Connect with us

Aktuale

Gajraku: Investimi në Bibliotekën Kombëtare të jetë në fokus të qeverisë

Published

on

Drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, Fazli Gajraku, në KTV ka thënë se Qeveria duhet të ketë në fokus Bibliotekën Kombëtare për të finalizuar projektet infrastrukturore.

Ai thotë se infrastruktura ka qenë shumë e dëmtuar.

“Biblioteka Kombëtare menjëherë pas luftës ka pasur vështirësi të jashtëzakonshme, pasi ka pasur administrim të dhunshëm serb. Jam punëtor i Bibliotekës nga viti 2003. Në fushën e infrastrukturës ka qenë mjaft e dëmtuar, kemi pasur telashe me drenazhimin, në pjesën ku janë vendosur librat. Disa prej objektivave janë realizuar në këtë fushë. Këto duhet të bëhen nga një fokus i qeverisë dhe çfarëdo ndryshimi në këtë fushë është meritë e qeverive që kanë qenë në vazhdimësi”, ka thënë ai.

Ai thotë se fokusin më të madh e ka pasur Qeveria e udhëhequr nga Isa Mustafa.

“Në kohën e qeverisë Mustafa kishte një gatishmëri për të rehabilituar objektin, na janë drejtuar se ai keni projektet, e ne nuk e kemi pasur asnjë hartim të projektit. Më 2015 pastaj kemi bërë hartimin e projekteve në infrastrukturë. Në momentin kur janë hartuar kanë filluar edhe investimet, sistemi i ngrohjes dhe ftohjes tani është në rregull. Ka filluar dhe pritet të përfundojë izolimi i kulmit të rrafshët, e drenazhimi është projekti tjetër me gjithë sistemin e ujësjellësit dhe ai i mbrojtjes kundër zjarrit dhe të gjitha këto janë projekte urgjente”, është shprehur Gajraku.

Gajraku thekson se kanë krijuar ekipe emergjente dhe janë mësuar me u mbrojt, derisa shton se fati ka qenë që s’ka pasur vërshime të stuhishme për të pasur pasoja të mëdha.

“Por, po presim që ky investim në infrastrukturë të jetë fokus edhe i kësaj qeverie”, u shpreh ai.

Sipas tij njëra ndër projektet që është drejt përfundimit është ai për kopjen arkivore.

“Gjatë mandatit të parë kemi hyrë për të bërë një analizë ta rregullojmë Arkivin kopjen arkivore që ruhet si kopje e veçantë, pra për të mos pasur askush qasje dhe që ruhet si trashëgimi kulturore. Na është dashtë që të gjitha botimet e Kosovës nga viti 1943 e deri më tani të bëjmë në kopje të përgjithshme. Ato që s’kanë qenë në kopjen arkivore i kemi marrë nga ajo e përgjithshmja. Është bërë një punë e mundshme por ia kemi dalë, sepse po flasim për një status të kopjes arkivore. Kjo na ka lehtësuar për të hyrë në një fazë prej së cilës furnizohemi nga kopja arkivore se cilat janë botimet shqip për të parë se në çfarë ka dhe çfarë jo. Mbi 5 mijë tituj nuk kanë qenë në bibliografinë e Librit Shqip. Kemi mbi 17-18 mijë tituj që janë evidentuar deri më 2015. Po, flasim për një histori të librit në shqip nga 1943-1999 dhe në total mund të jenë mbi 20 mijë tituj. Tani ky projekt është në përfundim të saj”, u shpreh Gajraku.

Tani thotë se kanë një plan strategjik me ndihmën e një eksperti amerikan.

“Ne nuk kemi pasur plan strategjik. Ne kemi punuar me një plan pune shumë detajizues shpeshherë i ndërtuar në parametra shumë të gjerë të cilin s’kemi mundur ta arrijmë. Tani kemi hartuar një plan me një ekspert amerikan. Ky plan që është hartuar ka përcaktuar se kah do duhet të shkohet Biblioteka në pesë vitet e ardhshme. Eksperti ka trajtuar me saktësi problemet që kemi dhe ato që mund të arrihen me kapacitetet që kemi. Po presim që në mars të kemi edhe vërejtjet e tjera”, u shpreh Gajraku.

Tutje ai ka folur edhe për dixhitalizimin, për të cilin thotë se nuk kanë kapacitete.

“Dixhitalizimi është një proces i vështirë. Do të duhej që neve të na monitorojnë mediat e shoqëria civile, kemi kapacitete të vogla dhe po ecim ngadalë. Tani janë afërsisht 2-3 veta që sa përqendrohen në këtë do të duhej të punonin edhe diçka tjetër. Kemi disa oferta nga kompani të tjera që kanë oferta për dixhitalizimin, jemi në komunikim dhe duhet të shohim se çfarë mund të arrihet”, ka thënë ai.

Gajraku ka shtuar se momentalisht nuk kanë ndonjë hapësirë të dedikuar për fëmijët.

“Ende nuk kemi hapësirë dedikuar fëmijëve, të cilët do të mund të vinin në nivel loje dhe atraksione që të kenë shërbime nga Biblioteka. Në këtë planin strategjik nuk është paraparë kjo. Nëse ne do të kemi projekte menjëherë do të jemi të gatshëm për të shqyrtuar një projekt të tillë. Ne kemi çdo ditë vizita nga nxënësit që informohen se si duhet të përdorin bibliotekën”, ka thënë Gajraku.

Aktuale

Amerika dhe Turqia, partnerë kryesorë të Kosovës për eksport dhe import

Published

on

Kosova vazhdon të këtë deficitin e lartë tregtar. Në muajin janar 2024 deficiti ka shkuar në 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Eksporti i mallrave në muajin janar ishe 60,3 milionë euro, ndërsa importi 380,0 milionë euro.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten partneri më i rëndësishëm për raporte tregtare me Kosovën.

Amerika përveç si aleat strategjik është edhe partneri kryesor për eksport të mallrave të Kosovës, raporton Revista Monitor.

Në janar të këtij viti, vlera e mallrave të eksportuara me vendet e botës arritën në 20.1 milionë euro, ose 33.4 për qind.

Eksportet e mallrave me këto shtete kanë një shifër simbolike, mirëpo siç bën të ditur Agjencia e Statistikave të Kosovë, partnerë më të rëndësishëm me vendet e botës për eksport ishin SHBA-të me 14,6 për qind dhe Zvicra me 9,3 për qind në muajin janar 2024.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë se eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 18,4 milionë euro, ose rreth 30,5% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 6,9%.

“Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (8,8%), Italia (4,7%), Holanda (3,1%), etj”.

Ndërsa, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 164,4 milionë euro, ose 43,3% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 10,1%.

“Importet me pjesëmarrje me të lartë ishin nga: Gjermania (12,8%), Greqia (7,2%), Italia (3,7%), etj.”.

Ndërsa, Turqia edhe këtë vit vazhdon të mbetet partner kryesor për import të mallrave.

Vetëm gjatë muajit janar 2024, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 158 milionë euro, ose 41.6 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (15,4%) dhe Kina (11,3%)”, thuhet në raportin ASK-së për Tregti me jashtë.

Ndërsa, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 21.8 milionë euro, ose 36,1 për qind të eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 16,2 për qind.

“Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Maqedonia e Veriut (12,4%), Shqipëria (11,8%), Serbia (6,3%), Mali i Zi (3,9%)”, thuhet në raportin e ASK-së për muajin janar.

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s arritën në 57,7 milionë euro, ose 15,2% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej 5,8 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7,6%), Maqedonia e Veriut (4,7%), Serbia (1,9%)”, thuhet në raport.

Ndërkaq, ajo që mbetët shqetësues është se edhe këtë vit ka nis një rënie e vlerës së mallrave të eksportuara në vend.

Eksporti i mallrave në muajin janar të këtij viti kishte vlerën 60.3 milionë euro, ndërsa importi 380 milionë euro, që është një rënie prej 3 për qind për eksport, si dhe një rritje prej 7.4 për qind për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2023.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 25,4% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 19,3% e përbëjnë artikuj të ndryshëm të prodhuar; 13,1% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8,3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6,2% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, etj”, thuhet në raportin “Statistikat e Tregtisë së Jashtme (STJ), Janar 2024”.

Sipas raportit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 9.9 për qind në muajin janar 2024, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2023, gjegjësisht në vlerë prej 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Sipas ASK-së, eksporti mbulon importin me 15.9 për qind.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17,2% e përbëjnë produktet minerale; 11,6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 11,6% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike; 11,2% e përbëjnë mjetet e transportit; 9,3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, etj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Published

on

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli ka pritur sot në takim ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund dhe zëvendësshefin e Misionit, Henrik Riby.

Gjatë takimit, Ministrja Rizvanolli dhe përfaqësuesit e ambasadës suedeze, kanë diskutuan për zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve.

Me theks të veçantë diskutuan për potencialin ekonomik që ofron Kosova në fushën e minierave dhe forcimin e lidhjeve të Kosovës dhe Suedisë në këtë sektor.

Republika e Kosovës qysh nga kohët më të vjetra ka qenë e njohur për pasuritë e saj të nëntokës. Pasuritë minerale të Republikës së Kosovës janë te shumëllojshme në sasi dhe në cilësi dhe kanë rëndësi të madhe ekonomike.

Rezervat e resurseve minerale kryesore janë linjiti me 12.5 miliardë ton,plumbi dhe zinku 59 milionë ton, nikeli 13 milionë ton, boksitet 2.7 milionë ton, magnezitet 4.1 milion ton./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Asahi Glass Company, fabrika më e madhe në botë e qelqit, zgjedh Kosovën për samitin e saj në nivel ballkanik

Published

on

E njohur si AGC, prodhuesi kryesor i xhamit në botë, Asahi Glass Company rrallë zgjedh Kosovën si mikpritëse për Samitin e nivelit ballkanik. Selia evropiane e kompanisë është e vendosur në Belgjikë dhe është e njohur për projektet e rëndësishme globale që përfshijnë xhamin e saj, që shtrihen nga Nju Jorku në Tokio. Z. Ivan Zaykov, menaxher për tregjet ballkanike në AGC Flat Glass në Evropë, e thekson samitin si një nga takimet më të rëndësishme dhe më të vlefshme për fabrikën në lidhje me marrëdhëniet me klientët.

Ai thekson se Kosova tradicionalisht nuk është konsideruar si vend stabil për takime të tilla të nivelit të lartë. Duke marrë parasysh shitjet mbresëlënëse prej 12 miliardë dollarësh të AGC në treg, rëndësia e ngjarjes është parësore, duke inkurajuar pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve në biznesin e ndërtimit. Z. Zaykov thekson se zgjedhja e vendit pritës luan një rol të rëndësishëm në suksesin e takimit. Duke e njohur këtë arritje, z. Zaykov ia atribuon suksesin bashkëpunimit efektiv ndërmjet AGC dhe partnerit të tyre GITOR LLC në Kosovë. Ai pranon rezultatet e paparashikuara të tregut të dy viteve të mëparshme, duke ia vlerësuar arritjen e përpjekjeve të përbashkëta me Bledianin, një sipërmarrës vizionar dhe një biznesmen shumë i aftë, si dhe motrën e tij Bleonën.

  1. Zaykov thekson, “Unë angazhohem shpesh në diskutime me Bledin, duke e njohur atë si një biznesmen të frikshëm në kuptimin më pozitiv të termit dhe një sipërmarrës vizionar,” ndërsa shton njohuri për pronarin e kompanisë me bazë në Kosovë. Z. Zaykov thotë se takimi i ardhshëm synon të kapërcejë ngjarjen e një viti më parë duke prezantuar teknologjinë më të fundit globale në ndërtim, veçanërisht në xhami. Fokusi do të shtrihet në diskutimin e politikave të gjelbra evropiane dhe mbarëbotërore, duke shfaqur prezantime mbi ndërtimin e shtëpive pasive dhe qytetet me energji pozitive.

Duke parashikuar mbi 200 të ftuar specialë nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Serbia dhe Mali i Zi, z. Zaykov përmend profilet e ndryshme, duke përfshirë biznesmenë, përpunues xhami, arkitektë, inxhinierë, përfaqësues të shtetit dhe stafin drejtues të AGC në Evropë.

 

Continue Reading

Trending