Connect with us

Urbanizëm

Çfarë është Gamifikimi Urban?

Published

on

Përvoja e secilit nga një qytet është unike. Nëse dikush është duke vizituar një vend për herë të parë ose ka jetuar atje gjatë gjithë jetës së tij, përvojat e tyre formohen nga ndërveprimet e tyre personale me mjedisin e ndërtuar.

Ndërtesat, peizazhet dhe rrugët bashkohen për të ofruar një mundësi për stimulim ndijor, megjithatë, shumica e tyre nuk janë në gjendje të ofrojnë frymëzim.

Ndërkohë që infrastruktura e një qyteti është përgjegjëse për jetueshmërinë, nuk i jepet rëndësi e njëjtë kënaqësisë. Loja dhe lojërat e ngulitura në strukturën e qytetit mund të ndihmojnë në përmirësimin e angazhimit të përdoruesit me hapësirat urbane.

Gamification përshkruan aplikimin e elementeve të lojës në fusha të tjera të aktivitetit. Kur aplikohet në kontekstin urban, ai paraqitet si nyje për ndërveprim lozonjare që krijojnë mënyra transformuese të përjetimit të qytetit.

Gamifikimi urban përdor atribute si pikëzimi, garat dhe rregullat e lojës në shumë fusha për të inkurajuar pjesëmarrjen midis njerëzve dhe mjedisit të ndërtuar. Lojërat ofrojnë një fushë loje të barabartë për anëtarët e komunitetit që të takohen dhe të ndërveprojnë, secili subjekt i kushteve të njëjta, pavarësisht nga prejardhja e tyre sociale.

Si veçoritë fizike si parqet dhe instalimet, ashtu edhe lojërat dixhitale mund të përmirësojnë mjedisin urban. Teknologjia jep një dorë në krijimin e ndërveprimeve tërheqëse dhe dinamike në qytet, të vendosura në hapësirën fizike. Pokémon GO, një shembull, e tronditi botën me veçoritë e tij interaktive të realitetit të shtuar dhe të gjurmimit të vendndodhjes.

Me një aplikacion smartphone, lojtarët do të kapnin dhe stërvitnin personazhet e Pokemonit në vende reale, ndërkohë që rizbulonin qytetet e tyre. Forma të ngjashme të krijimit të vendeve lozonjare shfaqin mundësi se si lojërat mund të rilidhin njerëzit me qytetet.

Gamifikimi dixhital i qytetit mund të ketë përfitime të shumëfishta për jetesën e qytetarëve dhe infrastrukturën. Video lojërat kanë qenë lubrifikantë të suksesshëm social në arenat online, dhe të njëjtat parime mund të huazohen nga mjediset urbane.

Lojërat dixhitale të bazuara në vendndodhje mund të krijojnë një ndjenjë të fortë të vendit në xhepat e qytetit, duke e përvetësuar atë në një shesh lojrash virtuale. Nxjerrja e më shumë njerëzve në rrugë i bën ata më të sigurt, më të gjallë dhe më të ngarkuar ekonomikisht.

Gamification urban sugjeron mundësitë për më shumë qytete pjesëmarrëse dhe lozonjare në të ardhmen. Potenciali i plotë i hapësirës së gamifikuar theksohet kur strategjitë fizike dhe dixhitale përdoren së bashku, duke krijuar shtresa të përvojës urbane.

Këto hapësira figjitale nga natyra do të ishin dinamike, duke ndryshuar perceptimet e hapësirës në varësi të asaj që është e ngarkuar në telefonin e dikujt. Lojërat në sferën publike mund t’i lejojnë qytetarët të ruajnë të kaluarën e qytetit, të formësojnë të ardhmen e tij dhe të përjetojnë praninë e tij./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Makthi i planifikimit urban!

Published

on

Për gati një shekull, zonat e shtrirjes urbane, ku çdo shtëpi e vetme familjare ka oborrin e saj, garazhin dhe gardhin e bardhë, përfaqësonin kulmin e aspiratës së jetës.

Pronësia e shtëpisë dhe ideja për të kërkuar hapësirë ​​larg ngutjes dhe nxitimit të qendrës së qytetit dikur konsiderohej stili ideal i jetesës dhe kulmi i ëndrrës amerikane.

Por me kalimin e kohës dhe ndryshimin e kushteve socio-ekonomike, qytetet që dikur ishin të mbushura me këto shtëpi të vetme familjare kuptuan se ndoshta këto rregullore të zonave ishin të vjetruara dhe duheshin krijuar zgjidhje të reja për të parandaluar që kriza aktuale e banesave të mos rritej edhe më shumë. jashte kontrollit.

Ndërsa ka shumë arsye pse qytetet po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta, një nga nxitësit pas rritjes së çmimeve ka të bëjë me korrelacionin e drejtpërdrejtë midis kodeve të vjetëruara të zonave dhe mungesës së banesave të disponueshme që ato prodhojnë.

Duke pasur parasysh suksesin e kufizuar që kanë treguar ndryshimet e zonave në ofrimin e më shumë banesave me tarifa të përballueshme në krahasim me të ardhurat mesatare, dhe duke pasur parasysh reagimet politike dhe shoqërore që ato shkaktojnë, ka ende një shtytje të madhe për të përditësuar ligjet e zonave për t’i lejuar njerëzit të jetojnë në një mënyrë që pasqyron stilin e jetesës moderne të vitit 2020.

Ndërsa brezat e rinj kërkojnë gjithnjë e më shumë stile jetese urbane ku nuk rëndohen nga një hipotekë 30-vjeçare, këto ligje do të duhet të ndryshojnë për të përmbushur kërkesat në rritje për strehim.

Ky nuk është një problem i bazuar vetëm në Shtetet e Bashkuara – në mbarë botën, qytetet po përballen me efektet e ofertës së ulët dhe kërkesës së lartë që bën që edhe shtëpitë më të vogla të jenë të papërballueshme. Konsideroni Hong Hong, kodet e zonave të të cilit lejojnë që vetëm 7% e tokës të rregullohet për banim.

Në një nga qytetet më të dendura në botë, ku toka është e pakët, shtrirja urbane është e pamundur dhe strehimi është me çmim të lartë, shumë njerëz detyrohen të jetojnë në banesa me arkivol, ose në “kafaze” të vogla që janë të mbushura në apartamente ku munden. ruani vetëm një dyshek të vogël dhe disa sende personale.

Edhe rregulloret e zonave në Londër kanë pasur një ndikim, me garazhet e papërdorura që janë shndërruar në shtëpi për një familje vetëm për të akomoduar popullsinë në rritje, ndërkohë që janë ende në përputhje me këto ligje të vjetëruara.

Koncepti i rritjes së zonave është relativisht i ri dhe nuk është miratuar në qytete të mjaftueshme për të siguruar që është një zgjidhje e zbatueshme. Ndërsa një shumëllojshmëri opsionesh strehimi mund të nënkuptojë një popullsi më të larmishme të banorëve, ajo gjithashtu mund të anojë shkallën në mënyrë të kundërt dhe të krijojë më shumë njësi luksoze që rezulton në një lagje më pak të barabartë. Shumë varet nga mënyra se si këto ligje përditësohen me kalimin e kohës. A do t’i lehtësojnë ligjet e vjetra për shtëpinë e vetme?

A do të kërkojnë një numër minimal njësish të përballueshme? A do të jenë këto komplekse zhvillime me përdorim të përzier që mund të nxisin ekonomitë lokale? Sido që të shpaloset, ky është një koncept i rëndësishëm në planifikimin urban dhe zhvillimin e ardhshëm që ka fuqinë të krijojë fleksibilitet në politikat e planifikimit për të ardhmen e qyteteve tona./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Kopenhaga, aktualisht qyteti më cilësorë i jetesës, mbetet frymëzim për arkitektët se si janë projektuar hapësirat publike

Published

on

“Jeta, hapësira, ndërtesat – në atë mënyrë”. Kjo frazë, nga arkitekti urban danez Jan Gehl, përmbledh ndryshimet që ka pësuar Kopenhaga në 50 vitet e fundit.

Aktualisht i njohur si një nga qytetet me nivelet më të larta të kënaqësisë së cilësisë së jetës, mënyra se si janë projektuar dhe po projektohen hapësirat publike dhe ndërtesat, kanë frymëzuar arkitektë, autoritetet qeveritare dhe planifikuesit urban në mbarë botën.

Megjithatë, ajo që shohim sot është rezultat i vendimmarrjes së guximshme, shumë vëzhgimit dhe, mbi të gjitha, projektimeve që i vënë njerëzit në radhë të parë. Kopenhaga do të jetë Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës i UNESCO-UIA në vitin 2023 si dhe mikpritës i Kongresit Botëror të Arkitektëve të UIA-s për shkak të trashëgimisë së saj të fortë në arkitekturën inovative dhe zhvillimin urban, së bashku me përpjekjet e saj të bashkërenduara në çështjet e klimës, zgjidhjeve të qëndrueshmërisë dhe jetueshmërisë. .

Por ata që mendojnë se mentaliteti i qytetit ka qenë gjithmonë i tillë, gabohen. Gjatë viteve 1960 dhe 1970, Kopenhaga bëri siç bënë shumica e qyteteve të mëdha evropiane, duke ndërtuar autostrada dhe duke zhvilluar plane në thelb moderniste, si Plani i gishtit i vitit 1948, i cili parashikonte zhvillimin urban të zonës metropolitane të përqendruar në mënyrë lineare pranë një rrjeti prej 5 arterieve kryesore të rrugët dhe hekurudhat. Plani, megjithatë, nuk u realizua, kryesisht sepse Danimarka nuk kishte burimet financiare në atë kohë – duke dalë nga Lufta e Dytë Botërore – duke bërë që qyteti të merrte një drejtim tjetër në dekadat në vijim.

Sheshet e qytetit kanë fituar gjithashtu një lloj të veçantë protagonizmi në hapësirat urbane të Kopenhagës, duke krijuar zona komoditeti dhe argëtimi në jetën e përditshme. Sheshi Israels Plads ilustron mirë transformimet që ka pësuar qyteti. Nga një treg i gjallë historik në ajër të hapur, sheshi u bë një parking pa jetë në vitet 1950.

Sheshi i ri, i ndërtuar në vitin 2014, është ngritur mbi nivelin ekzistues të rrugës, duke i mbajtur makinat nën tokë, ndërsa krijon një kënd të madh lojrash urbane dhe një zonë aktiviteti sipër.

Një tjetër tërheqje e spikatur urbane është Superkilen. E vendosur në një nga lagjet më të ndryshme etnike dhe më të sfiduara nga pikëpamja sociale në Danimarkë, sheshi ka një qasje unike: sjell elemente nga e gjithë bota, përmes objekteve, teksturave dhe ngjyrave. Siç theksojnë projektuesit e projektit, Topotek 1 + BIG Architects + Superflex, “Një lloj koleksioni surrealist i diversitetit urban global që në fakt pasqyron natyrën e vërtetë të lagjes lokale – në vend që të përjetësojë një imazh të ngurtësuar të Danimarkës homogjene”.

Kryeqyteti danez i tregon botës se ka zgjidhje realiste për udhëtimet dhe hapësirat publike urbane në qytetet e mëdha, pa kërkuar zona të mëdha të hapura ose infrastruktura komplekse rrugore. Për ta bërë këtë, ai kombinon në një qytet kompakt dhe të dendur, një rrjet hapësirash publike, lëvizshmëri të qëndrueshme dhe shkallë njerëzore.

Ky dhe shembuj të tjerë të hapësirave publike të suksesshme tregojnë se përqendrimi te njerëzit, shkalla dhe kërkesat e tyre është shumë më i rëndësishëm sesa planet e mëdha urbane ose horizontet imponuese./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Lufta kundër shtrirjes urbane dhe parimet e urbanizmit të ri

Published

on

Mënyra se si arkitektët dhe urbanistët i planifikojnë qytetet, periferitë dhe komunitetet rurale është një grup synimesh në zhvillim të vazhdueshëm thelbësor për krijimin e qyteteve të qëndrueshme.

Jo vetëm që duhet të marrim parasysh se çfarë ndodhet brenda këtyre zonave, por gjithashtu duhet të hartojmë në mënyrë efektive kufijtë midis secilës, ku urbani takohet me periferinë dhe ku periferia takohet me qytetin e vogël. Në vitet e fundit, urbanistët i kanë kushtuar vëmendje shtrirjes urbane, ose asaj që ndodh ndonjëherë kur qytetet rriten me shpejtësi nga qendrat e qytetit.

Çfarë ndodh kur qytetet duket se “shpërndahen” jashtë kontrollit dhe a janë parimet e projektimit pas Urbanizmit të Ri në gjendje ta kthejnë shtrirjen urbane në komunitete të barabarta?

Urbanizmi i Ri është një qasje planifikimi që u shfaq si një alternativë ndaj modeleve të shtrirjes urbane që u bënë tipike për zhvillimin e pas Luftës së Dytë Botërore. Duke rifutur koncepte për të krijuar blloqe të lëvizshme, banesa me përmasa të mesme dhe pajisje të tilla si dyqane ushqimore, shkolla dhe restorante në afërsi, New Urbanism u jep hapësirave të shkallës njerëzore një vend përtej bërthamave urbane.

Këto zhvillime thuajse i ngjajnë mini-qyteteve, me politika rizonimi që krijojnë lagje të ndryshme me synimin për të qenë vetëm pesë minuta në këmbë nga qendra deri në skajin më të largët.

Idealet e Urbanizmit të Ri janë kapur brenda një manifesti që parashtron parimet dhe synimet e tij për të ardhmen.

Nga ana tjetër, shtrirja urbane ka ndodhur kryesisht për shkak të rritjes së decentralizuar. Ndërsa nuk ka një përkufizim të vetëm, shumë njerëz e përshkruajnë atë ose estetikisht ose përmes modeleve të rrugëve dhe strehimit.

Përhapja është rezultat i shumë forcave socio-ekonomike dhe kulturore. Për shembull, gjatë dy viteve të fundit, ne kemi parë njerëz që largohen nga zonat urbane për t’i shpëtuar zonave shumë të dendura në favor të vendeve ku njerëzit mund të kenë më shumë hapësirë, vlerat e pronave janë më të ulëta dhe cilësia e udhëtimit priret të jetë më e mirë.

Urbanizmi i Ri dhe politikat e tjera të planifikimit urban synojnë të reduktojnë ndikimet negative të rritjes urbane të paqëndrueshme dhe arbitrare. Duke planifikuar për dizajne hapësinore dhe duke parashikuar rritjen e ardhshme të popullsisë, zhvillimi mund të bëhet më i menduar dhe përdorimi i tokës më i qëllimshëm. Urbanizmi i Ri, me theksin e tij në parashikimet e zonave, kufijtë e rritjes, zhvillimet e banesave të mesme dhe lagjet e ecjes është një nga kornizat më të forta që kemi për ta bërë më të përmbajtur shtrirjen urbane./Media Ndërtimi.

Ky artikull është pjesë e ArchDaily me temën: Çfarë është Arkitektura e Mirë?

Continue Reading

Trending