Connect with us

Ambienti

Ankesat për zhurmë, lokaleve në qendër të Prishtinës u caktohet orari i punës

Published

on

Zhurma nga kafenetë e klubet e natës, janë ndër ankesat më të shpeshta të banorëve të Prishtinës.

E bashkë me zhurmën, e cila nuk është e rregulluar përmes ndonjë rregulloreje të komunës, problem i madh është edhe orari i gjatë i punës për gastronmët, sidomos në zonat e banuara.

Për këtë komuna e Prishtinës tashmë ka dalë me projekt rregulloren ku parashihen edhe masat mbrojtëse nga ndotja akustike e po ashtu edhe rregullimin e orarit të punës.

Kjo rregullore e cila parashihet të hyjë në fuqi nga 3 janari i vitit 2023, masën mbrojtëse nga ndotja akustike do ta aplikojë 24 orë në ditë.

E ndarë në ditë, mbrëmje dhe natë, masa mbrojtëse nga ndotja akustike do të aplikohen me decibel të caktuar që përfshinë 50 deri në 65 decibel për 3 zona të ndryshme.

Në zonën e parë ku përshihet si zonë e pushimit apo rekreacionit, gjatë ditës dhe mbrëmjes do të lejohet zhurma deri në 50 decibel, ndërsa gjatë natës në 40 decibel.

Në zonën e dytë përfshihet zona mikse që përfshihen edhe lagjet, gjatë ditës dhe mbrëmjes do të lejohet zhurma deri në 60 decibel, ndërsa natën 50 decibel.

Ndërsa në zonat industriale, gjatë ditës dhe mbrëmjes 65 decibel, ndërsa natën 55 decibel.

Për të mundësuar aplikimin e kësaj, kryeqyteti do t’ua siguroj lokaleve pajisjet për matjen e nivelit të zhurmës.

Me këtë rregullore do të ndryshohet edhe orari i punës nga ai që ka qenë deri më tani me vendim të ish-kryetarit, Shpend Ahmeti.

“Kafene dhe restorante gjatë verës është 6 deri në ora 24:00, dimrit 7 deri në orën 24:00. Klubet e natës gjatë verës në zonë urbane 24:00 deri në orën 03:00. Në zonë industriale gjatë verës do të jenë të hapura nga ora 24:00 deri në orën 5:00.Dimër në zonën urbane 23:00 deri në ora 2:00, edhe në zonë industriale njësoj. Të tjera që nuk hynë në klubet e natës dhe kafe-bare e kanë orarin 6-24 gjatë verës dhe 7 -24 gjatë dimrit”, tha Sahatçiu.

Ndërsa gjatë verës, nga 15 korrik deri më 15 gusht, gastronomët mund të operojnë 2 orë më gjatë.

Por se sa është e aplikueshme kjo rregullore kanë dyshimet e tyre gastronomet.

Arian Vranica, sekretar i përgjithshëm i Shoqatës së Gastronomeve të Kosovës, thotë se krahas kësaj rregulloreje që po aplikohet, eksiton edhe ligji për rendin dhe ruajtjen e qetësisë publike.

“Në bazë të ligjit për tregti të brendshme autorizohen nivelet lokale që të përcaktojnë orarin e punës. Ndërsa në bazë të ligjit për qetësinë publike është rregulluar çështja e zhurmës e cila nuk ka qenë e harmonizuar me orarin e punës e cila ka qenë e lejuar deri në ora 10:00 ndërsa punën e kemi pasur të ndamë në dy sezoni, në sezonin e verës dhe sezonin e dimrit. Dhe tani e kemi një rregullore e cila i ka të caktuara dy, përkatësisht e ka edhe orarin e punës edhe zhurmën. Si ekzistojnë autorizimet në pajtueshmëri me ligjin për rendin dhe ruajtën e qetësisë publike sepse nuk kemi parë një autorizim të tillë që i autorizon nivelet lokale, edhe qysh mundet mu bë ky harmonizim pasi këto dyja mbrohen nga ligje të ndryshme. A kemi me pas probleme prapë në Inspektorat që të thirret ligjin për rendin dhe qetësinë publike sepse miratohet në parlament”, tha Vranica.

Ndërsa, gastronomet e tjerë patën sugjerime për ndryshimin e disa pikave brenda rregullores.

E për krijimin e kësaj rregulloreje pajtohen përfaqësuesit e lagjeve të Prishtinës.

Klubet e natës që punojnë pas orës 24:00, do të paguajnë një taksë prej 10 mijë e 950 euro në vit, apo rreth 30 euro për ditë. ndërsa kategoritë e tjera do paguajnë taksë prej 10 euro në ditë, apo 3560 euro në vit.

Ndërsa, për të gjithë ata që tejkalojnë zhurmën e përcaktuar, do të ketë edhe gjoba prej 500 deri në 5000 euro./Media Ndërtimi

Ambienti

Kompania “Pastrimi” kërkon t’i shtrenjtojë faturat për amvisëritë

Published

on

Kompania “Pastrimi”, ka bërë kërkesë ndaj Komunës së Prishtinës që të miratojë rritjen e faturës së mbeturinave.

Arbnora Ademi, zëdhënëse për media në këtë kompani, i tha Radio Kosovës se kjo kërkesë ka ardhur për shkak të rritjes së çmimeve të derivateve e të produkteve të tjera. Mirëpo, ajo nuk dha detaje se sa pritet të rritet fatura.

“Kompania Pastrimi tash e sa kohë është duke bërë kërkese e thirrje te komunat ku ne kryejmë shërbime, për rritje të faturës. Kjo kërkesë vjen duke e ditur koston e lartë të derivateve e të çdo produkti që është rritur e në anën tjetër faturat e mbeturinave mbetet e njëjtë. Mirëpo nuk ka ende përgjigje zyrtare për rritje të faturës”, tha Ademi.

Sindikata e Punëtorëve të Pavarur të Kompanisë “Pastrimi” në një email dërguar kryetarit të Komunës, Përparim Rama, ka shfaqur problemet me të cilat është duke u përballur kjo kompani gjatë operimit. Ata kanë kërkuar ndryshim të vlerës së faturave për amvisëritë në territorin e Komunës së Prishtinës, nga 4.70€, në 7.50€.

“Shpenzimet e larta operative, gjendja financiare, efektet e inflacionit me të cilën jemi duke u përballur, na ka sjellë pranë kolapsit, andaj e vetmja shpresë për 890 familje jeni ju”, shkruan në emailin e sindikatës drejtuar Komunës së Prishtinës.

E drejtori i Shërbimeve Publike në Komunën e Prishtinës, Ilirik Musliu, tha se “ende nuk kemi marrë vendim për ndryshim të çmimit”.

Ditë më parë nga komuna kanë bërë të ditur se shtrenjtimi i faturës se mbeturinave pritet të ndodhë për shkak se Deponia i ka rritur çmimet karshi Kompanisë “Pastrimi”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Shqipëria kërkon 120 milionë dollarë nga Banka botërore për zhvillimin e energjisë

Published

on

Qeveria shqiptare ka kërkuar pranë Bankës Botërore një tjetër hua, e cila llogaritet në 120 milionë dollarë dhe ka në fokus të saj rritjen e qëndrueshmërisë ndaj të papriturave si dhe zhvillimin e gjelbër.

Kur i referohet rritjes së qëndrueshmërisë, projekti që është parashikuar të kalojë në bord në mars 2023, duket se nënkupton masat për më shumë të ardhura në dispozicion ndaj goditjeve që pëson ekonomia, por edhe parashikimi i fatkeqësive natyrore.

Në vetvete, projekti është i ndarë në tre shtylla. Së pari, forcimi i qëndrueshmërisë së sektorit qeveritar dhe familjeve; së dyti, forcimi i kuadrit të tregut të energjisë dhe rritja e energjive të rinovueshme dhe efikasitetit, dhe së treti, mbrojtja e mjedisit dhe zvogëlimi i gjurmës së karbonit të vendit.

Projekti i emërtuar Qëndrueshmëria e Para dhe Zhvillimi i Gjelbër- Financim i Politikave të Zhvillimit Programor(DPF) bën pjesë në programin e ri të financimit që Banka Botërore ka me qeverinë për vitet në vijim.

“Ky operacion është i pari nga dy të tillë të parashikuar në serinë programore. Shtylla e parë e serisë mbështet Shqipërinë në përpjekjen e saj për të forcuar qëndrueshmërinë e qeverisë dhe familjeve.

Për sa i përket qëndrueshmërisë fiskale, DPF (operacioni i parë) mbështet mobilizimin e të ardhurave të brendshme nëpërmjet zgjerimit të bazës tatimore nëpërmjet (i) një ligji të ri për tatimin mbi të ardhurat që sjell profesionistët në sistemin tatimor dhe (ii) forcimi i kapaciteteve të administratës tatimore.

Shkaku (për DPF-në e dytë) parashikon futjen e një tatimi mbi pronën bazuar në vlerën e tregut, siç dëshmohet nga miratimi nga Kuvendi i ligjit të pronës

Shtylla e dytë e serisë synon të ndihmojë Shqipërinë të rrisë furnizimin me energji të rinovueshme, duke përdorur një qasje të bazuar në treg, të prezantojë tregtimin e energjisë përmes Tregut të Organizuar me Shumicë (bursa) dhe të rritet eficienca e energjisë në Qeveri.

Furnizimi do të rritej përmes parashikimit të më shumë hidroje, ere dhe kapacitete diellore. Sektori energjetik i Shqipërisë është shumë i varur nga hidrocentralet, gjë që e bën atë të varur nga importet gjatë viteve të thata.

Kjo sjell një “taksë” të rëndë mbi qëndrueshmërinë financiare të sektorit. Për më tepër, investimet e reja private në sektorin e energjisë janë penguar në dy nivele. Niveli i parë është në nivelin e investitorit ose prodhuesit.

Nuk ka asnjë blerës të vetëm të të rinovueshmve nga numri i madh i investitorëve dhe as konkurrencë për kontaktet. Niveli i dytë është tregu i shitjes me shumicë, që bashkon prodhuesit dhe distributorët. DPF mbështet funksionalizimin e këtyre tregjeve.

Shtylla e tretë e serisë përforcon qëndrueshmërinë mjedisore dhe qëndrueshmërinë klimatike të modelit të rritjes së Shqipërisë. Mbetjet plastike po shkaktojnë dëme të konsiderueshme në sektorët e ekonomisë blu të Shqipërisë, si turizmi bregdetar dhe peshkimi.

“Prandaj, DPF mbështet miratimin e një ligji që ndalon qeset plastike për një përdorim, duke inkurajuar përdorimin qeseve alternative të qëndrueshme dhe reduktimin e shkallës së ndotjes së qeseve plastike.

Për të siguruar që prodhuesit të mbajnë më shumë përgjegjësi për mbetjet e prodhuara nga produktet e tyre, Shqipëria do të prezantojë një ligj të Përgjegjësisë së Zgjeruar të Prodhuesit (EPR) për të inkurajuar tranzicionin drejt një ekonomie më qarkulluese” nënvizon dokumenti i publikuar nga Banka./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Karta ligjore është instumenti kryesore i mbrojtjes së mjedisit

Published

on

Kushtetuta, ligjet dhe rregulloret administrative janë instumentet kryesore të mbrojtjes së mjedisit në Kosovë.

Sipas Institute for Development Policy (INDEP), artikujt 7 dhe 52 të Kushtetutës së Kosovës, Ligji për mbrojtjen e mjedisit, Ligji për mbrojtjen e ajrit nga ndotja, janë vetëm disa nga dispozitat kryesore të cilat sigurojnë parandalimin dhe ndëshkimin e dëmtimit të mjedisit.

Pa këto ligje mjedisore dhe artikuj kushtetues , gjykatat nuk do të ishin në gjendje të ndëshkonin ata që trajtojnë keq mjedisin. Ligjet e mjedisit janë aty jo vetëm për të mbrojtur mjedisin, por edhe ata që janë gardian të tij.

Continue Reading

Trending