Connect with us

Arkitekturë

Historia e bujshme e arkitektit që përdorte qymyr druri për të vizatuar

Published

on

Të premten e kaluar, një ekspozitë mbi arkitektin e ndjerë të SHBA Louis Isadore Kahn u hap në Filadelfia, qytetin në të cilin ai punoi gjatë shumicës së jetës së tij. “Louis Kahn: Fuqia e Arkitekturës “detajon karrierën e arkitektit, si dhe udhëtimin e tij në SHBA nga ish-Bashkimi Sovjetik dhe përpjekjet e tij të hershme në botën e projektimeve.

Kahn ka lindur në vitin 1901 në Pärnu, tani Estonia (më parë nën njësinë e Livonisë në Perandorinë Ruse) dhe u nis për në SHBA me familjen e tij më 1906. Familja e tij duroi një fillim të vështirë për jetën në Amerikë. E tillë ishte gjendja e financave të Schmuilowsky (mbiemri u ndryshua më vonë në Kahn nga babai i tij në vitin 1915)ashtu që Kahn mund të përdorte vetëm shkopinj qymyr druri të bëra nga shkopinj të djegur për të vizatuar; këto vizatime kontribuan në një të ardhur të vogël.

Kahn vazhdoi të përdorë qymyr druri më vonë në jetë dhe këto vizatime mund të gjenden në “Louis Kahn: Fuqia e Arkitekturës”, së bashku me vepra arti të mëtejshme të krijuara duke përdorur bojëra uji dhe pastela. Futja e ekspozitës ofron një depërtim të thellë biografik në jetën e hershme të Kahn, pasuar nga gjashtë seksione tematike.

Një pjesë, me titull “Qyteti”, shikon kohën e Kahn në Filadelfia, një vend ku ai u zhvillua si arkitekt dhe ku mësoi arkitekturën në Universitetin e Pensilvanisë. Ndërkohë, “Shkenca” tregon shembuj se si Kahn ka përdorur sisteme strukturore që gjenden në natyrë si precedent për punën e tij. “Peizazhi” prek një shënim të ngjashëm, duke demonstruar rëndësinë e Kahn-it të vendosur në vendin dhe në kontekstin e arkitekturës së tij.

Po ashtu, “Shtëpia” shqyrton se si arkitekti krijoi natyrën dhe mjedisin e ndërtuar me projektimin e banesave. “Komuniteti”, në anën tjetër, detajon se si Kahn përdorte dhe besonte në arkitekturëb si një pajisje sociale, veçanërisht për ndërtesat publike. Së fundi, “Dhurata e përhershme”, ekspozon studimin e historisë arkitektonike të Kahn, duke treguar këtë kryesisht përmes vizatimeve nga udhëtimet e tij në Greqi, Itali dhe Egjipt.

Kuotat e famshme nga Kahn janë të ndërthurura në të gjithë nivelet e shumta të ekspozitës. Modelet gjithashtu janë me bollëk,ndërsa me një theks të dukshëm mund të përmendim një model 3.65 metra të lartë të Projektit të Kullës së Qytetit. E planifikuar për Filadelfinë dhe e projektuar në vitin 1952, kulla nuk u realizua kurrë. Ekspozita gjithashtu përmban intervista me piktorët e Renzo Piano, Sou Fujimoto, Peter Zumthor dhe Frank Gehry. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Arkitektura moderne solli tranzicionin në qytetet e Kosovës

Published

on

Zhvillimi i arkitekturës moderne në Kosovë (1960-1990) është një ndër periudhat që solli tranzicionin më të madh në qytetet e Kosovës, ku fryma e projektimit dhe rigjenerimit urban dallonte dukshëm nga ndërtesat dhe qendrat historike ekzistuese.

Kjo arkitekturë e re u ndërtua në bazë të shkatërrimit të trashëgimisë ekzistuese dhe në emër të një identiteti të ri arkitekturor. Duke ndjekur orientimin ideologjik socialist dhe modernist, qytetet e Kosovës ndoqën shembullin e qendrave tjera urbane të Jugosllavisë.

Bazuar në norma e standarde univerzale, ndryshimet dhe zhvillimet e reja u aplikuan në bulevardet dhe ndërtesat e reja publike dhe të banimit në vend.

E hapur ndaj cilësive të reja arkitekturore të periudhës moderniste, Kosova u bë tokë e mundësive, duke mbledhur disa nga arkitektët më të njohur të republikave tjera të Jugosllavisë.

Arkitektët vendas poashtu shfrytëzuan mundësinë për të kontribuar në zhvillimin e qyteteve moderne bashkëkohore kosovare, duke e parë arkitekturën moderne si një mjet që mund të përdoret për të vendosur Krahinën e Kosovës në të njëjtin nivel të zhvillimit urban dhe teknologjik me pjesën tjetër të Jugosllavisë.

Vlen të theksojmë se arkitektët vendas u përfshinë në projektimin e disa prej ndërtesave më të rëndësishme të arkitekturës moderniste në Kosovë.

Shumë prej tyre, ndonëse jo të gjitha, janë përfshirë në hulumtim, me qëllimin për të nxitur reflektimin mbi vlerat arkitektonike, kulturore, sociale dhe ekonomike të ndërtesave dhe hapësirave publike moderne në vend.

Periudha e modernizmit ka sjellë në jetë disa nga veprat më të mira arkitekturore të projektuara dhe të ndërtuara ndonjëherë në Kosovë. Shumë nga këto ikona të arkitekturës i gjejmë në kryeqytet, Prishtinë, megjithatë, ky hulumtim ka përfshirë hapësirat publike moderne edhe të qytetit të Pejës, Gjakovës, Ferizajt, Gjilanit dhe Istogut.

Bazuar në literaturën ekzistuese, është dhënë një pasqyrë e arkitekturës moderne dhe është bërë lartësimi i rëndësisë së numrit më të madh të hapësirave dhe ndërtesave moderniste në kryeqendrat e vendit.

Më pas, pas vizitave në terren, është përshkruar gjendja ekzistuese dhe janë vizionuar në vija të trasha një numër i përzgjedhur hapësirash në Prishtinë, Pejë dhe Ferizaj, që janë konsideruar si hapësira me potencial për intervenim.

Në përfundim, hulumtimi rezulton me vizionimin e katër hapësirave publike moderne, bazuar në tërë hulumtimin e kryer nga autorët dhe gjetjet nga punëtoria njëditore e mbajtur me studentë me po të njëjtën tematikë.

Ky hulumtim nuk është vetëm një provokues kalimtar, përkundrazi, ai qëndron si protestues mbi neglizhencën që i është bërë ndërtesave dhe hapësirave publike të periudhës moderne në Kosovë. Kjo, sepse duhet nxitur një thirrje për të vlerësuar, mbrojtur dhe promovuar arkitekturën moderne edhe për të parandaluar venitjen e vazhdueshme të trashëgimisë arkitekturore moderne të vendit./Media Ndërtimi.

Hulumtim i publikuar nga organizata Ec Ma Ndryshe dhe Iniciativa për Vlerësimin, Mbrojtjen dhe Promovimin e Trashëgimisë Moderne në Kosovë, MODERNe./

https://www.ecmandryshe.org/repository/docs/Vizionimi_i_hapesirave_publike_moderner.pdf?fbclid=IwAR3HyFn4yvZRMYot5B2peYYLCfS3KzJu7HWe-C6kf1kHQNFM6kmkvQH_wYU

Continue Reading

Arkitekturë

Një udhëtim nëpër historinë evropiane përmes Muzeut të muzikës në Hungari  

Published

on

Ky është një pikë referimi kulturor bashkëkohor kushtuar muzikës dhe konsiderohet si një nga ndërtesat më të pritura të vitit, projekti është i vendosur brenda pemëve të parkut dhe është projektuar si një zgjerim i mjedisit të tij natyror përmes vëllimeve të pandërprera xhami dhe një strukture çati të shpuar.

Muzeu ofron një përvojë unike artistike duke kombinuar peizazhin, arkitekturën dhe dizajnin e ekspozitës, të gjitha të dedikuara për krijimin e muzikës dhe zërit.

Projekti përmban salla koncertesh, hapësira ekspozite dhe një skenë në ajër të hapur, e cila i çon vizitorët në një udhëtim nëpër historinë e muzikës evropiane dhe tregon historinë e muzikës pop hungareze nga 1957-1993.

Kati përdhe strehon dy ambiente të performancës, ndërsa kati i sipërm përfshin klasa, një bibliotekë dhe hapësira për zyra, të lidhura përmes një shkalle spirale.

Nivelet e nëndheshme përmbajnë hapësira ekspozuese që nxjerrin në pah historinë e muzikës evropiane, me një fokus të veçantë në trashëgiminë hungareze.

Çatia alternohet midis thellësive, duke i lejuar pemët të integrohen me arkitekturën ndërsa filtron dritën në nivelin e poshtëm të ndërtesës.

Depërtimi i dritës krijon një atmosferë unike sikur vizitorët po ecin nën pemë brenda hapësirës së brendshme.

 

Continue Reading

Arkitekturë

Forumi Ndërkombëtar i Arkitekturës dhe Inxhinierisë mbahet më 9 qershor në Shkup

Published

on

Edicioni i 5-të i Forumit Ndërkombëtar të Arkitekturës dhe Inxhinierisë SHARE Skopje 2022, do të mbahet më 9 qershor, në Shkup.

SHARE Forumi Shkup 2022 paraqet projekte të mëdha në shkallë të gjerë dhe trajton qëndrueshmërinë përmes dizajnit dhe të ardhmes së jetesës urbane.

Programi i ngjarjes konsiston në leksione të paraqitura nga të ftuar ndërkombëtarë dhe raste studimore mbi projekte përkatëse kombëtare, duke shfaqur zgjidhje teknike inovative.

SHARE Forumi i Shkupit do të presë arkitektë me projekte të jashtëzakonshme dhe liderë ndërkombëtarë në teknologjitë e inovacionit dhe ndërtimit. Përmes prezantimeve dhe diskutimeve arkitekturore, SHARE Skopje Forum ofron informacionet dhe njohuritë më të fundit, si dhe mundësinë për rrjetëzim profesional në nivelin më të lartë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending