Connect with us

Aktuale

Filluan punimet për ndërtimin e ujësjellësit për 12 fshatrat në Istog

Published

on

Te burimi i lumit Istog, të mërkurën me vënien simbolike të gurthemelit, kanë filluar punimet për ndërtimin ujësjellësit për zonën lindore të komunës së Istogut.

Nga ky projekt do të përfitojnë 12 fshatra të kësaj zone, që në Istog e quajnë Mbivada, raporton Koha Ditore.

Në ceremoninë e organizuar për fillimin e këtyre punimeve, kreu i komunës së Istogut, Haki Rugova, para qytetarëve të shumtë të mbledhur në këtë ngjarje të pritur me vite nga banorët e atyre fshatrave, ka thënë se ky është projekt jashtëzakonisht i mirë, i cili sipas tij me një menaxhimin të mirë do të ketë një furnizim me ujë të pijes për krejt territorin e komunës së Istogut, me gjithë fshatrat.

“Nga ky projekt komuna e Istogut do të sigurojë 24 orë ujë të pijshëm për qytetarët e saj me çdo cep. Do vazhdojmë të bashkëpunojmë me qeverinë austriake për projektet tjera me rëndësi të cilat do i marrim në formë kreditimi, që jemi të orientuar më shumë tek kanalizimet që të zgjidhet çështja e kanalizimeve”, tha ndër të tjera Rugova.

Në këtë ngjarje i pranishëm ishte edhe Andreas Vieler, përfaqësues kryesor i kompanive austriake zbatuese të këtij projekti “OSTAP GMBH” dhe “Tirohler Rohre GMBH”, i cili e ka vlerësuar këtë projekt si shumë të rëndësishëm për zonën dhe ka falënderuar drejtuesit e komunës së Istogut e veçanërisht numrin e madh të qytetarëve që ishin sot të pranishëm në shënimin e fillimit të projektit.

Ky projekt në vlerë prej pesë milionë euro, ka nisur në letër para pesë vitesh dhe në kërkim të mjeteve për realizmin e këtij projekti, komuna ka siguruar financimin e tij me një kredi të butë pa interes nga marrëveshja e arritur për kredi ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës së Austrisë për lejimin e kredive të buta për institucionet e Kosovës në kuadër të programit “soft loan”.

Nga kjo marrëveshje kjo komunë ka përfituar mbi 5 milionë euro për këtë projekt që parasheh ndërtimin e sistemit të ujësjellësit dhe rinovimin e një rrjeti të vjetër ekzistues në një pjesë të asaj ane të Istogut.

Komuna e Istogut kishte përfunduar të gjitha obligimet ligjore në gusht të vitit 2017 për të hyrë në këtë kredi për të cilën Komuna e Istogut nuk ka obligime financiare ndaj kredisë, pasi Ministria e Financave i merr të gjitha përsipër. Projekti është tenderuar nga austriakët dhe për kryerjen e punimeve është kontraktuar një operator vendor.

Kurse kompania austriake ÖSTAP, që e ka hartuar këtë projekt, është edhe mbikëqyrëse e realizimit të projektit për ndërtimin e ujësjellësit, i cili pasi të ndërtohet kalon në menaxhim të kompanisë rajonale të ujësjellësit “Hidrodrini”.

Sipas Genc Ademaj, zyrtar në Drejtorinë e Financave, i cili ka qenë i përfshirë drejtpërdrejtë nga fillimi në këtë projekt, nëse punimet shkojnë sipas planit dinamik, tash një vit pritet të kryhet projekti.

“Nga momentin kur nisin punimet, për një vit duhet të përmbyllet projekti se aq është paraparë dinamika e punimeve me projekt”, tregon Ademaj kohëgjatësinë e punimeve ndërtuese të ujësjellësit.

Nga ky projekt përfitojnë fshatrat në pjesën më të thatë të kësaj komunë, ku ndodhen 12 fshatrat përfituese të këtij projekti: Shushicë, Rakosh, Zhakovë, Uçë, Bollopojë, Veriq, Mojstir, Syne, Cerkolez, Syriganë, Kerrninë dhe Padalishtë.

Në këto fshatra jetojnë rreth 1 mijë e 645 familje me mbi 10 mijë anëtarë, prej të cilave 1 mijë e 99 familje me mbi 7 mijë anëtarë, nuk kanë fare qasje në sistem të ujësjellësit dhe kanë konsumuar gjithmonë deri tash vetëm ujë të puseve.

Kurse 546 familjet tjera të katër fshatrave të asaj pjese lindore të Istogut, kanë qasje në një sistem të vjetër të ujësjellësit, që ishte ndërtuar menjëherë pasluftës, e i cili do të rinovohet me këtë projekt, pasi banorët asnjëherë nuk ishte rehatuar me atë ujësjellës.

Me këtë projekt pesë milionësh parashihet të shtrihen gjithsejtë 65 kilometra gypa, prej të cilëve 37 kilometra gypa kryesor dhe rreth 28 kilometra gypa shpërndarës. Gjithashtu do të ndërtohen tre rezervarë të rinj me 600, 300 dhe 150 metra kub ujë, si dhe do të ndërtohen edhe tre stacione pompimi, të cilat do të shpenzojnë mjaftë rrymë për pompimin e ujit në këto fshatra.

Shpenzimet e rrymës për pompa të ujit, sipas drejtorit të “Hidrodrini”, Agron Tigani, i heq “Hidrodrini”, e qytetarët do ta paguajnë vetëm faturën mujore për ujë.

Aktuale

Si u falsifikuan dokumentet për shitjen e pesë parcelave në Hajvali?

Published

on

E dëmtuara V.Ç thotë se ajo nuk e kishte autorizuar të akuzuarin Sejdi Bajogu tek noterit tani i akuzuari  Sinan Visoka, për shitjen e pesë parcelave në Hajvali të Prishtinës.

“Jo nuk e kam dhënë këtë autorizim”, tha e dëmtuara V.Ç,

Në këtë rast të akuzuarit Visoka Bajogu, Muhamet Dragozhuba dhe Jonuz Zhinipotokut po akuzohen për korrupsion dhe veprat tjera penale, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ajo në cilësinë e dëshmitares tha se nuk e njihte të akuzuarin Bajogu, duke shtuar se nuk kishte qenë në zyrën e noterit Visoka dhe se asnjë akt nuk kishte nënshkruar para të njëjtit.

Paraprakisht dëshmitarja V.Ç tha se qëndron pranë deklaratave të dhëna në polici dhe prokurori lidhur me këtë çështje. Ajo shtoi se kishte 10 hektarë tokë në Hajvali së bashku me 13 ari tokë të cilat i ishin falsifikuar.

Sipas të njëjtës, pronat i kishte të trashëguara nga bashkëshorti i saj i cili ia kishte bartur asaj sa kishte qenë gjallë, duke shtuar se e kishte autorizuar vetëm Aleksandër Çolic që të mund të diskutonte me palë për shitje të parcelave dhe kontraktim të çmimit, por që sipas saj, ai nuk kishte autorizim për nënshkrim të kontratës.

Dëshmitarja V.Ç tha se e kishte kuptuar që letërnjoftimi i saj ishte falsifikuar kur ishte kontaktuar nga Ministria e Punëve të Brendshme, ku një zyrtar e kishte telefonuar dhe i njëjti i kishte parashtruar disa pyetje dhe se letërnjoftimi i falsifikuar kishte pasur fotografi tjetër me të dhënat e saj.

Ajo po ashtu tha se të akuzuarin Zhinipotoku e njihte që kur ishte në moshë të re pasi që ishin nga vendi i njëjtë, duke shtuar se personin Enver Zhjeqi nuk e njihte duke shtuar në fund se paraqet kërkesë pasurore juridike pasi që ndihej e dëmtuar dhe se kërkonte kthimin e pronave.

Paraprakisht në këtë seancë është dhënë fjala hyrëse, ku prokurori Zef Prendrecaj tha se në këtë shqyrtim gjyqësore pas administrimit të provave do të vërtetohet se të akuzuarit kanë kryer veprat penale për të cilat akuzohen.

Ndërsa, e dëmtuara V.Ç tha se mbështet fjalën hyrëse të prokurorit Prendrecaj, duke theksuar se ajo nuk i kishte dhënë autorizim askujt përveç Aleksandër Çolic dhe se të tjerat autorizime janë të dokumente të falsifikuara.

Ndërsa mbrojtësi i të akuzuarit Visoka, avokati Hajzer Salihu në fjalën e tij hyrëse tha se pas analizimit të provave të ofruara nga prokuroria do të vërtetohet se të njëjtat nuk kanë bazë ligjore dhe me to nuk do të vërtetohet se i mbrojturi i tij kishte kryer veprën penale për të cilën akuzohet.

Po ashtu edhe mbrojtësi i të akuzuari Bajogu, avokati Murat Demolli në fjalën e tij hyrëse tha se në këtë shqyrtim do të vërtetohet se i mbrojturi i tij ishte i pafajshëm dhe ishte vet i mashtruar në këtë rast.

Në anën tjetër edhe mbrojtësi i të akuzuarit Dragozhuba avokati Liman Musa në fjalën e tij hyrëse tha se është i bindur se nuk do të vërtetohet aktakuza e prokurorisë në asnjërën nga pikat pasi që asnjë nga elementet e figurës penale nuk ishte përmbushur që i mbrojturi i tij të akuzohet për veprat të cilat i binin në barrë.

Kurse mbrojtësi i të akuzuarit Zhinipotoku, avokati Asdren Bytyqi në fjalën hyrëse tha nga analizimi i aktakuzës prokuroria nuk kishte arritur që të arsyetonte  përfshirjen e të mbrojturit të tij në kryerjen e veprave penale për të cilat akuzohet.

Në këto rrethana seanca u ndërpre, ndërsa seanca e radhës pritet të vazhdojë me dëgjimin e dëshmitarëve tjerë.

Ndryshe, sipas aktakuzës së përpiluar me 29 dhjetor të 2022, nga Prokuroria Themelore në Prishtinë, i pandehuri Sinan Visoka akuzohet për veprën penale “Keqpërdorim i pozitës apo autoritetit zyrtar”, ndërsa të pandehurit Sejdi Bajogu, Muhamet Dragozhuba dhe Jonuz Zhinipotoku akuzohen se kanë kryer veprën penale “Falsifikimi i dokumenteve”, dhe po ashtu Sejdi Bajogu dhe Muhamet Dragozhuba akuzohen se në bashkëkryerje kanë kryer edhe veprën penale “Mashtrimi”.

Aktakuza thotë se, pandehuri Sinan Visoka, në cilësi të personit zyrtar-noter në Komunën e Podujevës, duke mos e përmbushur detyrën zyrtare, i njëjti më 27 korrik 2020, përpilon aktin noterial mbi bazën e dokumenteve të falsifikuara si: Draft certifikatën e pronës të V.Ç pa numër të protokollit e cila ka qenë e vulosur ashtu që, e ka ditur se draft certifikata nuk vuloset, nuk nënshkruhet nga personi zyrtar, po ashtu si bazë e ka marr edhe kopjen e planit të fotokopjuar, ku noteri është dashur të refuzoj punën, mirëpo i njëjti ka vepruar në kundërshtim me Ligjin për Noterinë të cilat veprime kanë pasur për qëllim dëmtimin e personit të tretë, në këtë rast të dëmtuarës V.Ç.

Tutje thuhet se, me këtë autorizim të datës 27 korrik 2020, me të cilën kinse V.Ç e autorizon të pandehurin Sejdi Bajogu për shitjen e disa parcelave të cilat gjinden në fshatin Hajvali në Prishtinë, këtë veprim i pandehuri Sinan Visoka e ka kryer duke e ditur se dokumentet nuk janë në origjinal, ka nxjerr akt noterial-autorizim, me çka është dëmtuar pronarja e parcelave V.Ç. /Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Digjet shumëkatëshja në Prishtinë

Published

on

Një objekt shumëkatëshe në lagjen “Pejton” në Prishtinë është përfshirë nga zjarri të martën në mëngjes, raporton Ekonomia Online. Në vendin e ngjarjes janë parë ekipet e zjarrfikësve dhe janë duke bërë përpjekje që të lokalizojnë zjarrin.

Ndërtesa ende nuk ishte funksionalizuar dhe pritet të bëhet hotel.

Shkaqet e këtij zjarri ende nuk dihen. Në vendin e ngjarjes ka dalë edhe policia./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Komuna e Prishtinës: Për çështje sigurie të moshuarit janë zhvendosur në hotel

Published

on

Pas zjarrit që ka përfshirë një pjesë të objektit të Shtëpisë për persona të moshuar dhe pa përkujdesje familjare, për shkaqe sigurisë të moshuarit janë zhvendosur në hotel.

Kështu ka njoftuar Komuna e Prishtinës në Facebook.

Sipas njoftimit, të njëjti janë zhvendosur nga aty deri sa të bëhet pastrimi i objektit.

“Pas incidentit të zjarrit i cili ndodhi në Shtëpinë e të Moshuarve, ku fatmirësisht nuk pati të lënduar, Kryetari i Kryeqytetit, Përparim Rama bashkë me nënkryetaren Jehona Lushaku dhe ekipën përkatëse të drejtorëve vizituan vendin e ngjarjes dhe pas konsultimeve me ekipën e urgjencës mjekësore, zjarrfikësve dhe ekipës për siguri dhe emergjenca u mor vendim që të moshuarit për çështje sigurie, derisa të bëhet pastrimi i objektit, të zhvendosen në hotel”-thuhet në njoftim të publikuar më 19.02.2024Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama ka vizituar objektin që është përfshirë nga zjarri sonte më 19.02.2024.

Rama në një prononcim para mediave tha se zjarri e ka përfshirë një dhomë, dhe se gjendja aktualisht është stabile.

“Të gjithë banorët janë të sigurtë, janë evakuuar. Zjarri ka dalë prej një dhome. Tash do të shohim se përse ka ndodhur ai zjarr, çka e ka shkaktu. Ekipet mjekësore janë këtu, për t’i shiku nëse ka nevojë dikush për trajtim mjekësor. Për momentin gjendja është stabile” – tha Rama.Policia e ka konfirmuar rastin për Kallxo.com duke shtuar se në vendngjarje kanë dalë zjarrfikësit dhe policia të cilët po merren me rastin

.Sipas organeve të rendit nuk ka ndonjë person të lënduar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending