Connect with us

Infrastrukturë

Pse polikarboni është materiali ndër më të kërkuarit në industrinë e ndërtimit?

Published

on

Qëndrueshmëria duhet të shkojë më tej përtej fjalimeve dhe premtimeve frymëzuese, me veprime të dukshme dhe konkrete. Për të parë këtë ndryshim, është thelbësore që individët, kompanitë dhe qeveritë të marrin përgjegjësi dhe të veprojnë në mënyrë të qëndrueshme në jetën dhe praktikat e tyre të përditshme.

Duke marrë parasysh ndikimet mjedisore dhe sociale të vendimeve të tyre dhe duke kërkuar alternativa më të ndërgjegjshme dhe të përgjegjshme, ata mund të ndërmarrin hapa për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme për brezat e ardhshëm.

Në industrinë e ndërtimit kjo është edhe më urgjente. Përgjegjëse për një sasi të madhe mbetjesh të ngurta dhe emetimet e gazeve serrë, është thelbësore që kjo industri të adoptojë praktika të qëndrueshme, si riciklimi, për të minimizuar ndikimet mjedisore.

Megjithatë, edhe pse proceset e riciklimit të produkteve kanë avancuar ndjeshëm vitet e fundit, ka ende sfida të caktuara që lidhen me përdorimin e materialeve të ricikluara. Kjo është për shkak të një sërë faktorësh, si performanca dhe qëndrueshmëria, apo edhe për shkak të vështirësisë në marrjen e lëndëve të para të përshtatshme. Por ka edhe shembuj të suksesshëm që tregojnë mundësitë e materialeve të ricikluara.

Edhe pse proceset e riciklimit të produkteve kanë avancuar ndjeshëm vitet e fundit, ka ende sfida të caktuara që lidhen me përdorimin e materialeve të ricikluara. Kjo është për shkak të një sërë faktorësh, si performanca dhe qëndrueshmëria, apo edhe për shkak të vështirësisë në marrjen e lëndëve të para të përshtatshme. Por ka edhe shembuj të suksesshëm që tregojnë mundësitë e materialeve të ricikluara.

Ky material, mbresëlënës për tejdukshmërinë dhe lehtësinë e tij, ka një jetëgjatësi prej 10 deri në 15 vjet dhe, pas asgjësimit, mund të ripunohet dhe përdoret në shumë aplikime të tjera, madje edhe në sektorin e ndërtimit. Prandaj mund t’i jepet një jetë e re, duke shmangur asgjësimin e tij qoftë përmes landfilleve ose djegies. Fletët e prodhuara ndahen në dy grupe, sipas lëndës së parë:

Pas grumbullimit dhe klasifikimit, pjesët e polikarbonatit grimcohen, pastaj shkrihen dhe nxirren në fije, të quajtura “spagetis”. Pas kësaj, ato rigranulohen për t’u bërë fletët “PCR”, me trashësi 0.9 mm dhe të disponueshme në madhësi dhe përfundime të ndryshme.

Ndonjëherë materiali i ricikluar nuk mund të shërbejë më të njëjtin qëllim origjinal siç ka qenë. ekspozuar ndaj ndotjes dhe plakjes”. Ndërsa ka materiale, të tilla si çeliku, që lejojnë riciklimin e njëpasnjëshëm me humbje minimale të performancës, ka shumë të tjerë, produkti i të cilëve rezulton të bëhet inferior dhe ka një kufi për ripërpunimin e tyre. Në rastin e polikarbonatit, megjithëse disa specifika mund të ndryshojnë, ai vazhdon të jetë një produkt shumë i përdorshëm.

Përveç kësaj, ka një debat të rëndësishëm rreth përdorimit të materialeve të ricikluara në industrinë e ndërtimit, i cili lidhet me paragjykimin ndaj përdorimit të materialeve të ripërpunuara. Edhe në Deklaratat e Produkteve Mjedisore (EPD), ka boshllëqe njohurish që zvogëlojnë mundësitë e tyre për përdorim në disa ndërtesa.

Materialet e ricikluara të ndërtimit nuk do të jenë në gjendje të afirmohen pa një kulturë të hapur të autoritetit të ndërtimit. Jo vetëm në dëm të prodhuesve, por edhe të përpunuesve, konsumatorëve dhe në fund të fundit mjedisit, pasi materiali duhet të ‘riciklohet’ termikisht. Prandaj, toleranca është një faktor i rëndësishëm për ruajtjen e burimeve dhe rrjedhimisht qëndrueshmërinë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Nënshkruhet memorandumi për ndërtimin e disa rrugëve në Gjakovë

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, bashkë me zëvendësministrin e Infrastrukturës, Hysen Durmishi kanë nënshkruar memorandumin për vazhdimin e disa kontratave ekzistuese.

“Ndërtimin e Qarkores së qytetit LOT II dhe LOT III, asfaltimi i rrugëve Shqiponjë-Krelan, Lipovec-Goden, Dol-Lipobec, rruga e Radoniqit si dhe ndërtimi i disa rrugëve të lagjes së komuniteteve.

Poashtu, zv. ministri Durmishi më informoi se është duke vazhduar projektimi për urën në fshatin Rogovë.”, deklaroi kryetari Gjini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës-Rinas ende larg realizimit

Published

on

Pas dekadave degradimit dhe lënie në harresë, ka nisur puna në terren për rehabilitimin e hekurudhës Tiranë-Durrës. Edhe pse afati për përfundimin e projektit ishte shtatori 2023, në terren janë kryer vetëm 45% e totalit të punimeve.

Hekurudha Shqiptare në një përgjigje për Citizens Channel tha se afati për përfundimin e punimeve është shtyrë në mars 2024, pra me 8 muaj nga afati i përcaktuar në kontratë.

Ndërtimi i stacionit të trenit në Tiranë është pjesë e projektit të rehabilitimit të hekurudhës ekzistuese Tiranë–Durrës, dhe ndërtimit të një degëzimi të ri drejt Rinasit.

Tirana është kryeqyteti i vetëm në Europë pa tren. Ish-stacioni fundor i linjë Tiranë-Durrës, i cili ndodhej në qendër të kryeqytetit u hoq në vitin 2013, duke e zhvendosur atë në Kashar. Kështu hekurudha u largua nga banorët e Tiranës të cilët më herët e përdornin trenin si mjet transporti më të lirë.

Ky projekt ka nisur të diskutohet vite përpara, por në 2016 Ministria e Mjedisit lëshoi Deklaratën Mjedisore. Por që prej lëshimit të deklaratës, zbatimi i projektit ka ecur me hapa të ngadaltë duke shkelur afatet.

Eksperti i transporteve Sadedin Çeliku, shprehet se vonesa lidhet me lëvrimin e fondeve. Ai shprehet se hekurudha është lënë në degradim dhe nuk ka qenë në vëmendje të qeverive për të investuar.

“S’ka pasur interes asnjë qeveri, shkaqet janë të shumta por dhe korrupsioni është një nga arsyet. Sot rrjeti hekurudhor (450 km) është tërësisht i amortizuar kështu ka amortizim ,shinat, traversat, mjetet lëvizëse (lokomotivat, vagona mallrash e pasagjerësh) si dhe i gjithë pajisjet sinjalizuese”, tha për Citizens Channel Çeliku.

Linja e rehabilituar Tiranë-Durrës parashikohet të lejojë një shpejtësi treni të paktën 100 km/h, dhe ndonëse nuk është përcaktuar ende vlerësohet se çmimi i biletës do të jetë midis 1–1.2 euro.

Projekti parashikon rehabilitimin e 34.7 km linjë ekzistuese hekurudhore ndërmjet Tiranës dhe Durrësit, si dhe do ndërtohet rreth 5 km linjë e re nga Tirana drejt Rinasit.

Kostot e projektit janë ndarë midis një granti nga Bashkimi Evropian dhe një kredie të dhënë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Qeveria mbulon vetëm kosoton e TVSH-së në këtë projekt.

Në 19 tetor 2020, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim shpalli fituese kompaninë italiane INC S.P.A me një ofertë prej 69.69 mln euro. BERZH njoftoi se kohëzgjatja e kontratës do të ishte 30 muaj, pra punimet do të zgjasnin 2 vite e gjysmë. Edhe ministrja e  Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, në ceremoninë e zhvilluar në datën 3 shkurt 2021, ku u nënshkrua zyrtarisht dhe kontrata mes palëve bëri të njejtën deklaratë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Synohet të ndërtohet një shkëmb artificial 200 kilometra katrorë në detin e Dubait

Published

on

Instituti detar ka zbuluar ‘Dubai Reefs’, një laborator i gjallë lundrues i krijuar për të rivendosur ekosistemet detare dhe për të promovuar ekoturizmin. Objektivi kryesor i projektit është të gjenerojë mbi 30,000 mundësi punësimi brenda një ekonomie të gjelbër në qytet.

Dubai Reefs përfshin një komunitet të qëndrueshëm lundrues dedikuar kërkimit detar, rigjenerimit dhe ekoturizmit, që përfshin objekte rezidenciale, mikpritëse, shitje me pakicë, arsimore dhe kërkimore.

Në thelb të projektit qëndron instituti detar, i fokusuar në mbrojtjen e mjedisit detar dhe bregdetar të Dubait.

Ai synon të përmirësojë aftësitë e shkencës detare dhe të ruajtjes së Dubait duke krijuar një shkëmb artificial të larmishëm që përfshin 200 kilometra katrorë. Projekti synon gjithashtu të sigurojë një habitat për mbi 1 miliard korale dhe 100 milionë pemë mangrove.

Dubai Reefs kërkon të krijojë përvoja të ekoturizmit detar, duke shfaqur eko-lozha të ndryshme lundruese të fuqizuara tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe hidrocentrale. Fermat me valë do të gjenerojnë energji të pastër për të përmbushur kërkesat në rritje për energji të popullsisë së Dubait.

Për më tepër, projekti do të inkorporojë “Bujqësia e Oqeanit Rigjenerues”, një metodë miqësore me klimën e prodhimit të ushqimit.

Dubai Reefs promovon përfitime sociale, mjedisore dhe ekonomike. Ajo aspiron të transformojë Dubain në një eko-destinacion ku oqeani dhe qyteti mund të lulëzojnë në mënyrë harmonike. URB është një lider global në arkitekturën e qëndrueshme që promovon ekonomi më të gjelbra, me projekte të ndryshme të bazuara në Dubai.

Në vitin 2022, arkitektët zbuluan distriktin e tyre të ri të teknologjisë urbane të planifikuar për zonën Creekside të Dubait të Al Jaddaf.

Zhvillimi është planifikuar të bëhet një zonë neto me zero karbon. Për më tepër, URB ka njoftuar planet e saj për të zhvilluar destinacionin më të madh të agroturizmit në botë në Dubai, i cili ofron siguri ushqimore dhe nxit qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale, trashëgimisë dhe peizazheve kulturore.

Continue Reading

Trending