Connect with us

Infrastrukturë

Ansambli ‘Bajram Curri’ në Prishtinë në kërkim të lokacionit për të ruajtur traditën

Published

on

Ansambli Kulturoro – Artistik “Bajram Curri” i Prishtinës është shpallur aset në mbrojtjen e shtetit të Kosovës, në gusht të këtij viti.Që nga themelimi më 1965, Ansambli “Bajram Curri” ka funksionuar si ansambël i kryeqytetit duke ruajtur dhe kultivuar muzikën burimore shqiptare.

Vendimi i Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit me nr. 145/2023, për futjen në Listën e Trashëgimisë Kulturore nën Mbrojtje të Përkohshme është marrë më 11.08.2023. Ansambli “Bajram Curri” është futur në kategorinë e Trashëgimisë shpirtërore me numër unik  4871. Qëllimi është që të ruhet trashëgimia kulturore, artistike e shpirtërore që për më shumë se 58 vjet kultivoi ky ansambël.

Por, që nga përfundimi i luftës, shteti nuk ka bërë shumë për të ruajtur dhe mundësuar vazhdimësinë institucionale të këtij ansambli.

Në tri vitet e fundit MKRS nuk ka mbështetur asnjë nga projektet e ansamblit, ndërsa Komuna e Prishtinës nuk ka përgjigje pse ky ansambël nuk u rikthye në objekte publike, aty ku funksionoi deri në vitet 90-ta të shekullit të kaluar.

Duke mos pasur një hapësirë të veçantë, që nga paslufta ansambli ka funksionuar aty ku ka mundur, nëpër objekte shkollore.

Ansambli “Bajram Curri”, deri në fillim të viteve 1990-të zhvilloi veprimtarinë e tij, në shtëpinë e ansambleve amatore e më pas nga viti 1980-1990 në Pallatin e Rinisë në Prishtinë.

Ansambli pa “shtëpi” 

Emin Sahiti, menaxher në Ansamblin “Bajram Currin” e ka quajtur veprim të rëndësishëm vendimin e MKRS për futjen e ansamblit “Bajram Curri” në Listën për Mbrojtje të Përkohshme.

Ai thotë se nga ky ansambël kanë dalë emra të njohur të artit në Kosovë.

“Pjesë e këtij ansambli kanë qenë artistët tanë si: Riza Bytyçi, Ismet Bogujevci, Rasim Thaqi, Shirene Morina, Esat Bicurri, Sadat Kuqi, Ejup Bytyçi, Xhavit Sadiku, Mihrije Prapashtica, etj. Që nga themelimi e deri më sot ansambli ka krijuar një opus të madh të muzikës dhe valleve popullore”- ka thënë Sahiti për KALLXO.com.

Por, ai thotë se ansambli ka nevojë urgjente për që institucionet t’ia ofrojnë një hapësirë ku do të zhvillonte provat, sistemonte fondusin e arkivin që do të garantonte vazhdueshmërinë dhe ruajtjen e trashëgimisë së tij.

“Ansamblit i duhet një hapësirë për të ruajtur vazhdimësinë, edhe kjo urgjentisht, pasi nuk po ka ku t`i mbajë provat. Ne kemi kërkuar zgjedhje nga Komuna e Prishtinës, qoftë edhe të rikthehemi në objektet ku kemi funksionuar në ish objektin e ansambleve amatore apo në Pallatin e Rinisë, por deri më tani nuk na kanë bërë zgjedhje”- ka thënë ai, duke shtuar se ansambli ka rreth 100 anëtarë.

Sipas tij, gjitha aktivitetet që i mbanë ansambli bëhen në mënyrë vullnetare e nga anëtarëve.

Ministria s`ka para e Komuna vend për “Bajram Currin”

Komuna e Prishtinë nuk ka pasur përgjigje lidhur me kërkesën e Ansamblit “Bajram Curri” për gjetjen e një lokacioni për të.

Në një përgjigje për Kallxo.com komuna ka thënë se e vetmja ndihmë për ansamblet është mbështetja financiare e projekteve të tyre.

“Drejtoria e Kulturës mbështetjen e ansambleve mund ta bëjë vetëm përmes thirrjeve publike për subvencione, dhe për këtë vit Ansambli “Bajram Curri” kanë qenë përfitues të subvencioneve në vlerë prej 5,000 euro”- thuhet në përgjigjen e Komunës së Prishtinës.

Ndërsa, MKRS nuk ka kthyer përgjigje lidhur me arsyen e mos mbështetjes së projekteve të Ansamblit “Bajram Curri”, për këtë vit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Së shpejti parkim publik me energji diellore në Durrës

Published

on

Një parkim modern multifunksional po ndërtohet në Durrës, në shërbim jo vetëm të qytetarëve, por edhe në funksion të sezonit turistik.

Për të inspektuar punimet, ishte prezent në kantier Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga kryebashkiakja e Durrësit Emiriana Sako dhe nga drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit, Dritan Agolli. “Është një objekt i cili ndodhet në një pozicion shumë të mirë, shumë afër me qytetin.

Durrësi ka një shtim të fluksit të lëvizjes gjatë sezonit turistik dhe një nevojë të madhe për parkim dhe mendojmë që me këtë godinë, me përfundimin e saj do të japim një shërbim të mirë pasi këtu do të akomodohen 400 vende parkimi,

do të ketë poste për biçikletat, karikues elektrik për mjetet elektrike dhe nga pjesa tjetër e funksioneve të objektit kemi parashikuar edhe hapësira të tjera funksionale si zyra të cilat mund të jenë në funksion të transportit publik në qytetin e Durrësit, por edhe salla për aktivitete të ndryshme”, – u shpreh kryetarja e bashkisë së Durrësit.

Godina do të furnizohet me energji falë paneleve diellore ndërkohë që projekti është konceptuar që të funksionoj si një rampë nga hyrja, deri në katin e fundit. Kjo gjë do të bëjë të mundur uljen e sipërfaqes së qarkullimit.

“Nga pikëpamja e teknologjisë ka për të qenë e gjitha me panele fotovoltaike që do të krijojë qëndrueshmëri nga pikëpamja e eficiencës së energjisë së parkimit.

Nuk është thjesht një hapësirë parkimi, por është një hapësirë me jetë e gjallëri gjatë gjithë kohës”, – theksoi drejtori i FSHZH, Agolli. Objekti është i vendosur në një nyje strategjike të qytetit.

“Nga e djathta kemi Portin turistik që po ndërtohet dhe pjesën e portit e Durrësit ekzistues dhe në të majtë kemi godinën e hekurudhës ku ka filluar puna me shtrimin e linjës Durrës – Tiranë dhe Durrës – Aeroport dhe mendojmë se është një nyje shumë e rëndësishme strategjike dhe ky objekt është i një nevoje shumë të lartë për qytetin – tha kryebashkiakja Sako.

Ky projekt, pritet të lehtësojë trafikun në qytet sidomos gjatë sezonit veror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prokuroria urdhëron ndalimin e punimeve në rrugën ‘Gëzim Sahiti’ në Ferizaj

Published

on

Pas reagimeve dhe deklaratave të organizatës AVONET dhe shqetësimeve për mos respektim të vendimit të gjykatës themelore në Prishtinë dhe gjykatës së apelit, Prokuroria Themelore në Ferizaj ka urdhëruar inspektoriatin komunal në Ferizaj që të ndalojë punimet që po zhvillohen kundërligjshëm në rrugën Gëzim Sahiti.

Reagimi i prokurorisë vie si rezulatat i takimit të përbashkët me Kryeprokurorin z. Jashari, AVONET dhe banorët e lagjes. Në takim u shtjelluan dhe u prezantuan të gjitha faktet, provat dhe gjendja faktike, e rastit në fjalë.

Prokuroria me veprimet e saja ndaloi vazhdimi e shkeljeve ligjore nga kompania e përfshirë në çështje.

Rrjeti i Organizatave Jo-Qeveritare AVONET shpreh shqetësimin e thellë lidhur me veprimet e kundërligjshme të Drejtorisë së Urbanizmit, në lidhje me zbatimin e vendimeve gjyqësore, konkretisht Aktvendimin A.nr.1365/23 të Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe Aktvendimin AA.nr.855/23 Gjykatës së Apelit. Këto vendime kanë bërë shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të lejes ndërtimore në rrugën Gëzim Sahiti, në Ferizaj.

Këto veprime të kundërligjshme janë duke u bërë në një amulli totale të krijuar nga Drejtoria e Urbanizmit dhe Mjedisit në Komunën e Ferizajt. Për AVONET kjo amulli e krijuar është manifestim i paditurisë ose kapjes së Komunës së Ferizajt nga mafia e betonit.

AVONET ka parashtruar kërkesa për qasje në dokumente publike në Gjykatën Supreme dhe në Gjykatën Themelore në Prishtinë ku ka kërkuar sqarime në lidhje me rastin e krijuar nga zyrtarët e Komunës së Ferizajt. Nga këto institucione kemi pranuar informacione zyrtare se vendimi gjyqësor në lidhje me rastin në fjalë ende nuk është ekspedituar (dërguar) në gjykatën e shkallës së I-rë gjegjësisht Gjykata Themelore në Prishtinë nuk e ka pranuar ende këtë vendim gjyqësor.

Nga përgjigjjet e Komunës së Ferizajt shohim se zyrtarisht organet komunale nuk kanë marr asnjë veprim, në drejtim të fillimit të punimeve në objektin banesor në rrugën Gëzim Sahiti. Kurse nga gjendja faktike në terren shohim se punimet zhvillohen pa u penguar fare, madje punëkryerësit deklarohen se kanë leje pune nga Komuna e Ferizajt. Për këtë kemi njoftuar edhe organet e rendit siç është Prokuroria Themelore në Ferizaj dhe Policia e Kosovës, por deri më tani nuk kemi parë asnjë veprim nga organet në fjalë. AVONET vlerson se me këtë mosveprim po rrezikohet rëndë siguria juridike e qytetarëve.

Continue Reading

Infrastrukturë

Rruga Kijevë – Dollc, jepen zotime se do të kryhen brenda afatit

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka marrë pjesë në inaugurimin e nisjes së punimeve të projektit “Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, më 19.04.2024.

Me këtë rast, ai tha se punimet e kësaj rruge do të kenë edhe mbikëqyrës të punëve të kryera.

Ndërsa zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi njoftoi që janë tri llote të punimeve të kësaj rruge.

Ai tha se afati për llotin më të madh është 260 ditë, por u shpreh i bindur se punimet do të realizohen para këtyre afateve.

“E nisëm me Podujevën për të vazhduar me Mitrovicën me ritëm të lartë dhe tani po e fillojmë ndërtimin e rrugës në drejtim të Pejës. Janë tri llote. Afati më i gjatë është 260 ditë për llotin me të madh, por unë jam i bindur që do të realizohen para këtij afati të gjitha llotët”- tha ai.

Kurti dhe Durmishi u pyeten edhe lidhur me ankesat e qytetarëve që për shkak të punimeve do të mbyllen disa biznese.

Durmishi tha se devijimi i rrugës ka filluar shumë më herët.

Komplet elaborimin e studimit ua kam dhënë përfaqësuesve të bizneseve”- tha ai.

Ndërsa, kryeministri Kurti tha se kjo çështje do të diskutohet dhe se nuk dëshirojnë ta dëmtojnë askënd për shkak të këtyre punimeve.

Po ashtu, ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu tha se po i kushtohet rendësi që shpronësimet të kryhen në kohë në mënyrë që të mos krijojnë probleme tjera.

“Në dallim të projekteve të mëhershme ajo që i kemi kushtuar rendësi është që shpronësimet të kryhen në kohë dhe të mos kemi problem me shpronësime, të cilat pastaj na krijojnë pengesa në projekt. Ky projekt është duke u realizuar në mbikëqyrjen e një kompanie. Të gjitha këto na sigurojnë që punimet të kryhen në kohë”- tha Aliu.

Ai ka njoftuar më 25.03.2024 se është nënshkruar kontrata për fillimin e ndërtimit të rrugës Prishtinë – Pejë, segmenti Kijevë-Dollc.

Kjo kontratë, siç ka bërë të ditur ministri, kap vlerën 21 milionë euro dhe se rruga do të jetë me katër korsi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending