Connect with us

Ndërtim

A është bambu një material ndërtimi i sigurt në fatkeqësitë natyrore si tërmetet?

Published

on

Pse duhet ta shikojmë bambunë si një zgjidhje të përkohshme pas një fatkeqësie, kur mund të shpëtojmë jetë duke ndërtuar me të në radhë të parë? Bambu është një opsion i shkëlqyeshëm për ndërtimin e shtëpive dhe strehimoreve në rajone të prirura nga tërmeti, duke pasur parasysh se strukturat janë të dizajnuara, të ndërtuara dhe të mirëmbajtura mirë.

Nga strukturat e vjetra tradicionale deri te ndërtesat moderne, disa shembuj nga e gjithë bota e kanë provuar veten kundër vetë forcave të natyrës që kanë rrëzuar ndërtesat prej betoni dhe tullash.

Si çdo gjë në botën e ndërtimit, projektimi i banesave me bambu varet nga konteksti. Në disa rajone të prirura ndaj tërmeteve, ku bambuja është vendase dhe është pjesë e arkitekturës popullore dhe aftësive lokale të punës, mund të jetë një material i përballueshëm, i qëndrueshëm dhe shumë i rinovueshëm për të shtyrë përpara.

Ekzistojnë gjithashtu disa kritere projektimi që kur ndiqen, së bashku me përzgjedhjen dhe trajtimin e duhur të bambusë, mund të rrisin sigurinë e strukturave.

Vetitë antisizmike të strukturave bambu

Raporti i mirë i forcës ndaj peshës së bambusë do të thotë që struktura i nënshtrohet forcave më të ulëta gjatë tërmeteve dhe, në rast shembjeje, bambuja e lehtë paraqet më pak rrezik për banorët;

Bambu është fleksibël për shkak të forcës së tij në tërheqje, morfologjisë fibroze dhe natyrës së tij të lehtë, e bëjnë atë rezistent ndaj goditjeve anësore nga tërmetet;

Përbërja e dyfishtë e linjinës dhe tufave vaskulare të bambusë vepron për të zbutur dridhjet. Secili prej përbërësve kryesorë të bambusë ka një densitet të ndryshëm dhe për këtë arsye një frekuencë të ndryshme në të cilën ata duan të vibrojnë.

Kur vibrimet kalojnë nëpër bambu, këto dy frekuenca anulojnë njëra-tjetrën, gjë që gjeneron stabilitet në kulm;

Sistemet e mobilierisë së bambusë, të tilla si gozhdat, lidhjet tradicionale të zdrukthtarisë dhe litari, mund të bëhen për të thithur goditjet e tërmeteve dhe për të shpërndarë forcat në mënyrë që pjesët e ndryshme të strukturës të lëvizin së bashku;

Bambu mund të shoqërohet me materiale të tjera, të tilla si balta, materiale vegjetale dhe lyerje të tjera, të cilat mund të rrisin aftësinë e strukturës për të thithur energji./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending