Connect with us

Aktuale

“Skulptura e Portës” simpatike që identifikon lokalitetin

Published

on

Arti publik nuk duhet të jetë vetëm zbukurim ose pas mendimit, duhet të rrisë përvojën e përdoruesit dhe të ngre në qiell një vend. Si pjesë e qendrës së qytetit të Pembroke Pines që përfshin një shesh publik, një sallë të artit me 3.500 vende, sallën e qytetit dhe galerinë e artit Frank për Qytetin e Pembroke Pines, arkitekti projekton “Skulpturën e Portës” dhe merr pjesë në tiparet e pejzazhit për të plotësuar këto aktivitete dhe programe.

Në thelb Pembroke Pines ishte një qytet, pa qytet (pa qendër apo hapësirë në komunitet) dhe qendra e re e qytetit dhe “Skulptura e Portës” ofron një spirancë të komunitetit që nuk ekzistonte paraprakisht.

Me një buxhet të kufizuar, arkitekti ka punuar me “Skulpturën e Portës” dhe elementët e pejzazhit formojnë një portë për këmbësorë në një shesh të ri publik, duke siguruar gjetjen e rrugëve dhe duke ankoruar një ndjenjë të mbërritjes. Projektuar si art publik, skulptura e çelikut të pandryshkshëm shfaqet si kolona pemësh që çojnë në një sërë pllakash të shpuara që duket se rrotullohen në flladin e vazhdueshëm të Floridës së Jugut.

Përvoja nën skulpturë krijon një efekt të pikuar të dritës ndërsa ecni në mes të masave të bromeliadit (lloj bime tropikale) – një eksperiencë si ajo pyllore drusore subtropikale. Skulptura ofron një hapësirë të hijëzuar për t’u ulur, si dhe ndriçim të programueshëm që rrit ditën ose natën përvojën e përdoruesit. Gjatë performancës dhe ngjarjeve të artit Gateway do të jetë një terren takimi për veprimtaritë para dhe pas shfaqjes dhe një vend grumbullimi për komunitetin.

Ndërsa “Skulptura e Portës” në Pembroke Pines  nuk ka sisteme mekanike, ose komponente të tjera që kërkojnë burime të vazhdueshme nga rrjeti i shërbimeve, struktura është projektuar dhe ndërtuar për të kaluar edhe në të ardhmen dhe të mbetet “e lirë nga mirëmbajtja” nga kushtet e ashpra bregdetare të Floridës Jugore.

Karakteristikë është edhe qëndrueshmërisë materiale ku çeliku i pandryshkshëm është përdorur mbi çelikun e butë për të siguruar jetëgjatësinë e strukturës. U përdor gjithashtu një bojë e qëndrueshme që është e ndjeshme ndaj mjedisit. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

‘Marakli t’Biciklave’, adresojnë problemet në Ministrinë e Infrastrukturës për sigurinë e çiklistëve

Published

on

Grupi ‘Marakli t’Biciklave’, përmes një njoftimi treguan se janë takuar me zv.ministrin e Infrastrukutrës Hysen Durmishi, me të cilin kanë biseduar për sfidat dhe problemet me të cilat përballet komuniteti i çiklistëve.

“Çdo ditë në rrugët e vendit, probleme këto për të cilat edhe avokuam duke paraqitur kërkesat tona të arsyeshme të cilat sa më shpejt që të prioritizohen në periudhë kohore do të ofrojnë edhe zgjidhje mbi problemet, kërkesat të cilat u mirëpritën edhe nga ana e zv. Ministrit Durmishi.

Marakli t’Biciklave ka në fokus të veçantë mbajtjen e kontakteve të vazhdueshëm më këtë ministri dhe institucionet e tjera të nivelit qendror dhe lokal, për t’i adresuar sfidat, problemet por edhe mundësit reale për të bërë sa më praktike dhe të lehtë qarkullimin e çiklistëve nëpër rrugët e qyteteve e lokaliteteve te Republikës së Kosovës.

Një nga mundësit reale mbetet dhe Agjenda e gjelbërt e cila mbetet prioritet i çiklistëve, sepse përmes përdorimit të saj ne e ruajmë ambientin e ajrin dhe njëkohësisht promovojmë përdorimin e transportit alternativ, siç është biçikleta.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Dogana e Kosovës për herë të parë ka arritur të kaloj 500 milion euro të  hyra

Published

on

Dogana kalon gjysmë miliard euro të hyra

Kjo shifër paraqet një rekord të ri pasi që nga themelimi i Doganës të hyrat në këtë periudhë të vitit kanë tejkaluar shumën e mbledhur prej 500 milion eurove.

Krahasimi me vitin e kaluar tregon që Dogana ka mbledhur deri me 19 maj 500,1 milion euro derisa vitin e kaluar të njetën periudhë ne kishim mbledhur 434,4,ilion euro, respektivisht shprehur në përqindje 15% më shumë apo 66 milion euro më shumë.

Gjithashtu edhe në krahasimi me projeksioni buxhetor të mbledhjes së të hyrave për vitin 2022 dogana e ka tejkaluar me  6.11% më shumë.

Trendi pozitiv që dogana kishte gjatë vitit 2021 ka vazhduar edhe gjatë vitit 2022./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Lumbardhi: një Histori Episodike”, publikohet më 25 maj

Published

on

Lumbardhi ju fton në lansimin e “Lumbardhi: një Histori Episodike” që mbahet me 25 maj prej orës 19:00 në Kino Bahçe.

Libri flet për takimin dhe ndërveprimin midis Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Duke u mbështetur në procesin e mbledhjes dhe interpretimit të materialeve të gjetura në kinema, në arkivin e gazetës “Rilindja” dhe burime tjera, sikurse dëshmitë e akterëve në epizode kyqe, hulumtuesit Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada sjellin një tregim të fragmentuar që përshkruan ndeshjet dhe kontradiktat mes një ndërtese, një qyteti dhe artit të kinemasë, përbrenda kontekstit të transformimeve shoqërore, politike e teknologjike.

“Lumbardhi: një Histori Episodike” është botuar nga Fondacioni Lumbardhi me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Sportit të Kosovës, zyrës në Kosovë të forumZFD, Fondacionit për Iniciativa të Artit dhe me bashkëpunim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending