Connect with us

Aktuale

Hapen nominimet për çmimet e UIA 2020 për arritjet arkitekturore

Published

on

Janë hapur nominimet për medaljen e artë dhe çmimet e UIA ( Bashkësia Ndërkombëtare e Artkitektëve ) të cilat jepen për njohje të arritjeve arkitekturale. Medalja e artë dhë çmimet e tjera të UIA do të jepen në ceremoninë e çmimeve e cila do të mbahet gjatë Kongresit Botëror të UIA-s në Rio de Janeiro (Brazil) i cili zhvillohet nga 19 deri më 23 korrik 2020, raporton Ndërtimi.info.

Medalja e Artë e UIA-së

Krijuar në vitin 1984, Medalja e Artë e UIA-së njeh arritjet e jashtëzakonshme të një arkitekti apo grupi arkitektësh, duke i llogaritur të gjitha aspektet e një konstruksioni të ndërtuar në një periudhë të zgjatur. Ndër fituesit e kaluar janë Toyo Ito, Renzo Piano, I.M. Pei, Àlvaro Siza Vieira, Hassan Fathy dhe Rafael Moneo.

UIA poashtu shpërndan edhe çmimet e listuara më poshtë:

Çmimi i Patrick Abercrombie për planifikim urbanistic dhe dizajn,

Çmimi i Auguste Perret për teknologji në arkitekturë,

Çmimi i Jean Tschumi për shkrim arkitekturor,

Çmimi i Robert Matthwe për mjedise njerëzore dhe të qëndrueshme dhe

Çmimi i Vassilis Sgoutas për implementimin e arkitekturë për t’i shërbyer të varfërve.

Kush mund të merrë pjesë

Çdo arkitektë ose firme e arkitektëve. Arritjet e firmave apo grupeve duhet të përfaqësojnë punën ekipore të një kohe të gjatë, me të njejtit individë si liderë të grupeve, përveq çmimit të Jean Tschumi-t të nominuarit duhet të jenë arkitektë të kualifikuar ose në rastet kur të nominuarit janë grup liderët duhet të jenë arkitektë të kualifikuar.

Seksioni i pjesmarrësve të UIA dhe zyrtarët e zgjedhur të UIA mund të nominojnë kandidatë të çfarëdo nacionaliteti apo vendi ku jeton.

Seksionet e pjesëmarrësve dhe të zgjedhurit e UIA-së mund të pranojnë nominimet për medaljen e artë dhe çmimet tjera vetëm përmes formës elektronike, UIA Awards Platform. Nominimet duhet të përmbajnë:

  • Një CV të shkurtër të kandidatit
  • Një fotografi të kandidatit
  • Një deklaratë të grupit apo individit të nominuar e cila shpjegon arsyet e nominimit për çmimin e caktuar të UIA-së
  • Një përmbledhje e punës së kandidatit duke përfshirë maksimalisht dhjetë foto të punës së tij. Për çmimin e Jean Tschumi fotografitë mund të zëvendësohen më imazhe të skanuara të shkrimeve.

Afatet e fundit:

Afati i fundit për nominime: 1 Maj 2020

Mbledhja e jurisë në selinë e UIA-së në Paris: 12 Maj 2020

Kongresi në Rio i UIA-së: 19-23 Korrik 2020

Ceremonia e çmimeve: 22 korrik 2020

Juria

Kai-Uwe Bergmann (Danimarkë)
Nadia Somekh (Brazil)
Eva Jiricna (Republika Çeke)
Weimin Zhuang (Kina)
Thomas Vonier (SHBA)

 

 

Aktuale

Raporti për dëmet e shkaktuara nga vërshimet pritet të dërgohet në komisionin vlerësues

Published

on

Raportet përfundimtare për dëmet e shkaktuara nga vërshimet në disa komuna të Kosovës, pritet së shpejti të dërgohen në komisionin vlerësues në nivel qendror.

Skenderaj dhe Mitrovica janë komunat më të dëmtuara, duke lënë pas Istogun, Rahovecin dhe Podujevën. Zyrtarë të këtyre komunave kanë theksuar se janë në përfundim të raportit përfundimtar për tri kategoritë: ekonomi familjare, biznese dhe bujqësi.

Javën e ardhshme pritet që komunat e dëmtuara nga vërshimet e fundit, t’i dorëzojnë në nivelin qendror raportet me vlerësimin e dëmeve të shkaktuara në tri kategori: ekonomi familjare, biznese dhe bujqësi. Dëme të mëdha janë shkaktuar në Skenderaj ku ato shkojnë mbi 15 milionë euro, thotë për Radio Kosovën zëdhënësi i komunës, Amir Lushtaku.

“Komisioni për vlerësimin e dëmeve në Komunën e Skenderajt është në prag të finalizimit. Ky raport në një mbledhje të jashtëzakonshme do t’i dorëzohet ditën e enjte Kuvendit Komunal të Skenderajt, dhe pas miratimit nga Kuvendi, do t’i drejtohet komisionit vlerësues në nivel qendror, me të gjitha dëmet në të gjitha fushat, në ekonomi familjare, në biznese, në shkolla, në vetura, në infrastrukturë e kështu me radhë. Dëmet e shkaktuara, ashtu siç ka qenë një parashikim janë mbi 15 milionë”, tha ai.

Edhe Komuna e Mitrovicës është në përfundim të raportit përfundimtar për dëmet. Të dhënat preliminare theksojnë se dëmet shkojnë mbi 10 milionë euro, thotë për Radio Kosovën drejtori për Siguri dhe Emergjenca, Bahtir Maxhuni.

“I kemi krijuar tri komisione të cilat janë dalë në terren për mbledhjen dhe vlerësimin e dëmeve të shkaktuara nga përmbytjet e fundit, komisioni për biznese, ai për ekonomi familjare dhe komisioni për infrastrukturë dhe bujqësi. Dëmet janë mbi 10 milionë euro, edhe pse komisioni qendror e ka një raport preliminar, jemi në përfundim të raportit përfundimtar i cili do të dërgohet te Komisioni Vlerësues në nivel qendror”, tha ai.

Ndërkohë në Komunën e Istogut janë në trajtim rreth 240 kërkesa për dëme në ekonomi familjare, bujqësi dhe biznese. Zyrtari për Emergjenca në këtë komunë, Skënder Hasanxhekaj, thotë për Radio Kosovën se dëmet llogariten të jenë diku rreth 3 milionë euro.

“Kemi shumë kërkesa të mëdha ndërsa tereni është i gjerë. Komisionet e caktuara janë çdo ditë në teren, kemi edhe disa kërkesa të patrajtuara në ekonomi familjare dhe bujqësi, të tjerat janë të përfunduara dhe deri të premten, do të përfundojmë vlerësimin e të gjitha kërkesave. Kërkesat kanë qenë në bujqësi, biznese dhe ekonomi familjare. Për sa i përket këtyre tri grupeve, janë rreth 240 kërkesa në përgjithësi, përjashtuar numrin e dëmeve në infrastrukturë dhe objekteve kolektive. Vlerësimi preliminar ka qenë 2 milionë e 997 mijë euro, por ende nuk është përfundimtar”, tha ai.

Nga vërshimet nuk ka shpëtuar as Komuna e Rahovecit. Kjo e fundit është dëmtuar në sektorin e bujqësisë. Shef i kabinetit të kryetarit në Komunën e Rahovecit, Ali Morina, thotë për Radio Kosovën, se janë dëmtuar rreth 100 mijë fermerë, e dëmet shkojnë 300 mijë euro.

“Dëme ka pasur përgjatë lumit të Drinit të Bardhë, ku janë vërshuar kryesisht tokat e mbjella me kulturën e grurit, kemi formuar komisionin për vlerësimin e dëmeve, ata janë në terren ndërsa vlera llogaritet të jetë diku rreth 300 mijë euro, ku janë dëmtuar rreth 100 mijë fermerë. Pritet që gjatë kësaj jave të përfundohet raporti”, tha ai.

Ndërkohë, zëdhënësi i Komunës së Podujevës, Fatri Zhitia, ka konfirmuar se dëmet në këtë komunë llogariten të jenë rreth 2 milionë euro në tri kategoritë. Për këtë çështje, ditë më parë, ministri i Financave, Hekuran Murati, ka deklaruar se deri në sigurimin e raporteve finale për dëmet e shkaktuara, nuk kanë ndarë fond të veçantë për mbështetjen e komunave të prekura nga vërshimet, pasi që raportet përfundimtare nuk kanë arritur në nivelin qendror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

SHARE Pristina2023 po afron! Takoni arkitektë dhe liderë të njohur ndërkombëtar

Published

on

Më 10 Mars 2023, në hapësirën e Klan Arena në Prishtinë do të organizohet SHARE Pristina 2023, në të cilën do të ligjërojnë arkitektë të njohur në teknologjinë e inovacionit dhe ndërtimit me projekte e tyre tashmë të dëshmuara dhe të jashtëzakonshme.

Forumi Ndërkombëtar i Inovacionit të Arkitekturës dhe Teknologjisë SHARE Prishtina 2023 do të theksojë temën kryesore të “Arkitekturës së Jetesës dhe Punës”.

Të ftuarit e parë ndërkombëtarë të njoftuar janë:

Ian Ritchie, Themelues Ritchie Studio, MB,

Bernard Khoury, Themeluesi BERNARD KHOURY / DW5, Liban, Gokhan Avcioglu, Themeluesi i GAD Architecture, Turqi,

Michiel Riedijk, Bashkëthemelues i Neutelings Riedijk Architect, Holandë,

Renato Rizzi, Themelues Renato Rizzi, Itali.

Diogo Burnway, Themeluesi i CVDB Arquitectos, Spanjë,

Martin Panovski, Themelues i arkitektëve të RADiUs, Maqedonia e Veriut.

🔖Regjistrimi i eventit tani është i hapur: https://share-architects.com/share-pristina-2023-forum/

/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Evropa pa Monumente” në urën e Mitrovicës nominohet për çmimin Ndërhyrjet dhe Instalimet Publike nga ArchDaily

Published

on

Projekti “Evropa pa Monumente” dhe puna e Architecture for Humans për artisten e njohur Stanislava Pinchuk është vlerësuar më tej duke u nominuar si Ndërtesa e Vitit në kategorinë Ndërhyrjet dhe Instalimet Publike nga ArchDaily.

Ju mund të votoni këtu për të ndihmuar që të kaloj në fazën tjetër: https://boty.archdaily.com/us/2023/candidates/153481/

Kjo shënon herën e dytë që një nga ndërhyrjet publike të Architecture for Humans pranohet, duke dëshmuar përpjekjet tona për të vendosur Prishtinën dhe Kosovën në hartën globale.

“Jemi krenarë që po bëjmë një ndikim pozitiv në qytet dhe vend, dhe po kontribuojmë në bisedën në rritje globale rreth rolit të ndërhyrjeve publike në formësimin e mjedisit të ndërtuar. Ky nominim është një njohje e vizionit dhe krijimtarisë që ne sjellim në punën tonë dhe ne mezi presim të vazhdojmë të shtyjmë kufijtë e asaj që është e mundur në të ardhmen.”, shkruan në njoftimin e Architecture for Humans që është një grup profesionistësh të rinj të përkushtuar ndaj kërkimeve ndërdisiplinore./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending