Connect with us

Ndërtim

Arabai Saudite investon 500 miliardë dollarë për ndërtimin e qytetit më të ri në shkretëtirë

Published

on

Janë dhënë kontratat e shpimit dhe shpërthimit të tunelit për punën në infrastrukturën e qytetit të ri të Arabisë Saudite në shkretëtirë, NEOM.

Kostoja e vlerësuar e NEOM, e cila do të ndërtohet në veriperëndim të Arabisë Saudite është 500 miliardë dollarë. Nisma doli nga Saudi Vision 2030, një plan që synon të reduktojë varësinë e vendit nga nafta, të diversifikojë ekonominë e tij dhe të zhvillojë sektorët e shërbimeve publike.

Dy grupe të sipërmarrjeve të përbashkëta do të ndërmarrin projektin, i cili ndahet nga gjeografitë e poshtme dhe të sipërme, me kontratën e parë dhënë FCC Construction SA/China State Construction Engineering Corporation/Shibh Al-Jazira Contracting Company Joint Venture.

Kontrata e dytë iu dha Samsung C&T Corporation /Hyundai Engineering and Construction Co. Ltd/Saudi Archirodon Company Ltd Joint Venture.

Puna e tuneleve do të sigurojë mbi 28 km gjatësi dhe do të sigurojë tunele të veçanta për shërbime hekurudhore me shpejtësi të lartë dhe të mallrave – duke e bërë lëvizjen e njerëzve dhe mallrave më të shpejtë, më të sigurt dhe më të lehtë.

Shkëmbi i gërmuar si pjesë e këtij projekti tunelesh do të përpunohet për ripërdorim të mëvonshëm brenda rreshtimit të përhershëm të betonit të tuneleve dhe projekteve të tjera brenda NEOM për të siguruar ndikim minimal në peizazhet natyrore.

Nadhmi Al-Nasr, CEO i NEOM, tha: “Sot shënon një tjetër moment historik të rëndësishëm për NEOM. Shtrirja dhe shkalla e madhe e punës së tunelit që do të ndërmerret nxjerr në pah kompleksitetin dhe ambicien e projektit.”

Projekti ka përjetuar probleme të shumta – në vitin 2020 ministritë e qeverisë në Arabinë Saudite ulën shpenzimet me 20% për shkak të rënies së çmimeve të naftës të shkaktuar nga rënia e kërkesës globale për shkak të pandemisë Covid-19, duke e vënë projektin në dyshim. Disa firma në industrinë e ndërtimit kanë ndërprerë gjithashtu punën me Arabinë Saudite për shkak të shkeljeve të të drejtave të njeriut në vend./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Inspektorët ndërprejnë punimet në një objekt të lagjes “Ulpiana”

Published

on

Inspektorët e komunës së Prishtinës kanë ndërprerë punën në katin e parë të një ndërtese në lagjen “Ulpiana”.

Magazina televizive “Ju flet Prishtina” raportoi se në atë pjesë po punohej pa leje të ndërtimit dhe po dëmtoheshin shtyllat e objektit banesor./Media Ndërtim.

Continue Reading

Ndërtim

Më afër detit! Montohen 18 trarë për të shkurtuar aksin Palasë-Dhërmi

Published

on

Në urën e Palasës si pjesë e aksit Palasë-Dhërmi po kryhet montimi i trarëve

Në total do të montohen 18 trarë me hapësirë dritë 36ml dhe 22ml  gjithashtu po punohet dhe me realizimin e shtresës së stabilizantit.

Continue Reading

Ndërtim

Ndërtimi do të tregojë elasticitet në 2022

Published

on

Një raport i ri thotë se ndërtimi evropian tregoi elasticitet në vitin 2021, me një rritje prej 5.2% në totalin e investimeve për gjysmën e parë të vitit.

Sipas Raportit Statistikor të 65 vjetëve të FIEC, investimet totale në ndërtim në 27 vendet anëtare të BE-së ishin afërsisht 1.6 trilionë euro për vitin e plotë, që ka 11.1% të PBB-së totale të bllokut.

Raporti edhe aktivitetet zbërthyer gjatë vitit 2021, ku ndërtesat jorezidenciale (zyra, spitale, hotele, shkolla dhe ndërtesa industriale) në 31.3% të gjithë aktivitetit.

Puna e rinovimit – një element i aktivizimit të Komisionit Evropian për reduktimin e emetimeve të karbonit – luan 27.3% të aktivitetit.

Ndërtimi i shtëpive të reja shënoi 21.9%, ndërsa projektet e inxhinierisë civile janë 18.0%.

Duker gjetjet e raportit, zëvendëspresidenti i FIEC-it për çështjet ekonomike dhe ligjore, Rüdiger Otto, tha se investimet totale në ndërtim priten, me një normë të rritjes në vitin 2022, me një normë prej 2.8%.

Ai tha se rritja në të gjitha segmentet e pritej, edhe pse me një normë më të ulët se në vitin 2021, por paralajmëroi se për shkak të ndikimit të saj të projektit të materialeve të ndërtuara dhe të dëmshme, së bashku me luftën e tyre në luftë, do të ishte e tillë. sigurt se do të ketë një ndikim rimëkëmbja e aplikimit të industrisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending