Connect with us

Aktuale

Ndërtimi i Spitalit të Ferizajt si “udhë pa krye”

Published

on

Në qershor të vitit 2016 Ministria e Shëndetësisë kishte ndarë mendjen që të hapte tenderin për “Ndërtimin e ‘Spitalit Regjional të Ferizajt’”. Mirëpo, si duket nuk e ka planifikuar që do t’i zgjaste kaq shumë.

Edhe pse janë bërë më shumë se një vit, ende nuk ka përfunduar procedura tenderuese. Maratonat e shpalljes së fituesit, ankesës në Organin Shqyrtues të Prokurimit (OSHP), udhëri i OSHP-së për anulim tenderi e kthim në RIVLERËSIM, e përsëri-përsëri në shpallje të fituesit tjetër po vazhdon ende.

Vlera e parashikuar nga Ministria e Shëndetësisë për ndërtimin e kësaj godine shëndetësore për herë të parë ishte vendosur 8,980,231.93 euro. Por dy muaj më vonë MSH e përmirëson veten dhe thotë se vlera e parashikuar është 11,981,921.3 euro. E ditët për kryerje të projektit u vendosen të ishin 300 ditë pune, si projekt 3 vjeçar, ku në vitin e parë investimi të ishte 20%, teksa dy vitet tjera me nga 40%.

Pas procedurave, fitues i parë i këtij tenderi ka qenë “Al-Trade” më 18 nëntor 2016. Pas një ankese në OSHP, “Al-Trade”-s i anulohet ky tender me vlerë 9,468,000.94 euro. Tenderi anulohet pas ankesës në OSHP më 7 shkurt 2017.

Në mars të 2017-s, Ministria e Shëndetësisë vendos që tenderin t’ia japë një konzorciumi i përbërë nga “Favor-Ing”, “As-Ing” dhe “Çlirimi”. Vlera e kontratës te ky konzorcium ishte më e vogël se sa me “Al-Trade”. Ajo ishte 8,916,285.44 euro. Mirëpo edhe ky tender u anulua më 17 korrik 2017, pasi ankesat kishin shkuar në OSHP.

Më 24 korrik, MSH përsëri e jep kontratën te një kompani tjetër. Por, rrjedhimisht po rritet edhe vlera e kontratës së ofruar nga Operatori Ekonomik, që kësaj radhe ishte “Arberia Com”. Vlera e ofruar nga ata është 10,235,587.105 euro. Mirëpo, kaq pastër nuk do të kalojë as kjo kompani.

Ankesa ka ardhur nga kompania N.T.P “Çlirimi”, që ka qenë pjesë e konzorciumit që i është anuluar tenderi paraprakisht. Ajo pretendon që në dhënien e këtij tenderi janë bërë shkelje ligjore e diskriminim në përzgjedhjen e kompanisë e cila do merret me ndërtimin e objektit.

Në ankesën e N.T.P Çlirimit thuhet se Autoriteti Kontraktues nuk ka bërë trajtim të barabartë të ofertave duke diskriminuar kompaninë e tyre, e duke favorizuar kompaninë fituese të pa përgjegjshme dhe me çmimi shumë më të lartë.

Deri në vendimin e OSHP-së për këtë tender, mbeten dy kontrata të anuluara dhe një e kontestuar.

Ndërtimi i këtij godine shëndetësore është menduar të jetë I përbërë nga Bodrumi+Suteren+Përdhesë+4 kate. Në tërësi është menduar të ketë kapacitet 250 shtretër.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

‘Marakli t’Biciklave’, adresojnë problemet në Ministrinë e Infrastrukturës për sigurinë e çiklistëve

Published

on

Grupi ‘Marakli t’Biciklave’, përmes një njoftimi treguan se janë takuar me zv.ministrin e Infrastrukutrës Hysen Durmishi, me të cilin kanë biseduar për sfidat dhe problemet me të cilat përballet komuniteti i çiklistëve.

“Çdo ditë në rrugët e vendit, probleme këto për të cilat edhe avokuam duke paraqitur kërkesat tona të arsyeshme të cilat sa më shpejt që të prioritizohen në periudhë kohore do të ofrojnë edhe zgjidhje mbi problemet, kërkesat të cilat u mirëpritën edhe nga ana e zv. Ministrit Durmishi.

Marakli t’Biciklave ka në fokus të veçantë mbajtjen e kontakteve të vazhdueshëm më këtë ministri dhe institucionet e tjera të nivelit qendror dhe lokal, për t’i adresuar sfidat, problemet por edhe mundësit reale për të bërë sa më praktike dhe të lehtë qarkullimin e çiklistëve nëpër rrugët e qyteteve e lokaliteteve te Republikës së Kosovës.

Një nga mundësit reale mbetet dhe Agjenda e gjelbërt e cila mbetet prioritet i çiklistëve, sepse përmes përdorimit të saj ne e ruajmë ambientin e ajrin dhe njëkohësisht promovojmë përdorimin e transportit alternativ, siç është biçikleta.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Dogana e Kosovës për herë të parë ka arritur të kaloj 500 milion euro të  hyra

Published

on

Dogana kalon gjysmë miliard euro të hyra

Kjo shifër paraqet një rekord të ri pasi që nga themelimi i Doganës të hyrat në këtë periudhë të vitit kanë tejkaluar shumën e mbledhur prej 500 milion eurove.

Krahasimi me vitin e kaluar tregon që Dogana ka mbledhur deri me 19 maj 500,1 milion euro derisa vitin e kaluar të njetën periudhë ne kishim mbledhur 434,4,ilion euro, respektivisht shprehur në përqindje 15% më shumë apo 66 milion euro më shumë.

Gjithashtu edhe në krahasimi me projeksioni buxhetor të mbledhjes së të hyrave për vitin 2022 dogana e ka tejkaluar me  6.11% më shumë.

Trendi pozitiv që dogana kishte gjatë vitit 2021 ka vazhduar edhe gjatë vitit 2022./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Lumbardhi: një Histori Episodike”, publikohet më 25 maj

Published

on

Lumbardhi ju fton në lansimin e “Lumbardhi: një Histori Episodike” që mbahet me 25 maj prej orës 19:00 në Kino Bahçe.

Libri flet për takimin dhe ndërveprimin midis Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Duke u mbështetur në procesin e mbledhjes dhe interpretimit të materialeve të gjetura në kinema, në arkivin e gazetës “Rilindja” dhe burime tjera, sikurse dëshmitë e akterëve në epizode kyqe, hulumtuesit Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada sjellin një tregim të fragmentuar që përshkruan ndeshjet dhe kontradiktat mes një ndërtese, një qyteti dhe artit të kinemasë, përbrenda kontekstit të transformimeve shoqërore, politike e teknologjike.

“Lumbardhi: një Histori Episodike” është botuar nga Fondacioni Lumbardhi me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Sportit të Kosovës, zyrës në Kosovë të forumZFD, Fondacionit për Iniciativa të Artit dhe me bashkëpunim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending