Connect with us

Aktuale

Hajdari: Me marrëveshjen e re energjetike të hyrat vjetore deri në 9 milionë euro

Published

on

Ministrja e MEPTINIS-it, Rozeta Hajdari, në “Interaktiv të KTV-së ka thënë se Kosova ka fituar pavarësinë energjetike me marrëveshjen e re të nënshkruar ndërmjet KOSTT dhe ENTSO-E.

“Dje ishte përmbyllja e votimit nga vendet që ishin anëtare të Grupi Regjional i Evropës Kontinentale dhe ishte arritja ndërmjet KOSTT dhe ENTSO-E, që është fitore për energjinë e Kosovës. Tani do të kemi lidhje me interkoneksionin me Shqipërinë. Posaçërisht dua të falënderoj Gjermaninë, kurse kemi pasur edhe një bashkëpunim të afërt me KOSTT”, ka thënë Hajdari.

Ajo ka treguar se edhe votat që ishin abstenim kishin rol shumë të rëndësishëm.

“Kishim tre shtete kundër, por shumica ishte pro, kurse disa abstenime ishin, e sikur ato të ishin kundër s’do të mund të kalonin. Këtu ndoshta është një luftë politike. Por, me bashkëpunimin e afërt me Apostolovën, e gjithashtu edhe SHBA-në, por ia arritëm falë këtij bashkëpunimi. Spanja, Bosnja dhe Sllovakia votuan kundër. Greqia ishte abstenim, po ashtu edhe Bullgaria, kurse 22 shtete të tjera kanë qenë pro.”, ka thënë ajo.

Ajo ka thënë se Kosova ka pasur humbje të mëdha, derisa thotë se tani përfitimet do të jenë deri në 9 milionë euro.

“Nga implementimi i kësaj marrëveshje që nis në fuqi më 15 maj. Të hyrat vjetore mesatarisht sillen nga 4-9 milionë euro”, ka thënë Hajdari. “Por, kemi pësuar edhe humbje të mëdha. Kostt nuk ka mundur të bëjë alokimin e kapaciteteve, kjo është bërë nga një kompani serbe, e cila ka fituar mbi 65 milionë euro. Këto të hyra ndryshojnë gjatë viteve. Kjo ka bërë që furnizuesit në Kosovë të paguajnë çmim më të lartë të energjisë”.

E vetëm nga viti 2017 Kosova kishte humbur rreth 33 milionë euro.

“Nga shkurti i vitit 2017 deri në ditët e sotme kemi rreth 33 milionë euro, e këto do të shmangen. Kjo i bie pavarësim i energjisë së Kosovës dhe lidhja me bllokun Kosovë-Shqipëri. Është një proces ndër vite, nga ekipa shumë profesionale nga KOSTT, por fatkeqësisht kjo ka pasur përkrahje ndërkombëtare, por jo edhe të politikës. Këtë ma kanë vërtetuar edhe gojarisht, duke më thënë se nuk kanë pasur përkrahje aq sa duhej”, ka thënë Hajdari.

Ajo thotë se më herët ka munguar dialogu me ambasadorët e huaj në Kosovë.

“Ambasadorët tanë në Kosovë, iu ka munguar ky bisedë. Ka munguar dialogu me ambasadorët, dhe sa më shumë që jemi gjithëpërfshirës jemi më të suksesshëm. Ne jemi përcaktuar te prioritetet që i kemi caktuar dhe premtimeve që u kemi dhënë qytetarëve”, tha ajo.

E gjithashtu ajo thotë se së shpejti do të nisë edhe inkasimi për pjesën e veriut.

“Në veri, e dimë se KEDS ka një licencë për gjithë territorin e Kosovës. Jemi në një bashkëpunim edhe me ndërkombëtarët që të kemi një plan më dinamik që të zgjidhim çështjen e pagesave në veri. Njëra prej mundësive është që të bashkëpunojmë me ministrin e Pushtetit Lokal. Në komunat në veri duhet t’iu mundësojmë që të kenë postën deri në ora 22:00 dhe kjo do të ndihmojë në inkasimet për KEDS, mendoj se kjo është zgjidhja por vetëm duhet të ulemi me këtë plan konkret”, ka thënë Hajdari. “Ne duhet të shfrytëzojmë këtë momentum të mirë që kemi, dhe të ofrojmë në bashkëpunim më të afërm me Qeverinë e Kosovës. Ata s’është që nuk kanë paguar, por i kanë paguar dikujt tjetër”, tha ajo.

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending