Connect with us

Arkitekturë

Hapet tenderi për ndërtimin e banesave të tërmetit: Publikohen detajet e strukturave

Published

on

Qeveria njofton ditën e sotme se është hapur tenderi për ndërtimin e banesave të termetit për familjet e prekura nga tërmeti i 26 nëntorit.

Pranë Agjencisë së Prokurimit Publik është hapur tenderi per ndertimin e banesave te termetit me objekt kontrate “Rindërtimi i shtëpive individuale në zonat e prekura nga tërmeti (ne kuadër te procesit te rindërtimit)” me një fond limit prej 42.4 milionë euro ashtu sikurse ishte paralajmëruar javën e shkuar.

Tenderi për ndërtimin e banesave të termetit është hapur nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit ndërkohë që fondi në total për banesat është më i lartë por një pjesë e tij do të menaxhohet nga Bashkia e Tiranës si autoritetit kontraktor.

Referuar dokumenteve zyrtare detajohen modelet që do të kenë shtëpitë të cilat do të jenë individuale me një kat dhe me hapësirë deri në 2+1 sipas numrit të anëtarëve të familjeve.

“Projekti për rindërtimin e shtëpive individuale në zonat e prekura nga tërmeti bazohet në tre modele me kosto të ulët dhe efiçencë energjie. Këto modele janë të trajtuara në formën e moduleve me lirshmëri kompozicionale në vetëvete dhe në raport me kontekstin. Duke marrë në konsideratë vendosjen e tyre në kompozime të ndryshme lidhur me hapësira publike apo shërbime. Organizimi i planimetrisë është i trajtuar në formë modulare në mënyrë që mund të shumëfishohet apo zgjerohet në mënyrë logjike me dhoma apo hapësira shtesë sipas nevojës.

Tipologjitë e shtëpive model janë të qëndrueshme dhe ofrojnë komoditet optimal jetese për banorët, ndërkohë që sigurojnë jetëgjatësi të ndërtesës. Shtëpitë aksesohen nga fasada kryesore e cila është e orientuar nga rruga e cila lidh këto module me njëra tjetrën dhe pjesën tjetër të zonës. Përpos oborrit të përparmë, shtëpitë kanë edhe një oborr të pasmë i cili aksesohet në mënyrë direkte nga ambientet e brendshme. Ky oborr lidhet me një kopsht individual i cili do të përdoret për prodhim bujqësor. Pas ndërtimit të secilit objekt do të realizohet plansistemimi i oborrit rrethues dhe kopshtit bujqësor, me ambjente të gjelbëruara, shtrim me materiale natyrore dhe infrastrukturën e nevojshme bujqësore” thuhet në dokument.

STRUKTURA E PËRGJITHSHME DHE SPECIFIKIME

“Objektet janë njëkatëshe. Kuota 0.00 e shtëpisë është 50 cm e ngritur nga niveli i tokës dhe është e mbështetur mbi një strukturë betoni të përforcuar të spostuar 20 cm nga gjurma e ndërtesës. Për të arritur nje efikasitet në energji dhe kosto, por gjithashtu edhe shpejtësi në ndërtim për një afat kohor të shkurtër, për këto modele është përdorur konstruksion metalik parafabrikatë.

Ky lloj ndërtimi është fleksibël dhe i lehtë, si rrjedhojë ofron siguri ndaj tërmeteve të shkallës së parë. Prodhimi i tyre bëhet në përputhje me kushtet klimatike të zones. Struktura përbëhet nga profile çeliku të galvanizuara me densitet të lartë.

Kolonat me profil ‘H’ kanë një hap përsëritje maksimal prej 125 cm dhe lartësi 280 cm. Elementët e çelikut trajtohen me një shtresë ‘primer’ dhe bojë vaji. Muret e jashtme kanë një trashësi prej 10 cm me përbërje prej 2 panelesh fibër-çimento (1cm) dhe termoizolim EPS me trashësi 8cm. Muret e brendshëm janë 6 cm, nga dy panele fibër-çimento (1cm), me mbushje polisteroli 4.4 cm midis.

Muret propozohet të jenë me panele standarte me teksturë guri për ato të jashtmet dhe të lyer me bojë për ato të brendshme. Çatia është sistem kapriatë çeliku me intervale 125 cm dhe pjerrësi 25 gradë. Për mbulesën përdoret fletë e valëzuar prej çeliku të galvanizuar me trashësi 0.45 cm.

Dera e jashtme është metalike me përmasa 95×220 cm. Dyert e brendshme janë druri dhe me përmasa 90×220 cm dhe 85×220 për tualetin. Dritaret janë material PVC dhe janë menduar të tre llojeve të cilat janë shumëfish të njëratjetrës, 60×60 cm për tualetin dhe 60×150 cm, 120×150 cm për pjesën tjetër të shtëpisë. Orientimi i tyre mundëson ventilim të tërthortë dhe redukton urat termike për të rritur komoditetin termik. Janë përdorur dritare termike me dopioxham dhe kanatë hijëzues për mbrojtjen nga dielli. Instalimet për ngrohje/ftohje janë me sistem multi-split”./Burimi: Monitor.al

 

Arkitekturë

Arkitektura “modeste” e fokusuar në ripërdorimin dhe biomaterialet

Published

on

Riparimi, biomaterialet dhe dizajni bazë janë ndër tendencat që arkitektët, përfshirë Kjetil Thorsen dhe Samira Rathod parashikojnë se do të përcaktojnë arkitekturën e vitit 2023 dhe më tej.

Arkitektët “të merren seriozisht me shpëtimin e planetit”

Për shumicën, duke përfshirë arkitektin indian Rathod dhe bashkëthemeluesin e Snøhetta, Thorsen, besimi ishte se dizajni mjedisor dhe qëndrueshmëria do të mbizotërojnë gjithnjë e më shumë skenën e arkitekturës globale.

Në mënyrë të veçantë, Rathod parashikon se kjo do të shohë që arkitektët të largohen nga “trendet sipërfaqësore” dhe stilet e njohura si minimalizmi, duke adoptuar në vend të kësaj “qëndrueshmërinë si rrugën e re përpara”.

“Ndërsa tendencat sipërfaqësore si postmodernizmi dhe minimalizmi po mbizotërojnë synimin e arkitekturës sot, ne duhet të ndryshojmë rrugën dhe të merremi seriozisht me shpëtimin e planetit”, tha ai.

Thorsen ra dakord, duke pretenduar se nxitja drejt arkitekturës së qëndrueshme do të jetë ndër tendencat për të “përshpejtuar gjatë vitit 2023”.

Arkitekti norvegjez Thorsen parashikon që më shumë arkitektë do të përdorin energjinë e rinovueshme dhe do të mësojnë të llogarisin karbonin e mishëruar – emetimet nga prodhimi, ndërtimi, mirëmbajtja dhe prishja, të cilat mund të përbëjnë deri në 75 për qind të gjurmës së karbonit gjatë gjithë jetës së një ndërtese, por shpesh janë të parregulluara./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Ndërtesat transparente dhe Iluzioni i Demokracisë

Published

on

Diku midis 1914 dhe 1915, Le Corbusier projektoi Maison Dom-Ino, një strukturë modulare novatore që zëvendësoi muret e rënda mbajtëse me kolona dhe pllaka betoni të armuar. Plani i hapur i dyshemesë me elemente minimale të hollë, së bashku me fasadat e mëdha xhami, do të siguronte dritë të shëndetshme natyrore për hapësirat e brendshme si dhe transparencë të dëshirueshme arkitekturore që mund të mjegullonte kufijtë midis pjesës së brendshme dhe të jashtme – të paktën në mënyrë metaforike.

Pas më shumë se një shekulli që kur Le Corbusier ndau idetë e tij për Dom-Ino, arkitektura bashkëkohore, në vazhdën e një epoke moderne të vazhdueshme, vazhdon të investojë në përdorimin e xhamit si zgjidhje për muret dhe fasadat.

Natyrisht, kuptimi i këtij materiali ka ndryshuar pak me kalimin e kohës. Transparenca fillimisht u përdor për të zbuluar strukturën, duke e bërë atë më të kuptueshme, por ajo është bërë gjithnjë e më shumë e lidhur me vlerat ideologjike dhe është përdorur në ndërtesat qeveritare, sepse ngjall një hapje idealiste që kapërcen botën materiale dhe përqafon simbolizmin.

Në librin e tij Kompleksi Art-Arkitekturë, kritiku dhe historiani Hal Foster komenton një shembull të kësaj: rinovimin e Parlamentit gjerman në Berlin, Reichstag, i kryer nga Foster + Partners. Ky projekt, si dhe shumë të tjerë nga e njëjta zyrë, dhe disa firma të tjera, synojnë një analogji midis hapjes arkitekturore dhe politike, me xhami që pasqyron transparencën dhe aksesueshmërinë e demokracisë.

Kutitë me xham, me ose pa mbrojtje nga dielli, të mbuluara nga strukturat nga më të ndryshmet, duket se përbëjnë një arketip të ri për institucionet dhe ndërtesat qeveritare. Qëndrueshmëria dhe tejdukshmëria e ndërtesave klasike, të cilat i shërbyen qeverisë për shumë vite, jo vetëm përsa i përket funksionalitetit, por edhe simbolikisht, i janë nënshtruar një skanimi me rreze X në shekullin e 20-të, duke lënë vetëm imazhin e një skeleti strukturor me një dritë, të mprehtë zarf i perceptueshëm.

Vlerat që qëndrojnë pas këtij përkthimi sugjerojnë një përkushtim më të madh të këtyre institucioneve ndaj demokracisë dhe njerëzve, por shumë shembuj të mirëpërcaktuar tregojnë se kjo lidhje mund të jetë e diskutueshme apo edhe e pakujdesshme.

Pra, pse arkitektët vazhdojnë t’i projektojnë këto ndërtesa në këtë mënyrë? A është për shkak të dashurisë për virtytet e lashta të transparencës apo për shkak të një shprese naive që duke u dukur thjesht transparente, ato do të bëhen të tilla?

Një arkitekturë e tejdukshme dhe e turbullt që nuk arrin të zbulojë qartë se çfarë po ndodh në brendësinë e tyre ndoshta do të simbolizonte më mirë skenarin aktual politik. Në një moment kaq sfidues për demokracinë dhe të drejtat e njeriut, nuk ka dyshim se ndërtesat transparente mund të strehojnë qeveri autoritare, të errëta dhe fashiste./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Firma arkitekturore spanjolle “SelgasCano” me projekt fantastik për zyre pune

Published

on

Hapësirë pune e përbërë nga vetëm një dhomë prej 72 metrash katrorë e cila është pjesërisht e mbuluar me një mur transparent.

Firma arkitekturore spanjolle SelgasCano ka bërë disa projekte interesante në mbarë botën – nga Auditorio de Badajoz, Auditorio El Batel Cartagena dhe Auditorio de Plasencia në Spanjë, por puna e tyre lë gjurmë edhe në Londër, Portugali dhe Los Angeles deri te një shkollë dhe një qendër vaksinimi në Afrika.

Projekti më i vizituar, megjithatë, është zyra e tyre arkitekturore në mes të pyllit, pra afër Madridit, e cila është ndërtuar në vitin 2008.

Jose Selgas dhe Lucia Cano projektuan një hapësirë pune 18 metra të gjatë, rreth katër metra të gjerë dhe rreth 2.5 metra të lartë.

Përbëhet nga vetëm një dhomë prej 72 metrash katrorë, e cila është e mbuluar pjesërisht me një mur transparent.

Më saktësisht, muret në njërën anë janë prej fije qelqi 11 centimetra të trashë dhe ofrojnë një pamje spektakolare të mjedisit nga vendi i punës. Ndaj punëtorëve u duket se po punojnë vërtet në pyll.

Megjithatë, tavolinat janë të mbrojtura nga rrezet e diellit dhe mundësojnë punë normale gjatë gjithë ditës.

Një pjesë e ndërtesës është e futur 1.2 metra nën tokë dhe kjo është arsyeja pse zyra mbetet me ajër të kondicionuar mirë edhe gjatë verërave më të nxehta spanjolle./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending