Connect with us

Arkitekturë

“E ardhmja e ujit”, tema e ekspozitës portugeze në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023

Published

on

Pavioni i Portugalisë në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – La Biennale di Venezia 2023 do të prezantojë projektin e Ardhmërisë Fertile, të kuruar nga Andreia Garcia dhe ndihmës kuratorët Ana Neiva dhe Diogo Aguiar. Projekti synon të trajtojë çështjet e burimeve ujore në shtatë hidrogjeografi portugeze dhe të inkurajojë reflektimin për ndërtimin e një të ardhmeje të qëndrueshme, të barabartë dhe pjellore. Ekspozita do të mbahet në Palazzo Franchetti nga 20 maj deri më 26 nëntor 2023.

Uji, një element thelbësor për jetën njerëzore dhe jonjerëzore, mbart një kuptim metaforik dhe emocional dhe një dimension politik dhe ekonomik. Prandaj, është urgjente të fillohet një dialog publik për ruajtjen, menaxhimin dhe të ardhmen e këtij burimi natyror. Këto çështje janë globale, por manifestohen dukshëm në disa rajone të Portugalisë. “Fertile Futures” fokusohet në shtatë hidrogjeografi, për të cilat arkitektë të rinj, në bashkëpunim me specialistë të fushave të tjera të studimit, paraqesin modele të qëndrueshme të së ardhmes.

Studimet e rasteve në të ardhmen pjellore theksojnë ndikimin e Antropocenit në ujë në zona të tilla si pellgu i Tâmega, Douro Ndërkombëtar, Tagu i Mesëm, Diga Alqueva, lumi Mira, Lagoa das Sete Cidades dhe lumenjtë Madeira. Projekti synon të prodhojë përmbajtje të paprecedentë, duke eksploruar bashkëpunimin strategjik midis praktikës, teorisë dhe edukimit në arkitekturë. Kjo qasje trepalëshe promovon eksperimentimin dhe reflektimin, duke u fokusuar në territorin portugez.

Fertile Futures angazhon arkitektë të rinj në krijimin e zgjidhjeve inovative për rezervuarët e ardhshëm. Arkitektura luan një rol vendimtar në ndërtimin e një të ardhmeje bashkëpunuese, të dekarbonizuar dhe të dekolonizuar jo vetëm në Portugali dhe Venecia, por edhe në mbarë botën. Dialogu përqendrohet rreth temës Laboratori i së Ardhmes, propozuar nga kuratori Lesley Lokko për Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës në Venecia. Pjesëmarrja e “Fertile Futures” në këtë diskutim thekson përkushtimin e saj për një të ardhme të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Qytetet si laboratorë të gjallë: Projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës

Published

on

Qytetet janë zona për krijimtarinë arkitekturore dhe dinamizmin e jetës urbane. Vitet e fundit, ata kanë marrë një rol shtesë: atë të laboratorëve të gjallë për arkitekturë inovative dhe dizajn urban. Qytetet ndërkombëtare janë bërë baza eksperimentale për testimin dhe rafinimin e teknologjisë arkitekturore, praktikave të qëndrueshme dhe parimeve të projektimit me në qendër njeriun.

Ky ndryshim i paradigmës jo vetëm që ka transformuar aspektet fizike të mjediseve urbane, por gjithashtu ka ripërcaktuar marrëdhënien midis arkitekturës, komunitetit dhe mjedisit të ndërtuar.

Qytetet janë qendra të produktivitetit dhe rritjes ekonomike – me qytetarët më afër njëri-tjetrit, qeveritë mund të arrijnë më shumë njerëz me shërbime dhe infrastrukturë. Kjo mundësi sjell çështje po aq të mëdha ekonomike, sociale dhe mjedisore.

Përderisa dendësia e popullsisë rritet dhe burimet bëhen më të pakta, sfidat me të cilat përballen mjediset urbane bëhen më komplekse. Si përgjigje, metropolet kanë marrë rolin e “laboratorëve të gjallë” – hapësira ku mund të eksplorohen dhe vlerësohen idetë e reja arkitekturore dhe urbane nga poshtë-lart në mjedise të botës reale.

Ajo që kanë të përbashkët projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës është qasja e tyre me në qendër qytetarin. Programi Smart Nation Fellowship i Singaporit dhe Platforma Smart Nation Sensor kanë ofruar mundësi për qytetarët që të kontribuojnë në nismat e qytetit të zgjuar. Qeveria e Barcelonës ka krijuar platforma dixhitale si Decidim Barcelona për t’u mundësuar banorëve të marrin pjesë në proceset vendimmarrëse.

Plani Dixhital i Qytetit të Barcelonës – një udhërrëfyes strategjik për transformimin dixhital të qytetit – u krijua përmes një procesi bashkëpunues që përfshin qytetarët, bizneset dhe palët e ndryshme të interesit. Smart Citizens Lab dhe Komuniteti Smart City përfshijnë “Amsterdammers” në të ardhmen e mjedisit të tyre të ndërtuar.

Qytetet si laboratorë të gjallë nxisin një kulturë të bashkë-krijimit dhe bashkëpunimit. Arkitektura dhe dizajni urban, larg nga të qenit vetëm domeni i profesionistëve, formojnë thellësisht përvojat kolektive të qytetarëve.

Duke përfshirë banorët në procesin e projektimit, qytetet fuqizojnë individët që të kontribuojnë në lagjet dhe komunitetet e tyre. Dizajni pjesëmarrës me në qendër njeriun siguron që mjedisi i ndërtuar të pasqyrojë nevojat dhe aspiratat e banorëve të tij të ndryshëm.

Ndërsa metropolet vazhdojnë të rriten dhe përballen me sfida komplekse, roli i arkitekturës dhe dizajnit urban bëhet gjithnjë e më jetik.

Qytetet si laboratorë të gjallë ofrojnë një rrugë premtuese përpara, ku idetë novatore mund të testohen, rafinohen dhe përfundimisht të integrohen në strukturën e jetës urbane. Duke shfrytëzuar fuqinë e bashkëpunimit dhe angazhimit të komunitetit, qytetet mund të bëhen mjedise të gjalla, gjithëpërfshirëse dhe elastike që rrisin cilësinë e jetës për brezat që vijnë.

Continue Reading

Arkitekturë

Plani i Pavijonit të Kinës për Expo Osaka 2025: Një ekspozitë e rrëshqitjeve tradicionale kineze të gdhendura

Published

on

Plani i Pavijonit të Kinës për Expo Osaka 2025 u zbulua në një konferencë shtypi të mbajtur më 26 prill 2023, nga Këshilli i Kinës për Promovimin e Tregtisë Ndërkombëtare (CCPIT). Krijuar nga Grupi i Dizajnit të Arkitekturës së Kinës (CADG), dizajni sillet rreth “Rrëshqitjeve të mbishkruara të Kinës”, që i ngjan rrëshqitjeve tradicionale kineze dhe përfshin elemente bambuje, karaktere kineze dhe libra të lashtë.

Ky dizajn tregon frymën dhe thelbin kulturor të Kinës, duke theksuar harmoninë midis njerëzimit dhe natyrës dhe përkushtimin e Kinës për zhvillimin e qëndrueshëm në epokën moderne.

Koncepti i rrëshqitjeve të mbishkruara është gjithashtu i integruar në brendësinë e pavijonit. Sekuenca e zonës së shfaqjes simbolizon përparimin e qytetërimit nga e kaluara në të ardhmen.

Salla e ekspozitës, pa kolona, ​​përfshin dritën natyrale për të lehtësuar përgatitjen e pandërprerë të ekspozitës dhe për të përmirësuar ndërveprimin midis njerëzve dhe natyrës, duke u përafruar me temën e bashkëjetesës harmonike midis njerëzimit dhe natyrës.

Gjatë Expo Osaka 2025, aktivitetet brenda Pavijonit të Kinës do të përqendrohen në ngjarje kulturore për të nxitur shkëmbimin kulturor dhe miqësitë mes njerëzve midis Kinës dhe vendeve të tjera, përfshirë Japoninë. Për më tepër, pavijoni synon të promovojë përparimin global përmes ndërveprimeve, duke shfaqur qytetërime të ndryshme në mbarë botën.

Osaka Expo 2025 është planifikuar të fillojë më 13 prill 2025 dhe të përfundojë më 13 tetor 2025. Osaka, Japoni, u zgjodh për të pritur Ekspozitën 2025 nga The Bureau International des Expositions (BIE). Pavijoni i Republikës Çeke i projektuar nga Apropos Architects, do të eksplorojë krijimin e hapësirës dhe lëvizjen e trupit të njeriut. Brazili njoftoi gjithashtu se pavioni i vendit të tij do të krijohej nga Studio MK27, duke u fokusuar ndjeshëm në iniciativat e qëndrueshmërisë së Brazilit.

Continue Reading

Arkitekturë

Krijohet piramida e zezë prej druri për Bienalen e Arkitekturës së Venecias

Published

on

Një strukturë me majë e punuar nga druri i nxirë formon pavijonin Kwaee, të cilin arkitekti ganezo-britanik David Adjaye e ka instaluar në Bienalen e Arkitekturës së Venecias të këtij viti.

Me pamje nga kantieri i anijeve në Arsenale, struktura u projektua si një hapësirë ​​për reflektim, mbledhje dhe ngjarje.

Kwaee do të thotë pyll në Twi, një dialekt i gjuhës Akan që flitet në Gana. Forma dhe materialiteti i pavijonit u projektuan gjithashtu nga Adjaye si një dremitje ndaj fjalës.

Struktura trekëndore e Kwaee është shpuar nga një trio hapjesh, duke përfshirë një hark asimetrik në lartësinë e tij kryesore që siguron hyrje brenda.

Platforma e ngritur brenda arrihet përmes një rampe me kënd dhe shkallëve. Në kuadër të bienales, plani është që pavioni të presë evente si leksione dhe shfaqje të lidhura me temën e këtij viti, Laboratori i së Ardhmes.

Continue Reading

Trending