Connect with us

Aktuale

Filigrani po i jep jetë të re Prizrenit skenik të Kosovës

Published

on

Zjarri vrumbullon në jetë ndërsa Bashkim Tejeci e çon pishtarin e tij të fryrë nga goja në copëzën më të fundit të filigranit. Prej 43 vitesh ai e perfeksionon zanatin e tij.

Por studentët e tij sapo kanë filluar rrugëtimin e tyre.

Dyqani i vogël ndodhet buzë lumit Lumbardhi/Bistrica në Prizren. Nga pamja e jashtme e përulur, zemra e saj është e pasur me histori dhe e thellë me një njohuri të lashtë.

Filigran është një ndërmarrje e krijuar fillimisht në vitin 1947 nga shteti jugosllav në bashkëpunim me zejtarët vendas. Në kulmin e tij, Filigran kishte 142 njerëz që krijonin dhe shisnin bizhuteri unike prej argjendi të njohura si filigran. Me rënien e komunizmit, fabrika mbylli dyert dhe shumë mjeshtër mbetën të papunë.

Sot në këtë studio punojnë një grup prej vetëm dhjetë vetash. Një nismë e re është mbjellja e farave për të ringjallur punën e filigranit në mënyrë sistematike. Është mbledhur mjeshtri për t’u mësuar studentëve se si të përkulin dhe formojnë shirita të hollë argjendi në vepra të bukura arti.

Një nga këto studente është Nazan Fushan. Nënë e tre fëmijëve, ajo ra në dashuri me filigranin që e vogël.

“Babai im kishte një fabrikë që prodhonte monedha, lugë, tavëll dhe filigranë, por e gjithë kjo bëhej me makineri,” thotë ajo. “Ndonjëherë ai sillte gjerdan dhe kjo më bëri të dashurohesha me të.”

Nazanit emocionohet nga mundësia për të mësuar, jo vetëm për veten, por edhe për fëmijët e saj. “Më pëlqejnë punët e punuara me dorë, kështu që kjo është një mundësi për të mësuar se si t’ua transmetoj këtë fëmijëve të mi.”.

Duke vëzhguar me kujdes studentët është Bashkim Tejeci, i cili është bërë një nga mjeshtrit e zanatit. Për të, sharmi është në detajet e vogla që janë thelbi i elegancës së filigranit.

“E bukura është se kur merr në konsideratë gjithë këtë zanat, mund të analizosh dhe të shohësh se çfarë mund të bësh nga një tel i vetëm dhe çfarë një dorë, një sy dhe shpirti i një personi i jep produktit përfundimtar. tha ai.

Bashkim beson në këtë fuqi unifikuese të filigranit, “Arti nuk ka kufij. Kujt i përket? Gjithkush është në mënyrën e vet, nuk ka rëndësi kush je apo çfarë beson,” shtoi ai.

Filigrani u zhvillua gradualisht në rajon gjatë shekullit të 15-të. Nga shekulli i 18-të, ajo po lulëzonte. Karvanët që kalonin nëpër vendbanime të vjetra luajtën një rol aktiv në formimin e zanatit dhe forma e artit vazhdon të zhvillohet deri në ditët e sotme. Edhe pse ka pasur zejtarë të famshëm në qytete të tjera anembanë Kosovës, Prizreni ka qenë dhe është ende qendra kryesore e krijuesve të argjendarisë.

Shumë etni kanë jetuar krah për krah për shekuj në Prizren. Edhe pse konflikti i Kosovës i vitit 1999 i prishi këto marrëdhënie shumë-etnike, qyteti i gjallë është përpjekur të rivendosë harmoninë ndërmjet komuniteteve etnike. Kjo punëtori e filigranit është vetëm një shembull i kësaj fryme./Media Ndërtimi.

Fotot: Arben Llapashtica / UNDP Kosovë, Historia: Sebastian Sherrah, Martin Fosse
https://undpeurasia.exposure.co/making-jewellery-making-friends.

Aktuale

Ministria e Mjedisit shënon ditën botërore të ujërave me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me SKAT programi IWRM-K, me rastin e 22 Marsit, “Ditës Ndërkombëtare të Ujit” dhe 23 Marsi “Dita Ndërkombëtare e Meteorologjisë”, mbajti takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. Pjesëmarrës në këtë takim ishin përfaqësues të zyrës Zvicerane në Kosovë, partner të MMPHI-së, përfaqësues të Komunave, Kompanive Rajonale të Ujësjellësve, ekspert lokal dhe ndërkombëtar të fushës së ujërave.

Në fjalën e saj zv. Ministrja e MMPHI-së znj. Linda Çavdarbasha theksoi se ne jemi sot këtu për të shënuar 22 marsin “Ditën Botërore të Ujit”, që sivjet mbahet me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”- “Bëhu ndryshimi që do të shohësh në botë”. Ajo falënderoj partneret për mbështetje të deri tanishme. Pasi që ne jemi në proces të hartimit të Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore si dokumentet themelore strategjike për menaxhimin gjithëpërfshirëse të ujërave me të cilët përcaktohen objektivat dhe veprimet e nevojshme për të siguruar zhvillim dhe menaxhim të qëndrueshëm të ujerave me qellim të plotësimit të nevojave për pije, zhvillimin ekonomik dhe social të vendit. Plani i Menaxhimit të Pellgut Lumor “Drini i Bardhe” ka përfunduar. I dukshëm është suksesi i qeverisjes me shërbime ujore, ku këtu kemi një avancim në reforma në krahasim me rajonin dhe jemi të gatshëm t’i shkëmbejmë përvojat. Qeveria ka punuar edhe në përmirësimin e performancës së Kompanive Rajonale të Ujit.

Në vazhdim, z. Servet Spahiu Sekretari i Përgjithshëm i MMPHI-së theksoi se shënimi i secilës festë mjedisore ka rëndësinë e saj. Investimet në sektorin e ujërave në vitet e fundit janë rritur në masë të madhe që demonstron përkushtimin tonë për investime në këtë sektor me rëndësi strategjike për mirëqenien e popullatës dhe zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe shoqëror. Ne, si Ministri e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës jemi duke punuar me qëllim zhvillimin e kapaciteteve dhe menaxhimin sa më të mirë të resurseve ujore, duke u bazuar në praktikat ndërkombëtare, në pajtueshmëri dhe përputhshmëri me EU ACQUIS COMMUNAUTAIRE, në pikat si vijon:

 Kompletimi i kuadrit ligjor (Hartimi i ligjit të ri për ujëra, Kompletimi i akteve nënligjore që kërkohen me Ligjin për Ujëra, Inicimi i hartimit të një ligji për financimin e menaxhimit të ujërave)

 Konsolidimi institucional dhe ngritjen e kapaciteteve

 Konsolidimi i burimeve dhe mekanizmave të financimit të menaxhimit të ujërave

 Ndërtimi i akumulacioneve të reja të ujit me qëllim rritjen e kapacitetit të akumuluar për banorë

 Mbrojtja e burimeve të ujit të pijshëm

 Monitorimi kualitativ dhe kuantitativ të ujërave

 Hartimi i Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore

 Mbrojtja e lumenjve nga degradimi

 Zbatimi i masave për sigurinë e digave

 Fuqizimin e Sistemit Informativ Ujor

Kurse, z.Naser Afizi Drejtor i Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore në MMPHI: -Ne jemi mobilizuar për të adresuar sfidat për ujin, duke u nisur nga forcimi i kornizës ligjore duke vazhduar me veprimet konkrete për adresimin e nevojës për ndërtimin e akumulimeve të reja (me mbështetjen e WBIF, duke filluar nga ato që janë prioritet i padiskutueshëm siç është diga e Firajës që do të sigurojë ujë për rajonet e Ferizajt, Gjilanit dhe Prishtinës dhe diga e Kamenicës për të siguruar ujin e nevojshëm për zonën më të thatë me ujëra. Po ashtu, tashmë kemi iniciuar hartimin e studimeve të fizibilitetit për tri diga tjera: Dragaqinë (Therandë), Pollatë (Podujevë) dhe Kuçicë (Skenderaj) si dhe hartimin e një plani në nivel të Kosovës përmes mbështetjes së Bankës Botërore, për ndërtimin e digave të reja, që është një përditësim i masterplanit të ujërave.

Takimi publik vazhdoi me z. Shiqeri Dermaku, udhëheqës i Divizionit të Ujërave, njëherit edhe Kryesues i GPN, me prezantimin dhe hapjen e debatit me të gjithë pjesëmarrësit për Koncept Dokumentin e Fushës së Ujërave me temat: Planet e menaxhimit të katër pellgjeve lumore; Siguria e ujit të pijes përmes ndërtimit të digave të reja; Menaxhimi i përmbytjeve/hartat e rrezikshmërisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Qeveria ndan 6 milionë euro të tjera për tejkalim të krizës me energji

Published

on

Qeveria ka ndarë 6 milionë euro për tejkalimin e krizës energjetike.

Ministri i Financave, Hekuran Murati, ka thënë se kjo është e nevojshme për të vazhduar subvencionimin e tarifave dhe qytetarëve që e kursejnë energjinë elektrike.

Qeveria e Kosovës ka miratuar propozimin e Ministrisë së Financave për ndarjen e gjashtë milionë euro për subvencionim të faturave të energjisë elektrike për amvisëritë të cilat kanë ulur konsumin krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e sotme të Qeverisë së Kosovës.

“Në kuadër të subvencionimit të energjisë elektrike, bëjmë ndarjen e radhës në shumë 6 milionë euro në mënyrë që të vazhdohet subvencionimi i atyre që kanë kursyer energjinë elektrike”, ka thënë ministri i Financave, Hekuran Murati.

Masa 3.7 e Pakos për Ringjallje Ekonomike parasheh mbështetjen e qeverisë në tejkalimin e krizës energjetike.

“Amvisëritë të cilat ulin konsumin e energjisë elektrike krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak e që kualifikohen për përfitim, mbështeten me subvencionim të faturës së energjisë elektrike në raport me kursimin, duke filluar nga fatura e muajit Shtator 2022”, thuhet në Pakon për Ringjallje Ekonomike.

Qeveria e Kosovës nga muaji shtator ka filluar të subvencioni qytetarët të cilët kursejnë energjinë elektrike. Ky subvencionim i energjisë elektrike, është në kuadër të pakos që është përgatitur nga ekzekutivi për të përballuar inflacionin.

Qytetarët do të subvencionohen për dyfishin e kursimit të energjisë elektrike. Konsumatorët nuk kanë nevojë të aplikojnë pasi do të përdoren të dhënat nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë.

Ministri i Financave, Hekuran Murati kishte njoftuar që nëse një familje ka shpenzuar 1,000 kilovat në shtatorin e vitit të kaluar ndërsa në shtatorin e këtij viti ka harxhuar 900 kilovatë, ajo do të subvencionohet për dyfishin e kursimit, do të thotë 20% (pasi që 10% është kursimi në mes dy muajve, ndërsa dyfishi i kursimit është 20%)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Qeveria emëron bordin e drejtorëve të Infrakos

Published

on

Qeveria në mbledhjen e fundit, ka emëruar edhe Bordin e Drejtorëve të ndërmarrjes publike Infrakos.

Kryesuese është zgjedhur Edona Nahi.

“Edona Nahi kryesuese, Genc Hyndozi anëtar, Besarta Uka anëtare dhe Fitim Rraci anëtar”, tha kryeministri Albin Kurti.

Po ashtu, janë miratuar dy marrëveshje ndërkombëtare për marrje të kredive.

Njëra për zhvillimin e sektorit te energjisë dhe përmirësimin e rrjetit të transmetimit, kurse tjetra për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës.

Në anën tjetër, ekzekutivi ndau edhe 6 milionë euro si mbështetje për subvencionimin e energjisë elektrike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending