Connect with us

Aktuale

Arkitekura si katalizator për ndryshim

Published

on

“Arkitektura dhe muzeu i projektimit A + D” në Los Angjelos ka hapur “Imagjinimin Arkitektonik”, një ekspozitë që paraqet projekte arkitekturore eksperimentale të dizajnuara për katër vende në Dequindre Cut/Eastern Market, Mexicantown, the U.S. Post Office në rrugën “1401 West Fort” dhe the Packard Automotive Plant (ish-fabrika e veturave) në Detroit të SHBA-së.

Në një përpjekje për të ndryshuar pamjen e përbashkët të Detroitit nga një qytet në gërmadha në një qytet të mbushur me potencial, “Imagjinimi arkitektonik” hulumton mënyrat në të cilat arkitektura mund të kontribuojë në stabilizimin e qytetit dhe të veprojë si një katalizator për ndryshim.

Për këtë qëllim, 22 arkitektë, të përzgjedhur nga një grup prej më shumë se 250 aplikantësh, u zgjodhën sepse siç thuhet “përfaqësojnë më së miri diversitetin e mendimit arkitekturor që po ndodh në të gjithë Shtetet e Bashkuara në këtë moment”. Fituesit u ndanë pastaj në 12 ekipe (tre skuadra punuan në secilin vend) dhe në bashkëpunim të ngushtë me komunitetet zhvilluan 12 projektet e paraqitura në ekspozitë.

Këto projekte janë menduar si një mjet për të shkaktuar bisedë rreth zgjidhjeve që i shërbejnë më mirë çështjeve që dalin nga Detroiti. Nëpërmjet krijimit të modeleve, vizatimeve, fotografive, videove dhe kolazheve, ekipet fokusuan projektet e tyre në ripërdorimin e ndërtesave industriale të braktisura, rigjenerimin e ujërave të qytetit, rinovimin e infrastrukturës dhe përballimin e efekteve negative të migrimit global dhe diskriminimit racial.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

‘Marakli t’Biciklave’, adresojnë problemet në Ministrinë e Infrastrukturës për sigurinë e çiklistëve

Published

on

Grupi ‘Marakli t’Biciklave’, përmes një njoftimi treguan se janë takuar me zv.ministrin e Infrastrukutrës Hysen Durmishi, me të cilin kanë biseduar për sfidat dhe problemet me të cilat përballet komuniteti i çiklistëve.

“Çdo ditë në rrugët e vendit, probleme këto për të cilat edhe avokuam duke paraqitur kërkesat tona të arsyeshme të cilat sa më shpejt që të prioritizohen në periudhë kohore do të ofrojnë edhe zgjidhje mbi problemet, kërkesat të cilat u mirëpritën edhe nga ana e zv. Ministrit Durmishi.

Marakli t’Biciklave ka në fokus të veçantë mbajtjen e kontakteve të vazhdueshëm më këtë ministri dhe institucionet e tjera të nivelit qendror dhe lokal, për t’i adresuar sfidat, problemet por edhe mundësit reale për të bërë sa më praktike dhe të lehtë qarkullimin e çiklistëve nëpër rrugët e qyteteve e lokaliteteve te Republikës së Kosovës.

Një nga mundësit reale mbetet dhe Agjenda e gjelbërt e cila mbetet prioritet i çiklistëve, sepse përmes përdorimit të saj ne e ruajmë ambientin e ajrin dhe njëkohësisht promovojmë përdorimin e transportit alternativ, siç është biçikleta.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Dogana e Kosovës për herë të parë ka arritur të kaloj 500 milion euro të  hyra

Published

on

Dogana kalon gjysmë miliard euro të hyra

Kjo shifër paraqet një rekord të ri pasi që nga themelimi i Doganës të hyrat në këtë periudhë të vitit kanë tejkaluar shumën e mbledhur prej 500 milion eurove.

Krahasimi me vitin e kaluar tregon që Dogana ka mbledhur deri me 19 maj 500,1 milion euro derisa vitin e kaluar të njetën periudhë ne kishim mbledhur 434,4,ilion euro, respektivisht shprehur në përqindje 15% më shumë apo 66 milion euro më shumë.

Gjithashtu edhe në krahasimi me projeksioni buxhetor të mbledhjes së të hyrave për vitin 2022 dogana e ka tejkaluar me  6.11% më shumë.

Trendi pozitiv që dogana kishte gjatë vitit 2021 ka vazhduar edhe gjatë vitit 2022./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Lumbardhi: një Histori Episodike”, publikohet më 25 maj

Published

on

Lumbardhi ju fton në lansimin e “Lumbardhi: një Histori Episodike” që mbahet me 25 maj prej orës 19:00 në Kino Bahçe.

Libri flet për takimin dhe ndërveprimin midis Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Duke u mbështetur në procesin e mbledhjes dhe interpretimit të materialeve të gjetura në kinema, në arkivin e gazetës “Rilindja” dhe burime tjera, sikurse dëshmitë e akterëve në epizode kyqe, hulumtuesit Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada sjellin një tregim të fragmentuar që përshkruan ndeshjet dhe kontradiktat mes një ndërtese, një qyteti dhe artit të kinemasë, përbrenda kontekstit të transformimeve shoqërore, politike e teknologjike.

“Lumbardhi: një Histori Episodike” është botuar nga Fondacioni Lumbardhi me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Sportit të Kosovës, zyrës në Kosovë të forumZFD, Fondacionit për Iniciativa të Artit dhe me bashkëpunim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending