Connect with us

Aktuale

Deputetja e PDK-së: Punëtorët e ndërtimtarisë po punojnë në grupe mbi 50 veta

Published

on

Depuetja e PDK-së Blerta Deliu ka shfaqur shqetësimin e saj në lidhje me kushtet e punës së punëtorëve të ndërtimtarisë, në kohën kur numri i të prekurve nga virusi korona është në rritje në Kosovë.

Ajo ka thënë se është kontaktuar nga disa punëtorë, sipas të cilëve janë duke vazhduar punën edhe në grupe prej 50 vetash në ambiente të pasigurta.

“Masat tregojnë qartë se pavarësisht natyrës së punës, qëndrimi në distancë prej së paku 1 metër mes personave është i detyrueshëm, përcjellur me masat mbrojtëse si maskat, dezinfektuesit dhe dorezat dhe po ashtu pastrimi i kohë pas kohshëm i ambientit ku veprojnë”, ka shkruar Deliu.

Ndër të tjera ajo tha se këtë shqetësim e ka ndarë edhe me Kryetarin e Shoqatës së Ndërtuesve, Faton Hoxha, sipas të cilit është ende një situatë e paqartë, qoftë nga ajo që vendi nuk është provuar më parë me një gjendje të tillë, por edhe nga ajo që qeveria ende nuk e ka të qartë se si të veprohet në këto rrethana.

“Ashtu sikurse sot në postimin e tij, Z. Hoxha edhe dje më njoftoi në telefon se janë duke u përballur me një paqartësi se si të veprohet në këtë situatë të pa provuar më parë. Siç më shpjegoi ai, kompanitë e ndërtimit mbesin të obliguar nga palët e treta dhe çdo mos përmbushje e marrëveshjes me këto palë i ndëshkon ata, ndërkohë që Qeveria ende nuk u ka qartësuar se si do të fascilitojnë në këtë rrethanë”, ka thënë Deliu.

Deputetja ka kërkuar që qytetarët të tregojnë për situata të tilla, për të cilat do të tentohet të bëhet zgjidhje./Ndertimi.info

Aktuale

Reagon Përparim Rama për akuzat e ministrit Faton Peci

Published

on

Përmes këtij reagimi, institucionet e Kryeqytetit përgënjeshtrojnë pretendimet e Ministrit të Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural për vonesat e shkaktuara nga organet e Kryeqytetit për t’u pajisur me kushtet ndërtimore për ndërtesën e Ministrisë.

Më tutje, sqarojmë se dokumentacioni i dorëzuar nga Ministria është i pakompletuar sepse i mungon dokumenti i matjeve gjeodezike, i cili është i domosdoshëm për lëshimin e kushteve ndërtimore.

Përndryshe jemi të habitur me aftësinë dhe kohën që gjen një ministër i Qeverisë së Republikës së Kosovës për t’u marrë me gjendjen shëndetësore të familjarëve dhe pushimet personale të stafit të Kryeqytetit./Media Ndërtimi

Faton Peci akuzon Përparim Ramën: Po e bllokon ndërtimin e objektit të Ministrisë së Bujqësisë!

Continue Reading

Aktuale

INDEP shënon Ditën e Tokës përmes aktivitetit Atelie 2024

Published

on

INDEP sot, më 22 Prill për të shënuar Ditën e Tokës ka organizuar aktivitetin Atelie 2024 me nxënësit e Shfmu “Mihal Grameno” Fushë Kosovë. Ky aktivitet është pjesë e projektit “Të rinjtë për një të ardhme të qëndrueshme”.

Nxënësit e shkollës prezentuan në panair veprat e tyre artistike të realizuara me materiale të ricikluara. Për pesë nga punimet më të dalluara janë ndarë çmime. Qëllimi i këtij aktiviteti është të ndërgjegjësoj të rinjtë e kësaj komune rreth ndotjes së ambientit si dhe të rrisë vetëdijen mbi ripërdorimin dhe riciklimin e materialeve.♻️

INDEP së bashku me Milieukontakt Albania do të punojnë në #BashkitëLushnje dhe #FushëKosovë për përmirësimin e mjedisit dhe zhvillimin e qëndrueshëm të tij.

Ky projekt mbështetet nga Programi Rajonal për Demokracinë Vendore në Ballkanin Perëndimor 2, financuar nga #BashkimiEvropian dhe zbatuar nga #UNDP./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Festivali të Arkitekturës dhe Dizajnit ‘Concéntrico’, shënon edicionin jubilar në Spanjë

Published

on

Nga 25 prilli deri më 1 maj 2024, në qytetin spanjoll Logroño, Concéntrico përgatitet për edicionin e tij të 10-vjetorit. I parashikuar si një soditje e ndryshimit të mjediseve urbane dhe një mundësi për të ndarë njohuri rreth këtyre proceseve, Festivali Ndërkombëtar i Arkitekturës dhe Dizajnit të këtij viti përfshin formate të reja për të angazhuar një audiencë më të gjerë dhe për të eksploruar kohën si një katalizator për ndryshimin në dizajnin urban dhe social.

Festivali zgjeron programin e tij, duke shfaqur 21 instalime nga dizajnerë të 20 kombësive të ndryshme, përveç disa nismave dhe eksplorimeve të tjera.

Instalacionet urbane përfaqësojnë ndoshta aspektin më të dukshëm dhe më tërheqës të festivalit, duke eksploruar temën përmes dizajnit dhe duke synuar të gjenerojë ndërveprime midis arkitektëve dhe publikut më të gjerë. Që nga viti 2015, festivali ka krijuar mbi 120 instalime urbane.

Këtë vit, arkitektët dhe projektuesit e ftuar propozojnë një shumëllojshmëri të gjerë qasjesh, nga rinatyrëzimi i hapësirave publike, tek riinterpretimi i metodave popullore, ripërdorimi i materialeve nga botimet e mëparshme, krijimi i eksplorimeve përmes lëvizjes ose sfidimi i konceptit të strehimit. Eksploroni listën e plotë të instalimeve urbane të ardhshme të përgatitura për këtë edicion.

Edicionet e mëparshme të festivalit mirëpritën ndërhyrje nga dizajnerë të njohur dhe të ardhshëm, duke përfshirë Studio Ossidiana, Tudor Vlāsceanu Architect, Rintala Eggertsson Architects ose Piovenefabi. Duke hapur biseda rreth komunitetit dhe identiteteve lokale, si dhe çështjeve të përfshirjes, ndryshimit të përkufizimeve të familjeve apo sfidave të ekologjisë, festivali përfaqëson një mundësi për eksplorim përmes dizajnit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending