Connect with us

Aktuale

Florina Jerliu ligjëron në konferencën kombëtare ‘Archikomb’

Published

on

Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës do të organizoj konferencën kombëtare të Arkitekturës “archiKomb”

Në këtë konferencë do të ligjëroj edhe Florina Jerliu, profesoreshë në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina”.

Ajo ligjëron lëndët e historisë, teorisë, kriticizmit dhe trashëgimisë arkitekturale në Fakultetin e Arkitekturës dhe Artin Publik në Fakultetin e Arteve të Bukura.

Jerliu ka shkruar dy libra mbi trashëgiminë kulturore dhe ka publikuar disa artikuj shkencorë në revista ndërkombëtare dhe lokale.

Ajo gjithashtu ka përkthyer dy libra si dhe tekstit e Strategjisë Kombëtare për Trashëgiminë Kulturore të Kosovës 2017-2027.

Studimet e saj së fundmi përfshijnë studimet kritike mbi trashëgiminë, historinë dhe narrativën urbane, qasjen e peizazhin urban historik dhe zhvillimin kontekstual.

Archikomb organizohet më 30 Maj në Teatrin AAB Prishtinë dhe 31 Maj 2023, në Prizren.

“Arkitekti dhe Arkitektura në kontekstin kohë”, është tema e konferencës me një këndvështrim tematik dhe shumë dimensional.

Qëllimi i konferencës fokusohet në trajtimin e temave të caktuara në nivel kombëtar, në shtresime të ndryshme kohore. Rithirrja dhe studimi në dimension bashkëkohor, hap mundësi të ridefinimit të temave të interesit, si:

– identiteti arkitektural dhe urban,

– kultura dhe arkitektura,

– roli i arkitektit,

– trashëgimia,

– politika dhe arkitektura,

– ndikimet e globalizmit,

– arkitektura dhe teknologjia,

– arkitektura dhe qëndrueshmëria./Media Ndërtimi

Organizohet Konferenca Kombëtare e Arkitekturës “archiKomb”

Aktuale

Rritet çmimi i faturës së mbeturinave nga 4.70 euro në 6.20 euro

Published

on

Çmimi i faturave të mbeturinave do të rritet nga 4.70 euro në 6 euro e 20 cent. Kjo pasi Kuvendi Komunal i Prishtinës votoi rregulloren e re.

Kryeshefi i kompanisë Pastrimi, Petrit Reçica tha për Radio Kosovën se kjo nuk është ndonjë rritje e madhe pasi që kompania ka shpenzime të mëdha. Ndërkohë që Radio Kosova merr vesh se faturat do të rriten nga janari  2024.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar të enjten rregulloren e re për menaxhimin e mbeturinave, e cila parasheh ndryshime në fatura të mbeturinave. Kryeshefi i ndërmarrjes “Pastrimi”, Petrit Rreçica, tha për Radio Kosovën se në rregulloren e re përfshihet edhe rritja e çmimit të faturave nga 4.70 cent në 6.20 cent.

“Në mesin e ndryshimeve në rregullore të re përfshihet edhe ndryshimi i çmimit të tarifës për shërbime të qytetarëve. Nuk është ndonjë rritje e madhe nga 4.70 euro është diku 6.20 cent”, tha ai.

Reçica, tha se si kompani e kanë mirëpritur këtë rritje për shkak të shpenzimeve jashtëzakonisht të mëdha, siç thotë ai të kompanisë. Ai shtoi se këto çmime do të ndikojnë në sigurim të makinave të reja dhe shërbime sa më cilësore për qytetarët.

“Kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha duke përfshirë derivatet, pjesëve, mirëmbajtjes së kamionëve dhe duke shtuar faktin se ka ndryshime edhe të çmimeve kanë prekur edhe operimin tonë çdo ditë. Ne si kompani kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha edhe në deponi, ku ne kemi një vendim të qeverisë i cili rritë me automatizëm çdo 1 janar të vitit për një euro në ton. Prandaj kjo rritje e faturave do të ndikojë sadopak që si kompani të arrijmë të sigurojmë makineri të reja dhe të ofrojmë shërbim sa më cilësor edhe për qytetarët”, shtoi ai.

Reçica, nuk bëri të ditur se prej cilës datë do të zbatohet rritja, mirëpo Radio Kosova merr vesh se kjo do të ndodhë në janar 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tregu i Fundvitit në Prishtinë, bizneset do të përzgjidhen me short

Published

on

Komuna e Prishtinës ka thënë se për arsye të numrit të lartë të bizneseve të cilat i kanë përmbushur kriteret e thirrjes publike për Tregun e Fundvitit dhe numrit të kufizuar të shtëpizave, është vendosur që përzgjedhja të bëhet përmes procedurës së shortit.

Ata kanë ftuar të gjitha bizneset të cilat i kanë plotësuar kriteret dhe emrat i gjejnë në listën që sot në ora 10:00 në sallën e Kuvendit Komunal të jenë të pranishëm në zhvillimin e procedurës së përzgjedhjes me short.

Tutje është thënë se bizneset të cilat nuk i kanë përmbushur kriteret, rrjedhimisht nuk janë ftuar në procesin e shortit, kanë të drejtë ankese tri ditë.

Ankesa u tha se duhet të drejtohet në Komisionin për Ankesa dhe Parashtresa./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Targat KM gati po zhduken nga veriu i Kosovës

Published

on

Targat me shkurtesën KM (Mitrovicë e Kosovës) dikur përbënin shumicën e targave të automjeteve që qarkullonin në veriun e Kosovës të banuar me shumicë serbe. Mirëpo, vetëm gjatë javëve të fundit, mijëra serbë të Kosovës i kanë konvertuar ato në targa RKS, nën frikën se do t’iu ndalohet qarkullimi.

https://www.evropaelire.org/a/veriu-pa-targat-km-/32708694.html

Continue Reading

Trending