Connect with us

Infrastrukturë

Dritaret vendosen para kulmit! ‘Skandal’ ndërtimi i shkollës në Vranidoll dhe QMF-së në Veternik

Published

on

Iniciativa për Progres INPO ka publikuar raportin: Monitorimi i procesit të prokurimit dhe menaxhimit të kontratave në 20 komuna.

Në këtë raport është prezantuar cilësia e punimeve për ndërtimin e shkollës Nënë Tereza në Vranidoll (fshat afër Prishtinës) dhe ndërtimin i QMF-së në lagjen Veternik.

“Në Komunën e Prishtinës vizita në terren është realizuar më 16.12.2022 dhe atë për kontratën: “Ndërtimi i shkollës Nënë Tereza në Vranidoll” dhe kontratën: “Ndërtimi i QMF-së në Veternik”. Sa i përket shkollës në Vranidoll kjo kontratë është ndërprerë më 30.09.2022 pas kërkesës së parashtruar nga OE më 16.05.2022, e gjithë kjo për shkak të pamundësisë për përmbushjen e kontratës mbi bazën e ngritjes së çmimeve të tregut.”, shkruan në këtë raport.

Ajo që shihet në terren është se tek salla e sporteve në kuadër të shkollës janë vendosur dritaret pa u vendosur fare kulmi i objektit dhe kjo është pranuar nga menaxherja e kontratës, si dhe janë ekzekutuar pagesat.

INPO konsideron se kjo formë e pranimit të punëve është e papranueshme dhe mund të ketë shërbyer vetëm për ta maksimizuar fitimin e OE-së i cili potencialisht mund të ketë pasur fitim në vendosjen e dritareve dhe jo në mbulimin e kulmit të sallës. Gjithashtu, disa nga dritaret e shkollës janë dëmtuar nga persona të pandërgjegjshëm.

Nga fotografitë vërehet qartë se si janë vendosur dritaret pa u vendosur kulmi paraprakisht dhe kjo përveç që përbën një shkelje në kuadër të menaxhimit të kontratës, në të njëjtën kohë Komuna e Prishtinës dëmtohet dy herë.

E para se ka paguar këto dritare përkundër që nuk janë vendosur pa u plotësuar kushtet dhe së dyti nga ajo se këto dritare do të dëmtohen duke qëndruar të pambuluara dhe potencialisht komuna do të detyrohet t’i zëvendësoj të njëjtat.

Gjithashtu, siç shihet edhe në fotografinë 40 si pasojë e ndërprerjes së punëve dhe qasjes së personave të paautorizuar në objekt, janë demoluar përkatësisht janë thyer xhamat në disa dritare të shkollës. Përndryshe, më 05.12.2022 AK ka iniciuar tender të ri për vazhdimin e punëve me vlerë të parashikuar 350,000 euro.

Tek kontrata: “Ndërtimi i QMF-së në Veternik”, gjatë vizitës në terren konstatohet se punët ende janë duke vazhduar përkundër që kanë kaluar më shumës se 250 ditë kur kontrata është dashur të përfundoj. Në QMF vërehen punë të papërfunduara dhe cilësi e dobët e punëve.

Në fotografi shihet se si rrethojat e objektit nuk janë punuar në mënyrë cilësore, përkatësisht është vendosur vetëm një bulon për mbajtjen e shtyllës së rrethojës, gjithashtu shihet se si punët janë lënë në gjysmë në kuadër të izolimit të jashtëm gjë e cila mund ta dëmtoj në tërësi izolimin.

INPO ka parasysh që kontrata është në implementim e sipër, mirëpo lënia e punëve të papërfunduara në këtë mënyrë thënë më së buti është jo profesionalizëm dhe jo menaxhim i duhur. Përkundër që sipas kontratës kanë qenë të parapara të vendosen 16 trupa të jashtëm ndriçues në oborrin e QMF-së, në terren evidentohen vetëm 7 trupa ndriçues.

Për shkak të mungesës së raporteve të menaxherit ku në mënyrë të qartë evidentohen se cilat pika të paramasës janë përmbushur e cilat jo, INPO nuk ka mundur të evidentoj se a janë ekzekutuar pagesat vetëm për 7 trupa ndriçues apo më shumë.

Infrastrukturë

“Qeverisja e Pronës” nga USAID zbarkon në Prizren

Published

on

Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, priti në takim zyrtarët e aktivitetit të USAID-it “Qeverisja e Pronës”.

Ky është një aktivitet pesë vjeçar që synon ta përmirësoj sistemin e të drejtave pronësore në Kosovë, për ta rritur fuqizimin e grave dhe për t’i përmirësuar të drejtat formale të pronës si dhe investimet në pronën e paluajtshme.

Ky aktivitet ka rëndësi të veçantë, pasi, do të ndihmojë në mobilizimin e pjesëmarrjes së qytetarëve, për t’i përmirësuar proceset e të drejtave pronësore dhe ofrimin e shërbimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Sa para kanë kursyer evropianët si pasoj e gjenerimit nga BRE?

Published

on

Konsumatorët e energjisë elektrike të BE-së pritet të kursejnë rreth €100 miliardë gjatë periudhës 2021-2023 falë prodhimit shtesë të energjisë elektrike nga PV-të e sapo instaluara dhe kapacitetet e erës.

Instalimet e reja të erës dhe diellore PV me kosto të ulët kanë mbuluar rreth 230 TWh gjenerim të shtrenjtë të karburantit fosil që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, duke çuar në një ulje të çmimeve të energjisë elektrike me shumicë në të gjitha tregjet evropiane, shkruan Kosovo.energy.

Pa këto shtesa kapacitetesh, çmimi mesatar me shumicë i energjisë elektrike në Bashkimin Evropian në vitin 2022 do të kishte qenë 8% më i lartë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Sipas projektligjit, pronat e sekuestruara në Kullat e Tiranës, do i rishiten pronarëve

Published

on

Këshilli i Ministrave miratoi të mërkurën projektligjin për administrimin e ndërtimeve pa leje. Këto ndërtimet u konfiskuan pas një Vendimi të Këshillit të Ministrave (VKM), që u akuzua se do të amnistonte ndërtuesit e kullave, duke i dhënë mundësinë t’i shpëtojnë dënimit dhe të ribljenë sipërfaqet e ndërtuara në shkelje të ligjit.

Projektligji u miratua nëdëkohë që VKM-ja ku ai bazohet u padit nga opozita në Gykatën Kushtetuese, ku është ende në gjykim.

Sipas projektligjit, pasi objekti është konfiskuar, pronari ka të drejtën e parablerjes në procesin e shitjes që kryen qeveria. Kjo parablerje bëhet me vlerën e tregut. Po ashtu ka të drejtë në këtë proces përpos pronarit të truallit, subjekti ndërtues, persona të tretë që kanë marrëveshje juridiko-civile për pronën e konfiskuar.

Nëse asnjë prej palëve nuk kanë interes për ta blerë, objekti del në ankand publik.

Po ashtu parashikohet ngritja e Komisionit të Objekteve të Konfiskuara, një strukturë që do të jetë pranë Kadastrës. Ky komision do të kryejë të gjitha veprimet e vlerësimit teknik dhe financiar të pronave të konfiskuara.

Në shtator 2022, qeveria nisi konfiskimet ende pa publikuar VKM-në në fletore zyrtare. Sipas VKM-së, shteti ka të drejtën e konfiskimit të ndërtimeve pa leje dhe përdorimin e tyre për interes publik.

Ky vendim u prit me kundërshtime nga ekspertët dhe opozita, që e quajtën atë një formë amnistimi në favor të ndërtuesve, të cilëve iu dha mundësia që katet e ndërtuara pa leje t’i dhurojnë ose t’i ri-blejnë me çmimin e tregut.

Sipas nenit 199/a të Kodit Penal, ndërtimi pa leje i kryer për qëllime fitimi dënohet me burgim nga tre deri në tetë vjet. Sipas ekspertëve, kjo VKM është mbivendosje e ligjit. Nga njëra anë ka Kodi Penal që parashikon vepër penale ndërtimet pa leje, nga ana tjetër ka legjislacionin për legalizimet që parashikon mundësitë e legalizimeve të ndërtimeve pa leje dhe rasteve kur këto legalizime nuk plotësojnë kriteret.

Qeveria pretendoi në shtator, se kjo VKM erdhi si nevojë për të rregulluar situatën e ndërtimeve pa leje, pasi “prokuroria dhe institucionet e drejtësisë nuk po veprojnë”. Ishte kryeministri Edi Rama dhe ministri i Brendshëm Bledi Çuçi të cilët akuzuan organet e drejtësisë për mos hetim dhe korrupsion.

Në një përgjigje për Citizens Channel, Prokuroria e Tiranës u shpreh se: “nga verifikimi në indekset e kallëzimeve penale dhe procedimeve penale, rezulton të jenë regjistruar disa procedime penale në lidhje me këto ndërtesa”.

Edhe në këtë rast VKM krijon mbivendosje me ligjin ekzistues.

Në një analizë të mëparshme Citizens Channel tregoi se si konfiskimi i pallateve pa leje nuk i shërben të pastrehëve, ndryshe nga sa kishte premtuar qeveria dhe parashikon kjo VKM.

Ligji “Për Strehimin Social”, i miratuar në vitin 2018, parashikon në nenin 19 se çdo subjekt privat që aplikon për leje ndërtimi me sipërfaqe mbi 2000 m2, është i detyruar t’i kalojë shtetit 3% të sipërfaqes për fondin e banesave sociale.

“Miliona euro sipërfaqe e ndërtuar pa leje”

Në një artikull të mëparshëm Citizens Channel analizoi sipërfaqjen totale të sekuestruar që prej publikimit të VKM-së në shtator 2022.

Këshilli Kombëtar i Territorit miratoi 10 vendime konfiskimi. Ajo që vihet re është se të gjitha ndërtimet pa leje i përkasin zonave më të lakmuara të kryeqytetit, si qendra e Tiranës, Liqeni Artificial, Myslym Shyri, rruga Kont Urani dhe rruga e Elbasanit.

Një metër katror në kullën “Eyes of Tirana” në qendër të Tiranës sipas njoftimeve çmimeve të tregut të shitjes online kushton 3,175 euro. Në vendimin e sekuestrimit shteti shqiptar tashmë zotëron 4,646 metra në “Eyes of Tirana”, me një vlerë prej 14.7 milion euro.

Ndërsa sipërfaqja prej 11,828 m2 e sekuestruar në zonën e Liqenit të Thatë, sipas njoftimeve dhe në bazë të komunikimit me një prej agjencive imobiliare, ka një vlerë 18 924 800 euro.

Sipërfaqja e sekuestruar në zonën e Myslym Shyrit prej 7819 m2, kushton 12.5 milion euro.

Një përllogaritje e secilës sipërfaqe me çmimin e tregut tregon se shteti shqiptar tashmë disponon 71,989 m2 kulla dhe pallate, me një vlerë prej rreth 127 milion euro.

Sipërfaqja totale e sekuestruar është e barabartë me një kullë prej 144 kateshe, e përllogaritur me një bazament prej 500 m2, i ngjashëm me atë të kullës “Forever Green” që ndodhet në qendër të Tiranës. Kulla kap një lartësi prej 720 metër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending