Connect with us

Aktuale

Aliu: Kursyem 9 milionë € nga anulimi i tenderit 44 milionë euro për mirëmbajtjen e rrugëve  

Published

on

Ministri i Infrastrukturës Liburn Aliu, deklaroi se në punëtorinë për planifikim strategjik organizuar nga zyra e kryeministrit, kabineti i tij ka prezantuar të arriturat, sfidat, planet strategjike dhe operacionale të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Këto janë disa prej arritjeve, sipas ministrit Aliu përgjatë periudhës gati një vjeçare në MMPHI.

-Është nënshkruar memorandumi i bashkëpunimit për linjën hekurudhore Prishtinë-Durrës. Kjo linjë hekurudhore do t’i bashkojë ekonomitë tona dhe do t’i fuqizojë mundësitë për zhvillim ekonomik, si për Kosovën ashtu edhe për Shqipërinë.

-Është iniciuar hartimi i planeve të menaxhimit të pellgjeve lumore për lumenjtë Ibër, Morava e Binçës dhe Lepenc si dhe është konceptuar një program master mbi Menaxhimin e Integruar të Resurseve Ujore.

-Është aprovuar nisma e bashkëfinancimit të projektit Zviceran për Menaxhimin e Integruar të Resurseve Ujore në Kosovë.

-Është funksionalizuar sistemi përcjellës i lejeve ujore. (Permit Tracking System)

-Është arritur aprovimi i asistencës teknike për vlerësimin e ndikimit mjedisor dhe shoqëror, si dhe dizajni preliminar për digën e Firajës.

-Është nënshkruar moratoriumi për gurëthyesit e ri dhe ato në procedurë për pëlqim mjedisor për periudhën dy vjeçare (Qershor 2021-Qershor 2023).

-Janë pezulluar aplikimet e reja për Hidrocentrale që bien ndesh me ligjin e ujërave.

-Është funksionalizuar plotësisht në nivel kombëtar dhe komunal Baza e të Dhënave Hapësinore për Planifikim Hapësinor.

-Në fushën e banimit social është arritur marrëveshja për fillimin e studimit të fizibilitetit për banim të përballueshëm dhe social, në bashkëpunim me UN-Habitat-in.

-Po vazhdon realizimi i projekteve të infrastrukturës rrugore ku vetëm gjatë kësaj periudhe u bë zhbllokimi i 20 kontratave të cilat nuk kishin zhvilluar aktivitete për mbi 2 vite.

-Po vazhdojnë punimet në rrugët:

Prishtinë-Mitrovicë, Prishtinë-Podujevë , Zhur-Dragash-Brod.

-Kemi përfunduar me sukses rehabilitimin e Rrugëve Regjionale:

Brezovicë-Qendra e Skijimit, 9.2 km.

Breaovicë-Prevallë, 10.7 km.

Gërlicë e Epërme-Shtërpcë-Brezovicë, 15.3 km.

-Në bashkëpunim me WBIF-in, EBRD dhe EIB-në, ka përfunduar me sukses Studimi i Fizibilitetit dhe Ndikimit Mjedisor si dhe hartimi i Projektit Preliminar për segmentin e Autostradës Besi-Merdare.

-Është bërë studimi i fizibilitetit për Rrugën Prizren-Tetovë, ku pritet që në mbledhjen e ardhshme në mes të dy Qeverive të nënshkruhet marrëveshja për ndërtimin e kësaj rrugë.

-Në sektorin e hekurudhave në bashkëpunim me ekspertët e BERZH-it dhe ËBIF është bërë hartimi i projektit të parastudimit të fizibilitetit për Linjën Hekurudhore Prishtinë-Aeroport.

-Pas anulimit të tenderit për mirëmbajtje të rrugëve me vlerë 44 milion euro, sipas të cilëve lejohej ngritja e vlerës së kontratës në 30%, rrjedhimisht bëhej 57 milion euro, është rishpallur tenderi në vlerë prej 9 milion euro për një vit, dhe në këtë rast  janë kursyer 30 milion euro, falë kritereve të ridizajnuara.

-Janë ndërtuar 254 vendndalime për autobusë ndër-urban.

-Janë rehabilituar 30 rrugë rajonale.

-Është miratuar programi i projektit Floës, projekt tejet i rëndësishëm për zvogëlimin e humbjeve në rrjet dhe zhvillimin e digave në Kosovë.

-Është nënshkruar marrëveshja e bashkëpunimit në mes të MMPHI-së dhe ERA, për zhvillimin e konceptit të monitorimit për ruajtjen e specieve të rrezikuara, monitorimit të botës së egër dhe përmbushjen e kërkesave të strategjisë së biodiversitetit të BE-së.

-Ka filluar implementimi i projektit të E-testimit për patentë-shofer për pjesën teorike, projekt ky i cili po zbatohet suksesshëm në shtatë qendrat e patentë-shoferëve, në të gjithë Kosovën.

-Me finalizimin e projektit të zgjatjes së pistës nga 2500m në 3040 metra, sistemi instrumental i aterimit është avancuar nga kategoria 2 në 3B, e që është një avancim jashtëzakonisht cilësor, e që e bën Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës më konkurrent në rajon.

Faleminderit kabinetit dhe zyrtarëve të Ministrisë për punën, mbështetjen dhe bashkëpunimin e deritanishëm, me bindjen se kjo frymë e koordinimit dhe bashkëpunimit do të vazhdojë edhe më tej, deri në realizimin e të gjitha zotimeve tona për të cilat po punojmë shumë./Media Ndërtimi.

Aktuale

SHARE Pristina2023 po afron! Takoni arkitektë dhe liderë të njohur ndërkombëtar

Published

on

Më 10 Mars 2023, në hapësirën e Klan Arena në Prishtinë do të organizohet SHARE Pristina 2023, në të cilën do të ligjërojnë arkitektë të njohur në teknologjinë e inovacionit dhe ndërtimit me projekte e tyre tashmë të dëshmuara dhe të jashtëzakonshme.

Forumi Ndërkombëtar i Inovacionit të Arkitekturës dhe Teknologjisë SHARE Prishtina 2023 do të theksojë temën kryesore të “Arkitekturës së Jetesës dhe Punës”.

Të ftuarit e parë ndërkombëtarë të njoftuar janë:

Ian Ritchie, Themelues Ritchie Studio, MB,

Bernard Khoury, Themeluesi BERNARD KHOURY / DW5, Liban, Gokhan Avcioglu, Themeluesi i GAD Architecture, Turqi,

Michiel Riedijk, Bashkëthemelues i Neutelings Riedijk Architect, Holandë,

Renato Rizzi, Themelues Renato Rizzi, Itali.

Diogo Burnway, Themeluesi i CVDB Arquitectos, Spanjë,

Martin Panovski, Themelues i arkitektëve të RADiUs, Maqedonia e Veriut.

🔖Regjistrimi i eventit tani është i hapur: https://share-architects.com/share-pristina-2023-forum/

/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Evropa pa Monumente” në urën e Mitrovicës nominohet për çmimin Ndërhyrjet dhe Instalimet Publike nga ArchDaily

Published

on

Projekti “Evropa pa Monumente” dhe puna e Architecture for Humans për artisten e njohur Stanislava Pinchuk është vlerësuar më tej duke u nominuar si Ndërtesa e Vitit në kategorinë Ndërhyrjet dhe Instalimet Publike nga ArchDaily.

Ju mund të votoni këtu për të ndihmuar që të kaloj në fazën tjetër: https://boty.archdaily.com/us/2023/candidates/153481/

Kjo shënon herën e dytë që një nga ndërhyrjet publike të Architecture for Humans pranohet, duke dëshmuar përpjekjet tona për të vendosur Prishtinën dhe Kosovën në hartën globale.

“Jemi krenarë që po bëjmë një ndikim pozitiv në qytet dhe vend, dhe po kontribuojmë në bisedën në rritje globale rreth rolit të ndërhyrjeve publike në formësimin e mjedisit të ndërtuar. Ky nominim është një njohje e vizionit dhe krijimtarisë që ne sjellim në punën tonë dhe ne mezi presim të vazhdojmë të shtyjmë kufijtë e asaj që është e mundur në të ardhmen.”, shkruan në njoftimin e Architecture for Humans që është një grup profesionistësh të rinj të përkushtuar ndaj kërkimeve ndërdisiplinore./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Në Kramovik të Rahovecit mbahet ankandi i parë për ndërtimin e një fotovoltaiku

Published

on

Ankandi i parë për një kapacitet të energjisë solare në Kosovë, që pritet të lansohet së shpejti, do të ketë fuqinë 100 MW.

Kramoviku i Komunës së Rahovecit është përzgjedhur si vend për organizimin e ankandit të parë për projekte të gjenerimit të energjisë elektrike nga burimet fotovoltaike. Lokacioni i përzgjedhur tashmë po përfshihet edhe në Planin Zhvillimor Lokal të komunës, si vend me potencial për vendosjen e gjeneratorëve fotovoltaikë.

“Këto ditë me mbështetjen e ekipit të Tetra Tech, është përzgjedhur toka publike në Kramovik të Komunës së Rahovecit, që do të përdoret për ankandin e parë fotovoltaik”, ka njoftuar Besiana Qorraj Berisha, zyrtare e lartë për burime të ripërtëritshme të energjisë në Ministrinë e Ekonomisë, nëpërmjet një postimi të shpërndarë në rrjetet sociale.

Për këtë projekt u fol më detajisht këto ditë gjatë diskutimit publik mbi planin zhvillimor komunal të komunës së Rahovecit për vitet 2022-2031.

Lokacioni tashmë do të përfshihet në planin zhvillimor të Komunës, në cilësinë e lokacionit me potencial të lartë në zhvillimin e kapaciteteve prodhuese energjetike nga burimet solare.

Ankandi i parë për një kapacitet të energjisë solare në Kosovë, që pritet të lansohet së shpejti, do të ketë fuqinë 100 MW dhe pritet të ketë një kontribut domethënës në diversifikimin e miksit të energjisë në Kosovë dhe në tranzicionin e gjelbër.

Siç dihet, ministrja Artane Rizvanolli ka ripërsëritur së fundmi se qeveria mëton të sjellë procese konkurruese dhe transparente të ankandeve për zhvillim të projekteve të energjisë së ripërtëritshme në Kosovë, në të cilat mund të aplikojnë investitorët e interesuar.

“Ne kemi thënë që nga dita e parë që investitorët do të konkurojnë në ankande, në mënyrë transparente. Çmimi më i lirë do të fitojë dhe ne do ta blejmë atë energji për konsumatorët tonë. Ankandin e parë do ta lansojmë sivjet në dhjetor për energji solare, ndërsa për energji të erës, ankandin do ta lansojmë vitin tjetër”, ka thënë Ministrja Rizvanolli.

Ministrja ka thënë se ankandi i parë për burime solare do të bëhet për 100 megavat orë kapacitete, ndërsa kapacitete të njejta pritet të ndahen edhe për burimet e erës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending