Connect with us

Arkitekturë

Arkitektët australianë që projektojnë shtëpi rezistente ndaj zjarrit

Published

on

Nuk ka kaluar shumë kohë nga djegia e së paku shtatë milionë hektarëve dhe shkatërrimit të 3000 shtëpive në Australi.

Mijëra njerëz ishin detyruar të kërkojnë për vendbanime të përkohëshme në prona me qera apo në hotele. Shumë prej tyre akoma janë në një gjendje të tillë, edhe tani kur po ju përkujtohet çdo ditë këshilla “rrini në shtëpi” për të ndaluar shpërndarjen e koronavirusit.

Rindërtimi pas zjarrit mund të merr kohë me muaj, nëse jo me vite. Por më e rëndësishmja është se a do të vendosin prap ata njerëz që të qëndrojnë dhe të humbasin prap gjithçka.

“Shumë njerëz janë duke u kapur për atë që ka ndodhur, dhe shkalla e traumës është akoma shumë e lartë”, ka thënë arkitekti Tim Lee për CNN, i cili po zhvillonte seminare për ndërtimin e qyteteve të goditura nga zjarri në Uellsin e Ri Jugor, para vendosjes së masave për parandalim të koronavirusit.

Shumë australianë zgjedhin të jetojnë në afërsi të shkurreve për të ndjerë sa më afër natyrën. Ata shpeshherë jetojnë edhe në shtëpi prej druri. Por, me krizën klimatike që prodhon nxehtësi e thatësi, arkitektët thonë se është më e rëndësishmë se kurrë të projektohet për kushte të zjarrit para se të bëhen intensive dhe të pakontrollueshme. Ata thonnë se është e mundur që të krijohet një shtëpi rezistente ndaj zjarrit që nuk ngjan me një bunker, shkruan CNN, transmeton Ndërtimi.info.

Për të ndërtuar një shtëpi rezistente ndaj zjarrit ekzistojnë disa mundësi, të cilat edhe po bëhen të obligueshme nga shtetet. Për shembull, Shërbimi i Zjarreve në Uellsin e Ri Jugor inkurajon pronarët që të pastrojnë ambientin e shtëpisë 10 metra përrheth nga drunjtë dhe 50 metra nga bimët tjera.

Arkitekti Ian Weir ka frikë se pastrimi i zonës përreth shtëpive krijon një ndjenjë të rreme sigurie, pasi që kërkimet tregojnë se së paku 85% e shtëpive digjen nga prushi.

“Njerëzit madje mund të mos e ndiejnë erën e tymit, dhe papritmas mjedisi rrethues i shtëpisë së tyre është në zjarr. Në shumicën e vendeve autoritetet inkurajojnë menagjimin e vendeve në të kundërtën e projektimit të shtëpive elastike”, ka thënë Weir.

Weir thotë se dizajnet e mençura mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut nga zjarri, pa e pastruar vendin përreth. Për shembull, kuvertat tradicionale prej druri mund të zëvendësohen me teraca, nëse vendi është mjaftueshëm i rrafshët.

Një nga prototipet të krijuara së vonmi nga Weir është “Camera Botanica”, një shtëpi me tri shtresa mbrojtëse: një sipërfaqe gjysmë-reflektuese dy milimetër nga çeliku i galvanizuar që mbulon materialin zjarr-rezistues që shtrihet mbi shtresën e leshit mineral të pa-djegshëm.

Tjetër mundësi e zvogëlimit të rrezikut nga zjarri janë edhe materialet rezistente ndaj zjarrit.

Arkitekti Jiri Lev përshkruan hempcrete-n si “material të mrekullueshëm” i cili është edhe i padjegshëm edhe miqësor ndaj mjedisit. I ndërtuar nga druri i kanabisit industrial dhe uji, ajo ngjishet në një kornizë druri dhe kur të thahet krijon një pengesë efektive ndaj zjarrit.

 

 

Arkitekturë

Çfarë është arkitektura kinetike?

Published

on

Dizajni kinetik është bërë një pjesë thelbësore e zhvillimit arkitektonik, nga shpikja e urave të lëvizshme në Egjiptin e lashtë deri te dhomat rrotulluese në shtëpinë e Sharifi-ha. Megjithatë, si arritëm nga kjo në këtë? Për të kuptuar konceptin e arkitekturës kinetike, le të hedhim një vështrim më të thellë në origjinën e saj.

“Kinetic” rrjedh nga fjala greke kinētikos, që do të thotë “lidhur me lëvizjen muskulare”, ndërsa përkufizimi arkitektonik është koncepti “lejimi i pjesëve të një strukture të lëvizin, pa zvogëluar integritetin strukturor”. me fjalë të tjera, është arkitekturë në formën e një trupi në lëvizje.

Një nga format më të hershme të arkitekturës kinetike është tenda e beduinëve, e përdorur në Afrikën e lashtë. Kjo strukturë elastike ftohëse është e adaptueshme ndaj klimës së shkretëtirës dhe urës së lëvizshme, një mekanizëm mbrojtës i zhvilluar në Egjipt dhe më vonë i përdorur zakonisht në shekullin e 15-të.

Megjithatë, arkitektët filluan të pranojnë konceptin e Arkitekturës Kinetike vetëm në fillim të shekullit të 20-të. Shembuj janë vizatimet e Yakov Chernikhov në Fantazitë arkitekturore dhe koncepti i pandërtuar i Thomas Gaynor për Ndërtesën Rotary në 1908, megjithatë këto botime ishin ende thjesht teorike.

Një projekt që u ndërtua ishte Villa Girasole nga inxhinieri i Marinës Angelo Invernizzi. E ndërtuar në vitin 1935, ajo është një shtëpi rrotulluese që ndjek lëvizjen e diellit për të maksimizuar nxehtësinë dhe dritën në brendësi. Girasole, e cila në italisht përkthehet në Luledielli, ndodhet në një bazë rrethore me diametër 44 metra dhe është një vepër e jashtëzakonshme arkitekturore e ndërtuar gjatë epokave të arkitekturës funksionaliste dhe futuriste.

Më vonë në shekullin e 20-të, arkitektët e zhvendosën fokusin e tyre në arkitekturën kinetike. Teori të tilla si Manifesti i Arkitekturës Mobile të Yona Friedman dhe Planifikimi Hapësinor i Qytetit, Pallati i Argëtimit të Cedric Price dhe Qyteti Plug-in i Peter Cooke u botuan. Megjithatë koncepti i arkitekturës kinetike u prezantua për herë të parë në vitin 1970 nga William Zuk, i cili botoi librin Kinetic Architecture. Kjo tërhoqi më tej interesin për konceptin kinetik ndërsa u zhvilluan shkenca kompjuterike dhe teknologjitë e ndërtimit.

Shembuj të tjerë përfshijnë shtëpinë Sharifi-Ha, e cila siguron vëllime banimi që rrotullohen për t’u kthyer në tarraca në verë dhe mbyllen në dimër, dhe Muzeu i Artit Milwaukee, me mburojën e tij të lëvizshme të diellit, i përbërë nga 72 pendë çeliku që palosen dhe shpalosen. sipas kohës së ditës, dhe Kulla Al Bahar, me një fasadë që ndjek lëvizjen e diellit për të çuar panelet e tekstilit me fije qelqi në formë ylli të hapen dhe mbyllen, duke mbrojtur banorët nga nxehtësia dhe shkëlqimi diellor.

Ka shumë shembuj të tjerë që shfaqin mundësitë e pafundme të arkitekturës kinetike, por në fund të fundit, dizajni kinetik ka ndikuar në ndërtesa në parametra të tillë si koha, moti, energjia dhe nevojat njerëzore që nuk janë statike, por më tepër dinamike. Si rezultat, dizajni kinetik i lejon ndërtesat të zhvillojnë sisteme komplekse që u përgjigjen nevojave të tyre të veçanta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending