Connect with us

Ambienti

Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës bëhet partner i Rrjetit Evropian Biodiversa+

Published

on

Në kuadër të aktiviteteve të këtij rrjetit, AMMK  përfaqësohet përmes Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës.

Biodiversa+ është një rrjet që ka si qëllim primar monitorimin dhe hulumtimin e biodiversitetit dhe shkëmbimin e përvojave.

Në rrjetin Biodiversa+ përfshihen grupe të ndryshme tematike për harmonizimin e të dhënave, harmonizimin e metodave dhe protokolleve, përdorimin e teknologjive të reja, përdorimin e të dhënave të monitorimit dhe hulumtimit të biodiversitetit, por edhe për vendimmarrje.

Duke qenë pjesë e Strategjisë Evropiane të Biodiversitetit për vitin 2030 për të ndërtuar urën ndërmjet shkencës, politikës dhe praktikës, Biodiversa+ mbledh 75 programe hulumtuese dhe akterë të politikave mjedisore nga 37 vende evropiane dhe të lidhura me të për të punuar në 5 objektivat kryesore:

  1. Planifikon dhe mbështet kërkimin dhe inovacionin mbi biodiversitetin përmes një strategjie të përbashkët, thirrjeve të përbashkëta vjetore për projekte kërkimore dhe aktivitete për ngritjen e kapaciteteve.
  2. Krijoni një rrjet skemash të harmonizuara për të përmirësuar monitorimin e biodiversitetit dhe shërbimeve të ekosistemit në të gjithë Evropën.
  3. Kontribuoni në njohuritë e nivelit të lartë për vendosjen e zgjidhjeve të bazuara në natyrë dhe vlerësimin e biodiversitetit në sektorin privat.
  4. Sigurimi i mbështetjes efikase të bazuar në shkencë për politikë bërjen dhe zbatimin në Evropë.
  5. Të forcohet rëndësia dhe ndikimi i kërkimit pan-evropian mbi biodiversitetin në një kontekst global./Media Ndërtimi.

Ambienti

Në Ulqin zhvillohet një aksion i madh pastrimi

Published

on

Me rastin e Ditës Botërore të Mjedisit, Komuna e Ulqinit organizon fushatën e pastrimit të qytetit të quajtur “Sepse ne e duam Ulqinin” nga ora 09:00 deri në 13:00, njëkohësisht në gjashtë lokacione.

I lokacioni: Qyteti i vjetër – Pristan – pylli i Borovës;

Vendndodhja II: rruga Nova Mëhallë – Valdanos;

Vendndodhja III: Bijela Gora;

Lokacioni IV: qendra e Shtojit;

Vendndodhja V: qendra e Vladimir;

Vendndodhja VI: Midin Potok.

“Aksioni i pastrimit synon të rrisë ndërgjegjësimin e komunitetit lokal për rëndësinë e ruajtjes së hapësirës së përbashkët të banimit. Aksioni synon të përfshijë sa më shumë individë, institucione dhe organizata nga komuna e Ulqinit. Komuna e Ulqinit fton të gjithë individët, organizatat dhe institucionet e interesuara që të na bashkohen dhe të japin kontributin e tyre në realizimin me sukses të këtij aksioni të rëndësishëm për qytetin tonë”, kanë thënë nga Komuna e Ulqinit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Organizohet debat publike për zgjerimin e shtigjeve të Gërmisë

Published

on

Drejtoria e Hapësirave Publike dhe Parqeve po organizon një seri të dëgjimeve publike rreth zgjerimit dhe shenjëzimit të shtigjeve të Gërmisë.

Ky është një projekt i rëndësishëm për qytetarët tonë, sepse do t’u mundësoj qytetarëve nga zonat periferike të qasen më lehtë në park në këmbë dhe me biçikletë.

Ftojmë të gjithë qytetarët dhe organizatat rekreative që të na bashkohen në dëgjime publike, për të diskutuar detajet e projektit dhe të dëgjojmë mendimet dhe sugjerimet tuaja.

📍Hajvali, 5 qershor, Shkolla ‘‘Shkëndija’’, ora 14:00

📍Vranjevc, 12 qershor, Shkolla ‘‘Asim Vokshi’’, ora 14:00

📍Mramor, 13 qershor, Shkolla ‘‘Avni Rrustemi’’, ora 14:00

📍Mat, 14 qershor, Shkolla ‘‘Mitrush Kuteli’’, ora 14:00./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Hulumtimi që shpërfaq nxjerrjen e zhavorrit ilegalisht në lumin “Drini”, fitues për gazetari të gjelbër

Published

on

Gazetari i Kallxo.com, Behar Mustafa ka fituar çmimin e parë për gazetari të gjelbër, në kuadër të Javës për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kosovë (KSDW).

Gazetari Mustafa publikoi hulumtimin me titull “Ujërat e korrupsionit” në KallxoPernime më 31 janar 2023, hulumtimi shpërfaq gjendjen e lumit “Drini” duke përfshirë ndotjen e tij por edhe nxjerrjen e zhavorrit në mënyrë ilegale.

Mustafa tha se degradimi i lumenjve po ndodh në sy të institucioneve.

“Përmes këtij hulumtimi ne kemi dashur të tregojmë se sa të bukura dhe të pasura ishin kanë lumenjtë e Kosovës sikur mos të kishte ekzistuar ky krim dhe korrupsion këtij lumi. Degradimi i lumenjve të Kosovës po ndodh në sytë e institucioneve të cilat që më shumë se 20 vite po e lejon me ndodhë atë. Shkatërrimet që i janë bërë lumit “Drini” janë të pa riparueshme për një kohë të gjatë. Ju falënderoj për vlerësimin”, deklaroi gazetari Behar Mustafa.

/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending