Connect with us

Arkitekturë

Si pritet të zgjidhet problemi i strehimit në Los Angeles

Published

on

E bërë më serioze nga një lëvizje e kufizuar në rritje dhe nga një krizë e rëndë strehimi, popullsia e pastrehë e Los Angjelos County është rritur 23 përqind që i bie në gati 58,000 vetëm në vitin e kaluar, sipas The Los Angeles Times.

Rritja e dukshmërisë së tyre kohët e fundit i bëri fajtorë ligjvënësit që të kalonin (me një shumicë prej dy të tretash) një rritje të taksës së shitjes (Masa H) dhe një nismë obligative prej 1,2 miliardë dollarësh (Masa HHH) për të siguruar strehim dhe pajisje. Me qytetin tani më të mirë të pajisur financiarisht për të trajtuar problemin, lind një çështje e re: çfarë të ndërtohet?

Ndërsa Los Angeles ka përdorur më parë fonde publike në bashkëpunim me organizata (si Skid Row Housing Trust) për të ndërtuar mijëra njësi banimi të përhershme mbështetëse, kriza aktuale kërkon një qasje të re. Situata duhet të adresohet shpejt ndërsa burokracia dhe shqyrtimi i gjatë i dizajnit që vjen me ngritjen e ndërtimit të përhershëm është tepër joefikas për të bërë një ndryshim në afatin e shkurtër. Një qasje e re eksperimentale synon të strehojë një numër të madh të individëve të lënë pas dore në njësitë e jetesës në “stabilizimin emergjent të përhershëm” tranzitor, të cilat mund të ndërtohen me shpejtësi pa burokraci.

Në semestrin e kaluar, 11 studentët e vitit të katërt të studimit të USC Architecture u bashkuan me fondacionin progresiv MADWORKSHOP për një provë ambicioze të konceptit të quajtur “Shtëpitë për shpresë”. Pas muajsh prototipizimi të strehave të lëvizshme në shkallë të gjerë, ekipi grupor rezultoi me ndërtimin e një njësie banimi modulare . Me një kosto ndërtimi prej vetëm 25,000 dollarë secili, këto pajisje identike mund të jenë një nga përdorimet më efikase të burimeve të strehimit publik në historinë e qytetit.

Një fletë udhëzuese për projektin është rëndësia e dizajnit dinjitoz dhe të matur – pavarësisht klientelës. Çdo njësi është e pajisur me një krevat modern, tavolinë, hapësira të shumta të lira dhe ndriçim të madh. Pavarësisht nga shërbimet me kursim të mirë për të mirën publike, projekti ka nxitur polemika të vogla. “Unë mendoj se strehimi duhet të jetë një e drejtë e njeriut, por arkitektura për ata që përjetojnë mungesën e strehimit është një nga arkitekturat më të stigmatizuara atje”, ankohet Sofia Borges, drejtoreshë e MADWORKSHOP. “Ekziston ky vendim: pse do t’u jepnit diçka kaq të këndshme?”

©MADWORKSHOP

Megjithatë, edhe si struktura të përkohshme, ekipet e shohin potencialin që njësitë ta zbukurojnë ‘Qytetin e Engjëjve’. Çdo pajisje mund të vendoset në mënyrë të sigurtë në një marrëveshje komunale për të zënë hapësira parkimi të shëmtuara ose shumë të lira. Me këtë projekt të admirueshëm të përvijuar, tani pyetja e vetme është nëse LA do të ecë me të.

©MADWORKSHOP

©MADWORKSHOP

©Brandon Friend-Solis

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Zaha Hadid përqafoi potencialin e arkitekturës dekonstruktive

Published

on

Duke rishikuar arkitekturën dekonstruktiviste, arkitektja e ndjerë, Zaha Hadid, “mbretëresha e kurbës” që projektoi Qendrën Heydar Aliyev dhe Qendrën Ujore në Londër, kishte mendime pozitive për potencialin e këtij lloji të ndërtimit.

Si arkitektja femër më e suksesshme në histori, Hadid i shtyu kufijtë e strukturës në lartësi të reja.

Momenti përcaktues për arkitekten e ndjerë britaniko-irake erdhi kur në vitin 1983, në moshën 32-vjeçare, ajo fitoi konkursin arkitektonik për të projektuar klubin privat The Peak në kodrat e Kowloon, Hong Kong.

Me kënde të guximshme, pamje që nxisin marramendje dhe konsolë që sfidojnë gravitetin, të gjitha të dala nga një “mal i krijuar nga njeriu”, pikturat e Hadid të Majës ishin një shfaqje e fuqishme e mundësive të dekonstruktivizmit.

Megjithëse nuk u ndërtua kurrë, skema ishte dëshmi e asaj që mund të pritej nga arkitekti në të ardhmen.

Ishte ky dizajn që formoi kontributin e Hadid në ekspozitën kryesore të Arkitekturës Dekonstruktiviste në Muzeun e Artit Modern të Nju Jorkut në 1988, ku ajo u shfaq së bashku me Frank Gehry, Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Peter Eisenman dhe Coop Himmelb(l)au.

Dekonstruktivizmi është një nga lëvizjet më me ndikim të arkitekturës së shekullit të 20-të. Seria profilizon ndërtesat dhe punën e përkrahësve të saj kryesorë – Eisenman, Koolhaas, Gehry, Hadid, Libeskind, Tschumi dhe Prix./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Arkitekturë

“Vdekja e George Floyd është bërë një katalizator për ndryshimet sociale dhe rizhvillimin urban”

Published

on

Një e ardhme e re premtuese për Minneapolis po del nga trauma e vrasjes së George Floyd nga një oficer policie dy vjet më parë, shkruan një arkitekt vendas që e njihte atë, James Garrett Jr.

“Kam arritur të kuptoj vuajtjet dhe vdekjen e George Floyd (ose Big Floyd, siç e njihnim ne) si një katalizator dhe përshpejtues për një valë të re ndryshimesh shoqërore dhe rizhvillimit urban në të gjithë rajonin Minneapolis-St Paul. Qytetet janë organizma jashtëzakonisht të qëndrueshëm dhe elastikë, por kompleksiteti i sistemeve dhe strukturave të tyre organizative është i pasigurt edhe në kohët më të mira.”, shkruan arkitekti James Garret.

Mijëra procese të zakonshme duhen të ndodhin çdo ditë për t’i mbajtur gjërat në rregull: ndërtimi dhe mirëmbajtja rutinë e rrugëve publike, trotuareve, parqeve, shërbimeve komunale dhe infrastrukturës. Prodhimi, montimi dhe transporti. Transporti i zinxhirit të furnizimit nga portet e hyrjes në magazina, dyqane, restorante, shtëpi dhe biznese.

Mjekët, infermierët dhe stafi mbështetës i mbajnë spitalet dhe dhomat e urgjencës në punë. Zjarrfikësit dhe oficerët e zbatimit të ligjit u përgjigjen thirrjeve të krizës. Kjo valle e përditshme zhvillohet si orë, pa u vënë re, derisa nuk ndodh.

Hapësira e kontestuar urbane u bë shpejt shprehja më e dukshme e mosmarrëveshjes

Pasojat e menjëhershme të vrasjes së transmetuar globalisht të George Floyd rezultuan në një spirale të shpejtë në rënie të civilizimit dhe rendit në Qytetet Binjake, e vendosur në sfondin e një recesioni ekonomik brenda një pandemie globale.

Hapësira e kontestuar urbane u bë shpejt shprehja më e dukshme e kësaj mosmarrëveshjeje. Dhjetra kampe joformale të FEMA-blu-blu me sa duket lulëzuan brenda natës në lagjet tona.

Mijëra të rinj të privuar nga e drejta pushtuan rrugët e qytetit, trotuaret dhe rrugët e shpejta si një pararojë e rezistencës së unifikuar ndaj klimës së pabarazisë që bëri të mundura vrasje si Big Floyd. Ndërkohë, agjitatorët e bardhë nacionalistë dhe anarkistë të maskuar u fshehën mes protestuesve paqësorë, duke qëlluar, goditur, plaçkitur, djegur dhe shkatërruar pa dallim në çdo rast që paraqitej.

Megjithatë, nga kjo mjegull kaosi dhe përçarjeje, dolën disa iniciativa që sot po na ndihmojnë të rikrijojmë veten dhe t’i transformojmë komunitetet tona në vende më të drejta dhe gjithëpërfshirëse.

Në kohë reale, kushtet e patolerueshme dhe pabarazitë e pandërgjegjshme si në mundësi ashtu edhe në rezultate të vuajtura prej kohësh nga Black Minesotans u përballën me valë shpërthyese të rezistencës nga të rinjtë e pakënaqur në mënyra që rezonuan në të gjithë globin./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Kjo është ndërtesa më dekonsktruktive e projektuar nga Zaha Hadid Architects

Published

on

E projektuar nga Zaha Hadid Architects në vitin 1993, ndërtesa ishte një vepër kyçe në vendosjen e stilit të dekonstruktivizmit dhe tani shërben si një hapësirë ​​ekspozitash dhe ngjarjesh.

Forma dinamike e stacionit ishte përkthimi i ndërtuar i pikturave të hershme, vizionare të Hadid, të cilat portretizonin forma të çrregullta, dinamike “duke shpërthyer në copa të vogla” me një ndjenjë lëvizjeje që do të bëhej karakteristikë e stilit dekonstruktivist.

Në Stacionin e Zjarrfikësve Vitra në Gjermani, kjo ndjenjë lëvizjeje kapet në rrafshet fshirëse prej betoni të ekspozuar që prenë në të gjithë vendin përgjatë shtigjeve të informuara nga rrethina, e demonstruar në një animacion të shkurtër të prodhuar nga praktika.

Hapësirat jashtëzakonisht të ngushta, të pjerrëta të krijuara ku këta avionë përplasen së bashku, synojnë të krijojnë një ndjenjë “tensioni”, duke parashikuar nxitimin e papritur të aktivitetit që mund të ndodhë në çdo kohë nëse bie alarmi i stacionit.

“Kjo ndërtesë është ‘lëvizja e ngrirë’ – një shprehje e gjallë, e qartë e tensioneve të nevojshme për të qëndruar ‘vigjilentë’, për të shpërthyer në veprim siç kërkohet,” thonë nga Zaha Hadid Architects.

Për kritikët e dekonstruktivizmit, raportet se zjarrfikësit dyshohet se e kishin gjetur të vështirë për t’u përdorur ndërtesën shërbyen si provë se stili i jepte përparësi formës mbi funksionit. Sot, Muzeu i Dizajnit Vitra vazhdon të përdorë hapësirat për evente dhe ekspozita të vogla.

Përdorimi i betonit të ekspozuar për të krijuar mure këndore, të pjerrëta dhe skaje të dhëmbëzuara do të bëhej një shenjë dalluese e projekteve të hershme të Zaha Hadid, duke përfshirë Muzeun MAXXI në Romë dhe Qendrën Shkencore Phaeno në Ëolfsburg./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending