Connect with us

Infrastrukturë

A i përballon dot Evropa karburantet fosile?

Published

on

Kur çmimet evropiane të gazit filluan të rriten vitin e kaluar, kjo ishte për shkak të një mospërputhjeje që po thellohej me shpejtësi midis kërkesës dhe ofertës së energjisë, me energjitë e rinovueshme që nuk funksiononin në një kohë vendimtare. Mospërputhja është ende këtu, dhe furnizimi sapo u shkurtua ndjeshëm.

Austria, Holanda dhe Gjermania do të ndezin impiantet e qymyrit që supozohej të tërhiqeshin në një të ardhme jo shumë të largët, pasi furnizimi me gaz rus u tkur për shkak të problemeve teknike, sipas Gazprom, ose arsye politike, sipas ministrit gjerman të ekonomisë. Dhe një ndërmarrje gjermane sapo nënshkroi marrëveshjen e parë evropiane të furnizimit afatgjatë me LNG me një prodhues amerikan, shrkuan Kosovo.Energy.

Lajmet për kthimin e qymyrit dhe një marrëveshje afatgjatë për furnizimin me LNG mund të duken të çuditshme në kontekstin e vendosmërisë së vazhdueshme të Bashkimit Evropian për të hequr qafe karburantet fosile krejtësisht në një moment në të ardhmen. Sigurisht që tingëllon e çuditshme në kontekstin e neverisë së BE-së ndaj angazhimeve afatgjata ndaj çdo gjëje që lidhet me lëndët djegëse fosile. Megjithatë, është tregues i realiteteve materiale që ambiciet e tranzicionit të BE-së kanë injoruar.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen i tha Financial Times këtë javë se “Ne duhet të sigurohemi që ta përdorim këtë krizë për të ecur përpara dhe për të mos pasur një kthim prapa në karburantet e pista fosile. Është një linjë e mirë dhe nuk është e përcaktuar nëse ne do të marrin kthesën e duhur”, transmeton Konica.al.

Megjithatë, duke gjykuar nga lajmet që vijnë nga Gjermania, Austria dhe Holanda, rrëshqitja e karburanteve të pista fosile ishte e pashmangshme, sepse thjesht nuk ka alternativë për to në këtë pikë. Është e vështirë të imagjinohet se përse vende të tjera aq ambicioze për tranzicionin si Gjermania dhe Holanda do të hiqnin kufizimet në termocentralet e tyre me qymyr.

“Kabineti ka vendosur të tërheqë menjëherë kufizimin e prodhimit për termocentralet me qymyr nga viti 2002 deri në 2024,” tha ministri holandez i klimës dhe energjisë këtë javë, siç citohet nga AFP, duke shtuar se Holanda e kishte “përgatitur këtë vendim me tonë Kolegët evropianë gjatë ditëve të fundit”.

Gjermania, nga ana e saj, përsëriti planet e saj për të mbyllur të gjitha termocentralet me qymyr deri në vitin 2030, duke sinjalizuar se vendimi për të rihapur termocentralet e qymyrit ishte vetëm një vendim afatshkurtër, i cili nuk duhet të shkaktojë shqetësim për kampionët e tranzicionit energjetik në Evropë.

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja financon skemat e rezistencës së infrastrukturës ndaj klimës

Published

on

Qeveria e Kanadasë ka lënë mënjanë fonde të reja që synojnë mbrojtjen e infrastrukturës nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ministrat njoftuan financimin prej 46.7 milion dollarë CA (30 milion £) për dy skema të rezistencës ndaj klimës: iniciativën për Mjedisin e Ndërtuar elastik ndaj Klimës dhe Programin e Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë.

Iniciativa për Mjedisin e Ndërtuar Rezistent ndaj Klimës (CRBE), e financuar nga Infrastructure Canada dhe e udhëhequr nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Kanadasë, do të ofrojë njohuri për të përshtatur infrastrukturën publike aty ku është e nevojshme, për të informuar ndryshimet në kodet e ndërtesave dhe infrastrukturës dhe për të krijuar udhëzues, standarde, mjete. , dhe zgjidhje teknike për elasticitetin e klimës. Ajo do të ketë financim prej 35 milion dollarë CA për pesë vjet. Nisma do të përfshijë bashkëpunimin në të gjithë sektorin e ndërtimit, nga projektimi dhe vendimmarrja tek ndërtimi, funksionimi, mirëmbajtja dhe rinovimi.

Programi i Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë (SSRIP), i udhëhequr nga Këshilli i Standardeve të Kanadasë, do të marrë fonde të reja prej 11.7 milion $ CA gjatë pesë viteve, për të ofruar standarde dhe udhëzime përkatëse që trajtojnë fushat prioritare si nxehtësia, përmbytjet dhe degradimi i ngricave të përhershme. në veri.

Programi po punon me komunitetet dhe përfituesit për të siguruar që këto projekte standardizimi të promovojnë një qasje të qëndrueshme ndaj përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, të rrisin qëndrueshmërinë dhe të mbështesin vendimmarrjen e informuar për infrastrukturën dhe ndërtesat në të gjithë Kanadanë.

Infrastructure Canada tha se iniciativat do të ndihmojnë në përmirësimin e qëndrueshmërisë ndaj ndryshimeve klimatike duke informuar projektimin, rinovimin dhe përmirësimin e ndërtesave dhe infrastrukturës në të ardhmen. Mjetet dhe njohuritë teknike të zhvilluara do të ndihmojnë komunitetet të marrin vendime të informuara për klimën dhe do të reduktojnë kostot që lidhen me ndërtimin, funksionimin dhe riparimin, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Komogllava e Ferizajt bëhet me infrastrukturë të re

Published

on

Punët në rregullimin e infrastrukturës rrugore po vazhdojnë në fshatin Komogllavë të Ferizajt.

“Pamë nga afër punimet në dy projekte infrastrukturore në fshatin Komogllavë, projektin për asfaltimin e rrugëve të mbetura në këtë fshat si dhe projektin për asfaltimin e rrugës dhe rregullimin e trotuarit në Lagjen Tafaliaj në Komogllavë, investime këto që përveç që rrisin standardin e infrastrukturës rrugore në këtë fshat, gjithashtu lehtësojnë jetën e banorëve, duke i ofruar siguri e infrastrukturën e nevojshme.”, deklaroi kryetari i Komunës së Ferizajt, Agim Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending