tigri 1” dhe “Tigri 3”.

Dy Termocentralet lundruese në Vlorë “Tigri 1” dhe “Tigri 3” prej më shumë se një viti po lundrojnë në gjirin e Vlorës ende pa prodhuar energji. Fillimisht, ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, u shpreh se ato do të nisnin prodhimin e energjisë në janar 2023, për të “shpëtuar” kështu vendin “nga kriza energjetike”, e cila nuk ndodhi. TEC-et nuk kanë nisur ende prodhimin, por Ferruni shprehet se nëse ato nisin të prodhojnë do “të jetë një masakër mjedisore”.

Një grup qytetarësh dhe organizatash mjedisore kanë dorëzuar një padi kundër TEC-it lundrues të Vlorës.

Ata kërkojnë rrëzimin e kontratës së qiramarrjes të TEC-it lundrues të instaluar tek porti i peshkimit në Vlorë, të sjellë nga Bangladeshi për të prodhuar energji duke djegur naftë të rëndë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

BE përgatitet për sezonin e zjarreve 2024

Published

on

Vera është pothuajse pranë nesh. Kjo do të thotë plazhe dhe akullore, por realiteti është se do të thotë gjithashtu të përgatitemi për sezonin e ardhshëm të zjarreve. Kjo është arsyeja pse BE-ja ka marrë këtë javë masa proaktive për të forcuar përpjekjet për shuarjen e zjarrit në mënyrë që të mbrojmë më mirë komunitetet tona dhe mjedisin.

Për vitin 2024, BE-ja ka bashkuar 556 zjarrfikës nga 12 vende që do të prepozohen strategjikisht në vende kyçe në Evropë këtë verë, si në Francë, Greqi, Portugali dhe Spanjë. Ata do të qëndrojnë të gatshëm për të mbështetur brigadat lokale të zjarrfikësve, kur shkalla e një zjarri të egër mposht aftësitë e reagimit të një vendi. Përveç kësaj, do të ketë një flotë të dedikuar rescEU të avionëve zjarrfikës për këtë verë, e përbërë nga 28 aeroplanë dhe 4 helikopterë të stacionuar në 10 Shtete Anëtare.

600 milionë euro në fondet e BE-së janë ndarë gjithashtu për blerjen e avionëve shtesë të zjarrfikësve. Financimi shtesë do të shkojë për blerjen e 12 avionëve të rinj zjarrfikës në të ardhmen, të cilët do të shpërndahen midis gjashtë vendeve anëtare të BE-së, si dhe disa helikopterëve.

Veprimet e parandalimit, gatishmërisë dhe reagimit ndaj zjarreve të egra punojnë krah për krah për të shpëtuar jetë, mjete jetese dhe për të mbrojtur mjedisin. Ndërsa ndikimi i ndryshimeve klimatike ndihet më i mprehtë çdo vit, kërcënimi i zjarreve rritet gjithashtu, duke e bërë gjithnjë e më të rëndësishme përgatitjen e duhur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Komani, liqenit që ndotja ia rrezikon bukurinë

Published

on

Liqeni i Komanit në veri të Shqipërisë është shndërruar në një atraksion turistik viteve të fundit, por bukuria e tij është duke u rrezikuar vazhdimisht nga mbeturinat e shumta që shihen në sipërfaqe.

Në fillim të muajit maj kur fotoreporteri i Radios Evropa e Lirë, Ibrahim Berisha vizitoi këtë liqe, aty shihej një sasi e madhe e mbeturinave, përfshirë thasë dhe shishe, si dhe gjësende tjera.

Liqeni rregullisht vizitohet nga turistë nga rajoni, si dhe nga vende të ndryshme të botës. Në të kaluarën, organizata që merren me mbrojtjen e mjedisit kishin ndërmarrë aksione për largimin e mbeturinave, por ato sërish janë kthyer në një sipërfaqe të madhe të liqenit.

Liqeni i Komanit është një rezervuar në lumin Drin, që ushqehet nga lumenjtë Shala dhe Valbona. Ky liqe artificial u ndërtua midis viteve 1979 – 1988 dhe mes tjerash shërben edhe për prodhimin e energjisë elektrike.

Tashmë një atraksion turistik në Shqipëri, bukuria e liqenit të Komanit është duke u rrezikuar vazhdimisht nga mbeturinat e shumta që shihen në sipërfaqe.

Liqeni i Komanit rregullisht vizitohet nga turistë nga rajoni, si dhe nga vende të ndryshme të botës.

Ky liqe artificial u ndërtua midis viteve 1979 – 1988 dhe mes tjerash shërben edhe për prodhimin e energjisë elektrike. Liqeni i Komanit është një rezervuar në lumin Drin, që ushqehet nga lumenjtë Shala dhe Valbona./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending