Connect with us

Aktuale

5 mënyra se si pandemia po ndryshon ndërtimin

Published

on

Koronavirusi në të gjithë botën ka shkaktuar efekte të dëmshme për familjet, punëtorët, qeveritë dhe industritë kryesore.

Ne kemi marrë në konsideratë sesi kriza mund të ndryshojë industrinë e ndërtimit si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë të gjatë.

Siguria dhe pastërtia e vendeve të punës do të përmirësohet

Pandemia COVID-19 vuri në qendër të vëmendjes shumë prej faktorëve të ndryshëm të shëndetit dhe sigurisë së punëtorëve brenda industrisë. Politikat e reja të vendit të punës janë futur për të përmirësuar sigurinë siç janë testet e temperaturës së punonjësve, ndërrimet e turneve dhe pastrimet e thella dhe dezinfektimin e vendeve të punës, pajisjeve dhe makinerive.

Disa ndërmarrje ndërtimi shkuan edhe më tej me këtë. Disa menaxherë të ndërtimit zbatuan protokolle edhe më të hollësishme për të promovuar mesazhe shëndetësore dhe sociale, siç janë ndalimet e transportit, si dhe një politikë e rreptë maskash dhe dorezash, përveç stacioneve të larjes së duarve.

Teknologjia do të promovojë distancimin si normë

Edhe pas pandemisë së koronavirusit, distancimi social në vendet e punës në SH.B.A. dhe më gjerë ka të ngjarë të vazhdojë në një farë mase. Industria pret që të shihet një numër i zvogëluar i aktiviteteve në grup dhe më shumë qartësi në procedura dhe protokolle, madje edhe për disa nga detyrat më të thjeshta ditore. Udhëzimet në shtetin Uashington tashmë janë ndryshuar.

Shteti tani kërkon që punonjësit të mbajnë 6 metra larg njëri-tjetrit në çdo kohë dhe nëse ky rregull është i prishur, ai mund të çojë në probleme serioze siç është mbyllja e projektit. Distanca sociale mund të mos jetë aq e vështirë në të ardhmen, pasi kompanitë e teknologjisë janë bashkuar me industrinë e ndërtimit për të zhvilluar dhe prezantuar mjete inovative të komunikimit që mund të përdoren si brenda dhe jashtë vendit.

Shumë projekte do të zgjasin më shumë

Si rezultat i masave të reja të teknologjisë , shëndetit dhe sigurisë që janë zbatuar në industri, projektet pritet të zgjasin ndjeshëm më shumë në favor të shëndetit të punonjësve. Përshtatja me PPE dhe ndërrime tronditëse janë vetëm disa nga proceset e reja që do t’i shtojnë kohë të konsiderueshme projekteve ndërsa nga ana tjetër, duke rritur vlerën. Ky mund të mos jetë një efekt afatgjatë pasi kompanitë do të përshtaten ngadalë në këto procese të reja prandaj pritet që ky të jetë një ndryshim afat-shkurtër.

Do të rritet praktika e të punuarit nga shtëpia

Punonjësit e zyrës në industrinë e ndërtimit janë inkurajuar dhe detyruar të qëndrojnë në shtëpi kohët e fundit. Punëtorët janë mbështetur në teknologji të tilla si video konferenca nga platforma si Zoom dhe Google Hangouts, dhe email-eve për të qëndruar në kontakt dhe për të mbajtur në krye të operacioneve të biznesit.

Në raste të shumta, të punosh nga distanca do të zbulojë përfitime si për punëtorët ashtu edhe për kompanitë e ndërtimit që ata nuk ishin në gjendje t’i shihnin më parë. Kjo mund të shkaktojë një prirje të të punuarit nga distanca në të gjithë industrinë, duke e bërë punën larg nga zyra më e zakonshme.

Llojet e kërkesës së projektit pritet të ndryshojnë

Projektet që janë vendosur të ndërtohen deri në fund të këtij viti janë riformuar nga shpërthimi i koronavirusit dhe mund të preken për shumë vite që vijnë. Shumë mikpritje, argëtim dhe projekte të shitjes me pakicë janë aktualisht në kërkesa shumë më pak, ndërsa fusha të tilla si kujdesi shëndetësor dhe projektet prodhuese të lidhura me kujdesin shëndetësor po shohin shumë më tepër aktivitete.

Ne e kemi parë këtë kohët e fundit me spitalet koronavirus që po ndërtohen në Kinë në hapësirën e një numri ditësh, përveç projekteve të ngjashme që kanë ndodhur në Moskë dhe në qytete të tjera të planetit. Kjo do të jetë një ndryshim afatshkurtër deri në afat të mesëm i cili pritet të kthehet në normale kur kriza COVID-19 zhduket. Tani për tani, ndryshimet e kërkesës së kombinuar me paqëndrueshmërinë është vendosur të bëhen normë./ACP

Aktuale

Festivali të Arkitekturës dhe Dizajnit ‘Concéntrico’, shënon edicionin jubilar në Spanjë

Published

on

Nga 25 prilli deri më 1 maj 2024, në qytetin spanjoll Logroño, Concéntrico përgatitet për edicionin e tij të 10-vjetorit. I parashikuar si një soditje e ndryshimit të mjediseve urbane dhe një mundësi për të ndarë njohuri rreth këtyre proceseve, Festivali Ndërkombëtar i Arkitekturës dhe Dizajnit të këtij viti përfshin formate të reja për të angazhuar një audiencë më të gjerë dhe për të eksploruar kohën si një katalizator për ndryshimin në dizajnin urban dhe social.

Festivali zgjeron programin e tij, duke shfaqur 21 instalime nga dizajnerë të 20 kombësive të ndryshme, përveç disa nismave dhe eksplorimeve të tjera.

Instalacionet urbane përfaqësojnë ndoshta aspektin më të dukshëm dhe më tërheqës të festivalit, duke eksploruar temën përmes dizajnit dhe duke synuar të gjenerojë ndërveprime midis arkitektëve dhe publikut më të gjerë. Që nga viti 2015, festivali ka krijuar mbi 120 instalime urbane.

Këtë vit, arkitektët dhe projektuesit e ftuar propozojnë një shumëllojshmëri të gjerë qasjesh, nga rinatyrëzimi i hapësirave publike, tek riinterpretimi i metodave popullore, ripërdorimi i materialeve nga botimet e mëparshme, krijimi i eksplorimeve përmes lëvizjes ose sfidimi i konceptit të strehimit. Eksploroni listën e plotë të instalimeve urbane të ardhshme të përgatitura për këtë edicion.

Edicionet e mëparshme të festivalit mirëpritën ndërhyrje nga dizajnerë të njohur dhe të ardhshëm, duke përfshirë Studio Ossidiana, Tudor Vlāsceanu Architect, Rintala Eggertsson Architects ose Piovenefabi. Duke hapur biseda rreth komunitetit dhe identiteteve lokale, si dhe çështjeve të përfshirjes, ndryshimit të përkufizimeve të familjeve apo sfidave të ekologjisë, festivali përfaqëson një mundësi për eksplorim përmes dizajnit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Auditohet procesi i lejeve të ndërtimit në Komunën e Prishtinës për periudhën 2021-2023

Published

on

Në vazhdën e zbatimit të Planit Vjetor të Auditimit për sezonin auditues 2023/2024, Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) është duke realizuar auditimin e performancës “Procesi i lejeve të ndërtimit në komunën e Prishtinës” për periudhën 2021-2023.

Auditimi do të vlerësojë nëse komuna e Prishtinës përdori në mënyrë efektive dhe efikase mekanizmat që sigurojnë së ndërtimet e larta janë në përputhje me planifikimet hapësinore, nëse komuna përdori mekanizmat në dispozicion për të siguruar se janë lëshuar certifikatat e përdorimit e që përbëjnë vërtetim të cilësisë dhe sigurisë së ndërtesave për përdorim.

Duke pasur parasysh zhvillimin e hovshëm të ndërtimeve të larta në komunën e Prishtinës dhe sigurimin e kushteve sa më cilësore të banimit, Zyra Kombëtare e Audimit përmes këtij auditimi do të vlerësojë gjendjen aktuale me qëllim të përmirësimit të procesit të lejeve të ndërtimit dhe pajisjes me certifikata të përdorimit në Komunën e Prishtinës.

Zyra Kombëtare e Auditimit vlerëson se është me interes për publikun vlerësimi i procesit të dhënies së lejeve të ndërtimit që nga planifikimi e deri të lëshimi i certifikatave të përdorimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rreth 400 ndërmarrje të vogla dhe të mesme priten të përfitojnë grante

Published

on

Sot përfundon afati për aplikim për grante për ndërmarrjet mikro të vogla dhe të mesme, e hapur nga Agjencia për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë. Zyrtarë nga KIESA thonë se në tri kategori të ndryshme, pritet t’i kenë rreth 400 përfitues të granteve, ndërsa vlera totale e mbështetjes është 2.5 milionë euro.

Grant-skema për blerjen e makinerive prodhuese dhe përpunuese në vlerë prej 1.7 milion euro, Grant-skema për certifikimin e produkteve, në vlerë prej 500 mijë euro, dhe Grant-skema për digjitalizimin e bizneseve në vlerë prej 300 mijë euro, janë tri thirrje për aplikim nga KIESA, për ndërmarrje mikro, të vogla dhe të mesme.

Drejtori i Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë, Zef Dedaj, në një intervistë për Radio Kosovën, thotë se qëllimi i kësaj mbështetjeje është që të nxitë bizneset për të kontribuuar në ekonominë qarkore dhe për të digjitalizuar bizneset e tyre. Ai thotë se bizneset e udhëhequra nga gratë dhe ato me synim punësimin e grave, do të kenë përparësi më shumë.

“Këtë vit te makineria presim t’i kemi rreth 70 – 80 përfitues, te certifikimi 25 deri në 300, te digjitalizimi i bizneseve rreth 100 kompani përfituese. Kur flasim për grant-skemat e dy viteve të fundit, te digjitalizimi, nga 64 përfitues kemi pasur 34 biznese femra, nga 70 që i kemi pasur për makineri vitin e fundit 9 apo 10 prej tyre kanë qenë të udhëhequra nga femrat. Kriteret bazë të udhëzimit administrativ duhet t’i plotësojnë të gjithë, e në këtë rast kur flasim për biznese të udhëhequra nga gratë, ato kanë pikë më shumë. Dua të theksoj se mjaft shpesh kemi biznese të udhëhequra nga gratë që janë prezentë në panaire”, tha ai.

Ater Arifi, nga Prizreni, ka 23 vjet që merret me artizanate të ngjyrosjes dhe dizajnit. Duke folur për Radio Kosovën, ajo thotë se përkrahjet nga komuna dhe ministria u ndihmojë që të ecin përpara drejt zhvillimit.

“Qe 23 vjet i mësoj gratë në kurse për ngjyrosje në dru, pëlhurë, xhama, stoli dhe prodhim të sapunëve bio. Deri më tash i kemi trajnuar mbi 15 gra që tashmë kanë marrë këtë profesion, e për këtë na ka përkrahur komuna me drejtoritë, grante prej ministrisë dhe shumë gra janë punësuar në Prizren. Kursi zgjat dy muaj, janë teknika të ndryshme. Këto panaire na ndihmojnë shumë. Kemi marrë subvencion para dy vitesh dhe jemi shumë të kënaqur”, theksoi ai.

Edhe Zejxhan Celina, një filigraniste nga Prizreni, thotë se ka biznes individual që merret me stoli filigrani të kombinuar me perla.

“Përfitojmë grante e subvencione, por nuk na japin para për të blerë materialë, ato i jepen për inventarë p.sh makina, tavolina e të tjera. Grantet i marrim vetëm një herë, sepse dy tavolina apo makina nuk na duhen. Organizojmë kurse të ndryshme dhe duhet të aplikojmë për subvencione, sepse Prizreni është një vend që ka shumë turistë dhe duhet ta zgjerojmë kapacitetin e punës dhe ta profesionalizojmë edhe më shumë. Në panaire ne njohim njerëz, shohim produktet tona sepse jo gjithkush ka mundësi t’i shoh”, tha ajo.

Ndryshe, përveç këtyre tri grant-skemave, Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, pritet të lansojë edhe tri grant-skema të reja për zhvillim të inovacionit, turizmit dhe artizanateve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending