Connect with us

Ndërtim

‘Ferizaji ballafaqohet me krimin urban’, tre deputet kërkojnë stopimin e lejeve ndërtimore

Published

on

Deputetët e Parlamentit të Kosovës Haki Abazi, Enver Haliti dhe Dimal Basha kanë dërguar kërkesë për interpretim dhe qartësim ligjor në Ministrinë e Mjedisit Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës për sqarimin e dhënies së këtyre lejeve ndërtimore.

Nga ana tjetër, Ministria e Infrastrukturës iu është përgjigjur deputetëve ku e ka bërë të qartë se:

(a)  Planet Rregullative Urbane janë në fuqi, që nënkupton se Komuna e Ferizajt kundërligjshëm ka lëshuar qindra leje ndërtimore me vite të tëra, sepse janë bazuar në Ligjin për Ndërtim, i cili aplikohet vetëm në rastin kur nuk ka plan rregullativ urban, që në rastin e Komunës se Ferizajt, ky plan rregullativ ekziston.

(b)  Në përgjigjen nga Ministria, gjithashtu qartësohet që nuk lejohet lëshimi lejeve ndërtimore në bazë të Planit Zhvillimor Komunal, sepse sipas ministrisë, ky është dokument orientues strategjik i cili nuk përcakton rregulla, kushte dhe detaje tjera të nevojshme për ndertim/zhvillim. Megjithatë, zyrtarët komunal në Ferizaj kane vepruar kundërligjshëm duke lëshuar leje ndërtimi në bazë të Planit Zhvillimor Komunal, edhe pse kanë qënë të njoftuar me vite të tëra se këto veprime janë në kundërshtim me ligjin.

“Me vite të tëra qytetarët e Ferizajt ballafaqohen me krimin urban që ka shkatërruar dhe ngulfatur jetën e qytetareve dhe zhvillimin e qëndrueshëm, dhe krejt kjo si pasojë e dhënies së kundërligjshme të lejeve të ndërtimit, dhe sot qyteti është kriminalizuar dhe ngulfatur nga betoni.”, u tha në konferencën e tre deputetëve.

Në përfundim të konferencës për medie, deputetet Haki Abazi, Enver Haliti, dhe Dimal Basha kërkuan nga organet komunale të ndalojnë menjëherë dhënien e kundërligjshme të lejeve ndërtimore, dhe bën thirrje tek organet e drejtësisë që të fillojnë menjëherë të merren me personat përgjegjës, adresa e të cilave tanime është e qartë për ta./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Fillon prodhimi i vinçi për ngarkesa 3000 tonësh  

Published

on

Kompania holandeze e vinçit dhe inxhinierisë së rëndë Huisman ka filluar punën për të prodhuar një vinç me kapacitet 3,000 tonë për vinçat e rëndë BMS të Danimarkës.

Një aplikim parësor për vinçin do të jetë të ndihmojë në ngarkimin e komponentëve të turbinës së erës në themele dhe anije në det të hapur.

Një ceremoni për të shënuar fillimin e prodhimit u mbajt në mes të qershorit në objektin e prodhimit të Huisman në Republikën Çeke. Dy pjesët e para, prej çeliku të klasës S690, u ngjitën së bashku duke përdorur një sistem robotik.

Huisman përdor gjithashtu prodhimin e shtesave me tela dhe hark (WAAM), për të bërë disa komponentë, duke përfshirë blloqet e grepave.

Në thelb është një printer 3D që funksionon duke ndërtuar shtresa saldimi. Duke përdorur këtë metodë, mund të prodhohen komponentë të përmasave të mesme deri në të mëdha, me formë të ndërlikuar nga çeliku me tërheqje të lartë. Një përfitim kryesor i printimit 3D, thotë Huisman, është se ai redukton ndjeshëm kohën e dorëzimit me një çmim për të konkurruar me falsifikimet dhe derdhjet. Cilësia është gjithashtu vazhdimisht e lartë, tha Huisman.

Dorëzimi i vinçit është planifikuar për gjysmën e dytë të vitit 2023.

Ngarkesat deri në 3000 tonë do të trajtohen vetëm në lartësi të reduktuar./Media Ndërtimi,.

Continue Reading

Ndërtim

Pothuajse 50% e punëtorëve të ndërtimit kanë raste të diskriminimit në punë

Published

on

Pothuajse gjysma e punëtorëve të ndërtimit (49%) kanë qenë dëshmitarë të rasteve të diskriminimit të dukshëm në punë me një tjetër 43% dëshmitar të diskriminimit të paqëllimshëm, sipas një raporti të ri nga O.C. Tanner.

Raporti Global Culture 2022 analizoi perspektivat e mbi 1080 punëtorëve nga industria e ndërtimit nga e gjithë bota.

Hulumtimi zbulon se organizatat po ndrydhin mundësitë e rritjes dhe zhvillimit për disa punonjës si me mjete të hapura ashtu edhe të paqëllimshme. Rezultati është se 38% e punëtorëve të ndërtimit janë ndjerë të përjashtuar nga mundësitë e promovimit në organizatën e tyre, me vetëm 61% që besojnë se të gjithë janë në një fushë loje të barabartë kur bëhet fjalë për rritjen dhe zhvillimin e karrierës së tyre.

“Shumë organizata kanë diversitetin dhe përfshirjen lart në axhendat e tyre, megjithatë me kaq shumë punonjës që ndjehen të diskriminuar dhe të përjashtuar nga avancimi i karrierës së tyre, përpjekjet për përfshirje janë qartësisht të dobëta”, thotë David Danzig, Drejtor Evropian, O.C. Tanner.

Llojet e ndryshme të diskriminimit

O.C. Raporti i Kulturës së Tanner këshillon që për të arritur gjithëpërfshirjen, përfshirja duhet të ndërtohet në aspekte të shumta të përvojës së punonjësve, në vend që të shihet si një ‘iniciativë’ e veçantë.

Vetëm 55% e punëtorëve të ndërtimit të anketuar deklarojnë se organizata e tyre është më e interesuar t’i kuptojë ata sesa t’i kategorizojë, dhe më pak se gjysma (48%) mendojnë se mendimet e tyre përfaqësohen në mënyrë të drejtë brenda ekipit drejtues të organizatës së tyre, hulumtimi nxjerr në pah shkallën e problemit në ndërtimi.

Udhëheqësit duhet të hedhin një vështrim të ri në kulturat e tyre organizative dhe të vlerësojnë nëse ata janë plotësisht gjithëpërfshirës, ​​ose nëse diversiteti dhe strategjia e tyre e përfshirjes është thjesht duke dokumentuar mbi të çarat.

Vetëm kur shumë individë unikë përfaqësohen, respektohen, trajtohen në mënyrë të barabartë dhe integrohen në jetën e përditshme të punës, përpjekjet për përfshirje mund të shihen si vërtet funksional./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Hapet autostrada e re në shkretëtirën më të madhe të Kinës

Published

on

Një autostradë e re që përshkon shkretëtirën Taklimakan në Rajonin Autonom të Xinjiang Ujgur në veriperëndim të Kinës, u vu në funksion të enjten.

E pozicionuar në Prefekturën Autonome Mongole Bayingolin të Xinjiang-ut jugor, autostrada, që lidh Yuli dhe Qiemo, është e treta përgjatë shkretëtirës Taklimakan, shkretëtira e dytë më e madhe në botë me rërë lëvizëse, citon “Xinhua”, shkruan Albanian.cri.cn.

Me shpejtësinë e projektuar prej 60 ose 80 km në orë për seksione të ndryshme, autostrada ka një gjatësi totale prej 334 km, ku 307 km kalon nëpër shkretëtirë.

Autostrada ka pasur një investim rreth 261.5 milionë dollarë amerikanëdhe ndërtimi i saj filloi në tetor 2017./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending