Connect with us

Infrastrukturë

A po kushtëzohet Kosova për anëtarësim në Këshillin e Evropës me tokat e Manastirit të Deçanit?

Published

on

Kosova ka aplikuar për anëtarësim në Këshillin e Evropës, megjithatë, duket se ka një Kusht me “K” të madhe, dhe që ka lidhje me Toka, edhe këto me “T” të madhe. Ambasadori gjerman, Jorn Rohde deklaroi që s’e sheh vendin tonë në këtë institucion pa u respektuar vendimi për Manastirin e Deçanit dhe kjo temë, është përmendur me kërkesa mjaftë të qarta edhe në dy raportet e fundit të eksperëve të KiE-së. Çfarë thuhej aty?

Se anëtarësimi i Kosovës në KiE mund të ndërlidhet me zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese për tokat e Manastirit të Deçanit, nuk po e themi ne.

Këtë e deklaroi mjaft qartë ambsadori Rohde, ku e përmendi se asnjë Qeveri e Kosovës, jo vetëm ajo e drejtuar nga Albin Kurti, s’e ka zbatuar këtë vendim.

“Tash për tash çdo qeveri e Kosovës nuk e ka zbatuar këtë vendim. Ndonjëherë duhet kohë për të bërë gjënë e duhur, por nuk shoh se kandidatura e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës do të zbatohet me sukses nëse kjo çështje nuk zgjidhet.” – tha ai për “Kosovo-Online”.

2022

Ekspertët e Këshillit të Evropës në raportet e përpiluara gjatë dy viteve të fundit pas vizitave të tyre në Kosovë, kanë ngritur pikëpyetje se “a respektohet ligji” në vendin tonë, duke e ndërlidhur me vendimin e Kushtetuese.

Në raportin e vitit 2022, Komisionerja për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatoviq kishte publikuar të gjeturat e saj rreth Manastirit të Deçanit përmes tri pikave.

Fillimisht, përmendej vendimi i Gjykatës Kushtetuese në vitin 2016, ku konfirmohej pronësia e Manastirit për mbi 24 hektarë tokë përreth, derisa më pas, bëhej thirrje që të zbatohej i njëjti.

“Siç u diskutua me autoritetet, Komisionerja konsideron se moszbatimi i aktgjykimit të Gjykatës Kushtetuese në këtë rast shtron pyetje të rëndësishme në lidhje me respektimin e sundimit të ligjit në Kosovë dhe si i tillë duhet të zbatohet pa vonesa të mëtejshme.” – thuhej ndërkaq në pikën 61 të raportit.

2023

Çështja e Manastirit të Deçanit u përmend me një qasje të njëjtë edhe në raportin e vitit 2023.

Ekspertët e KiE-së aty kërkuan nga autoritet në Kosovë që pa asnjë vonesë të implementojnë vendimin për Manastirin e Deçanit.

“…gjykata vendosi që 24 hektarë të tokës përreth i takojnë Manasitirit të Deçanit. Një vendim i tillë ishte kritikuar nga politikanë, dhe pavarësisht thirrjeve të vazhdueshme nga komuniteti ndërkombëtar, nuk u implementua. Kjo është qartë shkelje e ligjit.” – thuhet aty.

Në fund sa i përket kësaj pjese, thuhej: “Autoritet e Kosovës duhet që pa vonesa ta implementojnë vendimin e Kushtetueses për Manastirin e Deçanit”.

Vlen të përmendet se edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë kërkuar në vazhdimësi nga qeveritë në vendin tonë që ta respektojnë këtë vendim.

Mbi këtë, ka folur disa herë edhe ambasadori amerikan në Kosovë, Jeff Hovenier, i cili ishte shprehur:

“Nga këndvështrimi ynë, siç kemi bërë thirrje publikisht gjatë së kaluares, vendimi duhet të zbatohet. Kjo nuk është diçka që duhet të negociohet apo diskutohet në këtë moment. Kjo ka ndodhur më herët, por gjykata ka vendosur. Në demokraci, duhet t’i ndiqni vendimet e Gjykatës Kushtetuese”.

Ndërkaq, më 20 maj të vitit 2016, Gjykata Kushtetuese e Kosovës pati ndërprerë sagën 16 vite të gjatë, të një kontesti ligjor, në mes ndërmarjeve shoqërore “Apiko” dhe “Iliria” në njërën anë, dhe Manastirit mesjetar të Deçanit në anën tjetër.

Kushtetuesja pati vendosur se 24 hektarët e kontestuara i takojnë Manastrit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending