Connect with us

Arkitekturë

ArchDaily shkruan për projektin e një shkolle në Tiranë

Published

on

ArchDaily ka vazhduar të shkruaj për projektet arkitekturore shqiptare. Kjo media e madhe e arkitekturës i ka dhënë vëmendje shkollës “Servet Maçi” në Trianë, transmeton Ndërtimi.info.

“Servete Maçi” është një shkollë e ciklit 9 vjeçar, e ndodhur në Tiranë – Shqipëri, një shkollë e re, në një zonë të dendur urbane pranë qendrës së kryeqytetit, e realizuar nga “Studioarch4”.  Përbëhet nga 18 klasa, 5 laboratore, palestër, sallë për 140 persona, Bibliotekë, 8 hapësira individuale për mësimin e veglave muzikore, hapësira administrative, hapësira teknike e sanitare. Gjithashtu një oborr të brendshëm dhe një të jashtëm që shërben si një hapësirë publike dinamike që bën hyrjen dhe daljen nga shkolla, një element të fortë që përdoret nga prindërit dhe nxënësit.

Gjithashtu kjo hapësirë publike krijon një tranzicion të butë midis rrugës dhe shkollës. Oborri i brendshëm nga ku është dhe hyrja kryesore e shkollës, është i zhytur 1 kat më poshtë se niveli i hapësirës publike. Në këtë mënyrë është i qetë dhe i sigurt për nxënësit. Aksesohet nga hapësira publike nëpërmjet shkallëve të jashtme, ku shërbejnë edhe si një auditor i hapur. I gjithë volumi i objektit vjen rreth e qark oborrit të brendshëm, duke u hapur nga jugu për ndriçim natyror optimal. Të gjitha klasat shohin drejt këtij oborri, duke e bërë mësimdhënien më të qetë. Në perimetrin e jashtëm të tij janë korridoret.

Objekti ka disa ballkone si dhe akses në tarracën e shfrytëzueshme, ku ofrohen këndshikime të ndryshme për një marrëdhënie të veçantë me kontekstin por edhe mes nxënësve. Shkallët qendrore të shkollës kanë një atrium që përshkon të gjithë objektin duke rritur interaktivitetin mes përdoruesve. Volumet më dinamike të shkollës, janë trajtuar me beton me ngjyrë, janë dhe funskionet pjesë e qendrës komunitare. Kështu biblioteka, palestra dhe auditori, i përkasin përvec shkollës, edhe komunitetit pas orarit mësimor zyrtar.

Duke u ndërthurur me hapësirën publike dhe oborrin e brendshëm, shkolla kthehet në një qendër komunitare e plotë pas orarit zyrtar të saj, me një përdorim të gjerë nga komunitetit i këtyre hapësirave që është edhe një nga pikat më të forta të këtij projekti.

Për të realizuar tranzicionin nga shkollë paradite, në qendër komunitare mbas dite, hapësirat ndahen në 3 kategori privatësie.

  1. Funksione tërësisht për shkollën, nxënësit dhe stafin e shkollës.
  2. Hapësira për shkollën por edhe për komunitetin.
  3. Hapësira tërësisht për komunitetin. Hapësira publike është një element shumë i rëndësishëm i procesit të hyrjes në një objekt. Projekti e trajton si një zonë që është totalisht e komunitetit por sigurisht nxënësit dhe prindërit do e përdorin në përditshmëri.

Fasada e objektit merr shikueshmërinë e merituar, ndërkohë që shkolla i largohet zhurmës së trafikut. Krijon sigurinë për fëmijët kur hyjnë dhe dalin nga shkolla në grupe dhe mund të jenë të shpërqendruar.

Materialet e përdorura në fasadë janë betoni i dukshëm, ku për volumet si palestra apo biblioteka, aplikohet me ngjyrues për ti dhënë shkollës ngjyrë dhe dinamizëm. Shtrimi i hapësirës publike është me beton të larë me agregat të dukshëm. Ndërkohë gjysmë fusha e jashtme e basketbollit, është me tartan, e ngjyrosur blu. /Ndërtimi.info/

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending