Connect with us

Ambienti

Aktivitetet e njeriut, kërcënim serioz për humbjen e biodiversitetit në Kosovë

Published

on

Kosova edhe pse është vend me biodiversitet të pasur, megjithatë përballet me sfida që e kërcënojnë ruajtjen e tij. Faktori njeri ka ndikim kryesor në këtë drejtim, prandaj nevojitet mobilizimi i shoqërisë që të mbrohen vlerat e ekosistemit dhe të biodiveristetit, në përputhje me Agjendën 2030 përkatësisht objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Të gjitha gjallesat kanë rolin e vet të veçantë në zinxhirin jetësor të planetit Tokë. Njerëzit ndër vite kanë shkaktuar një disbalancë në natyrë që po e shpie Tokën drejt një shkalle të lartë të zhdukjes së specieve të ndryshme. Toka që nga viti 1970 ka pësuar një rënie mesatare prej 68% të popullatave të gjitarëve, shpendëve, peshqve, zvarranikëve dhe amfibëve. Humbjet më të mëdha janë shkaktuar nga shkatërrimi i habitateve të ndikuara nga bujqësia dhe prerjet e paqëndrueshme të pyjeve. Ndërsa ndryshimi i klimës, deri më tani nuk ka qenë shtytësi më i madh i humbjes së biodiversitetit, por pritet të marrë këtë rol në dekadat e ardhshme.

Në objektivën e 15-të të Agjendës 2030 si nën objektiv është përfshirë edhe ndërmarrja e veprimeve urgjente dhe domethënëse për të reduktuar degradimin e habitateve natyrore, për të ndaluar humbjen e biodiversitetit, duke mbrojtur dhe parandaluar zhdukjen e specieve të kërcënuara.

Kosova edhe pse një vend me një biodiversitet të pasur nuk përjashtohet nga ky rrezik . Pra, problemet si eksploatimi i burimeve natyrore, shpyllëzimi, trafikimi dhe gjuetia ilegale, bujqësia e paqëndrueshme, ndotja e burimeve jetësore, përdorimi i pesticideve, janë disa nga problemet që po kërcënojnë edhe biodiversitetin e vendit tonë.

Zonat më të pasura me florë dhe faunë në vend janë ”Malet e Sharrit” dhe “Bjeshkët e Nemuna”./Media Ndërtimi.

Ambienti

Analiza e kreut të OKB: Bota po digjet, ndaj është koha për një revolucion të burimeve të rinovueshme

Published

on

Gjersa pasojat e pushtimit rus të Ukrainës po ndihen anembanë globit, reagimi e disa vendeve ndaj krizës energjetike në rritje ka qenë dyfishimi i përdorimit të karburanteve fosile, duke harxhuar miliarda dollarë më shumë për qymyrin, naftën dhe gazin, të cilat po e thellojnë më tej emergjencën e klimës.

Ndërkohë, të gjithë treguesit e klimës vazhdojnë që të thyejnë rekorde, duke parashikuar një të ardhme me stuhi të jashtëzakonshme, përmbytje, thatësira, zjarre dhe temperatura ekstreme në pjesë të mëdha të botës, të cilat e pamundësojnë jetën normale për njeriun dhe gjallesat e tjera, transmeton Kosovo.Energy.

Bota jonë përballet me një kaos klimatik. Financimi i ri mbi infrastrukturën e kërkimit dhe prodhimit të lëndëve djegëse fosile është një iluzion. Lëndët djegëse fosile nuk janë zgjidhja, dhe as nuk do të jetë ndonjëherë. Ne mund ta shohim që tani efektet e dëmeve që po i shkaktojmë planetit dhe shoqërive ton.

Ai shfaqet çdo ditë në lajme, dhe askush nuk është imun. Lëndët djegëse fosile, janë shkaku i krizës klimatike. Energjia e rinovueshme është përgjigja e duhur, për të kufizuar ndryshimin e klimës dhe rritur sigurinë energjitike. Në rast se do të kishim investuar më herët dhe mëmasivisht në energjinë e rinovueshme, nuk do të gjendeshim sërish në mëshirën e tregjeve të paqëndrueshme të karburanteve fosile.

Burimet e rinovueshme, janë plani i paqes i shekullit XXI-të. Por beteja për një tranzicionenergjetik të shpejtë dhe të drejtë, nuk po zhvillohet në një fushë të barabartë. Investitorët po mbështesin ende lëndët djegëse fosile, ndërsa qeveritë japin akoma miliarda subvencione për qymyrin, naftën dhe gazin, rreth 11 milionë dollarë çdo minutë.

Continue Reading

Ambienti

Kompania ‘Pastrimi’ sërish nuk i mbledhë mbeturina

Published

on

Kompania Rajonale ‘Pastrimi’ ka njoftuar se nuk do mbledh mbeturinat pasi deponia  ku zbrazen kamionët është mbyllur nga ana e Kompanisë për Menaxhimin e Deponive të Kosovës (KMDK).

“Të nderuar qytetarë, ju njoftojmë se për shkak të mbylljes së deponisë nga ana e KMDK-së, kamionët e Kompanisë “Pastrimi” nuk munden të zbrazen. Si pasojë e kësaj mbeturinat në Komunën e Prishtinës dhe Komunat tjera ku operon Kompania “Pastrimi” nuk do të grumbullohen”, thuhet në njoftim.

Në njoftim ‘Pastrimi’ potencon se është e pakuptueshme që një gjë e tillë të ndodhë në temperature kaq tq larta, ku rrezikohet përhapja e ndonjë epidemie.

“Është e pa kuptueshme si në këto temperatura kaq të larta të ndodhë një gjë e tillë. Kjo mund të ketë pasoja në shëndetin publik për shkak të ndonjë rreziku të përhapjes së ndonjë epidemie për shkak të sasisë së madhe të mbeturinave në qytet”, thuhet tutje në njoftim.

Tutje, kompania shton se gjatë fluksit më të madh të punës, deponia mbyllet çdo ditë kurse, hapet në përfundim në orarit.

“Po ashtu duhet të ceket se gjatë fluksit më të madh të punës, çdo ditë Deponia mbyllet, ndërsa hapet në përfundim të orarit dhe kështu drejtpërdrejtë atakohen punëtoret e Kompanisë “Pastrimi”. Për neve një maltretim i tillë është i papranueshëm. Lutemi të gjendet sa më parë një zgjidhje pasi situata në qytet është tepër rëndë”, janë shprehur nga kompania “Pastrimi”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Komuna e Prishtinës marrëveshje për menaxhimin e mbeturinave

Published

on

Komuna e Prishtinës, përkatësisht Drejtoria e Shërbimeve Publike, nënshkroi marrëveshje mirëkuptimi me Organizatën Green Art Center – Prishtina (GAC).

Qëllimi i marrëveshjes është bashkëpunimi dhe bashkërendimi i aktiviteteve të OJQ-së “GAC” dhe Komunës së Prishtinës, në përmirësimin e vazhdueshëm të sektorit për menaxhimin e mbeturinave, zhvillimin dhe implementimin e nismave, aktiviteteve dhe projekteve të përbashkëta, ngritjes së standardit të jetesës së qytetarëve dhe zgjidhjes së problemeve mjedisore.

Jemi të përkushtuar në përmirësimin e vazhdueshëm të shërbimeve për qytetarët dhe zhvillimin e projekteve të qëndrueshme mjedisore ./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending