Connect with us

Infrastrukturë

Azerbajxhani do ta pavarësojë Evropën nga gazi rus?

Published

on

Aktualisht, Azerbajxhani furnizon Bullgarinë me 300 milionë metra kub gaz, por kjo nuk konsiderohet sasi e madhe.

Për gati dy dekada, Azerbajxhani ka tentuar të bëhet eksportues i rëndësishëm i gazit në Evropë.

Më 2020 është zyrtarizuar gazsjellësi i Trans-Adriatikut (TAP), i cili bart gazin azerbajxhanas përmes Greqisë dhe Shqipërisë dhe përmes Detit Adriatik në Itali.

Ky gazsjellës është pjesa e fundit e Korridorit Jugor të Gazit, i cili nxjerr gazin nga Azerbajxhani.

Korridori Jugor i Gazit është ndërtuar për t’i bërë më diverse furnizimet me gaz natyror në Evropë dhe për të zvogëluar numrin e shteteve të BE-së që varen nga një furnizues.

Më 2021, BE-ja ka importuar 155 miliardë metra kub të gazit natyror nga Rusia, e cila është eksportuesja më e madhe e kësaj lënde.

Shumica e rezervave të gazit natyror të Azerbajxhanit, të cilat besohet se shkojnë në 60 trilionë metra kub, gjenden në rajonin Shah Deniz.

Në kohën e rritjes së tensioneve rajonale edhe para nisjes së pushtimit rus në Ukrainë më 24 shkurt, Brukseli dhe Bakuja kanë diskutuar për rritje të furnizimeve me gaz të Azerbajxhanit në BE.

“Ne duam që vëllimi i gazit që eksportohet nga Azerbajxhani në Evropë të arrijë në 10 miliardë metra kub”, ka thënë komisionarja e BE-së për Energji, Kadri Simson, në një konferencë për media të mbajtur në Baku më 4 shkurt me presidentin e këtij shteti, Ilham Aliyev.

Një rritje e tillë është e rëndësishme “për të shmangur mungesën dhe rritjen e çmimeve në tregun e energjisë”, ka thënë ajo.

Aliyev ka theksuar se Azerbajxhani ka eksportuar 19 miliardë metra kub gaz vitin e kaluar.

Aty përfshihen dërgesat në Turqi, Itali, Gjeorgji, Greqi dhe Bullgari./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending