Connect with us

Art

Leximi i “Kubizmit dhe Artit Abstrakt”, sonte në Prishtinë

Published

on

Roja e Natës në Muzeun e Artit Amerikan në Prishtinë: “Kubizmi dhe Arti Abstrakt”

Leximi i “Kubizmit dhe Artit Abstrakt” nga Alfred H. Barr Jr.

7 shkurt 2023 në orën 19:00

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe Muzeu i Artit Amerikan në Prishtinë prezantojnë vazhdimin e serisë, Rojja e Natës në Muzeun e Artit Amerikan në Prishtinë, me leximin e “Kubizmit dhe Artit Abstrakt” nga Alfred H. Barr Jr.

Piktura, skulptura, arti industrial dhe tregtar, tipografia, fotografia, teatri dhe kinemaja kanë ndjerë ndikimin e kubizmit dhe artit abstrakt. Historia e artit jo-përfaqësues gjurmohet këtu nga paraardhësit e tij të fundit të shekullit të 19-të deri në rilindjen e tij të tanishme.

Ndonjëherë në historinë e artit është e mundur të përshkruhet një periudhë ose një brez artistësh si të fiksuar pas një problemi të caktuar.

Në fillim të shekullit të njëzetë, interesi dominues ishte pothuajse saktësisht i kundërt. Pushtimi piktural i botës së jashtme pamore ishte përfunduar dhe rafinuar shumë herë dhe në mënyra të ndryshme gjatë gjysmëmijëvjeçarit të mëparshëm. Artistët më aventureske dhe origjinale ishin mërzitur me faktet e pikturës. Nga një impuls i përbashkët dhe i fuqishëm ata u shtynë të braktisin imitimin e pamjes natyrore.

Si pjesë e serisë sonë në vazhdim, Ora e natës në Muzeun e Artit Amerikan në Prishtinë, do të lexojmë kolektivisht Parathënien e “Kubizmi dhe Arti Abstrakt” nga Alfred H. Barr Jr., duke përfshirë shënime mbi “Abstrakte” dhe “Abstrakte”, Arti dhe Politika” , ku ne thellohemi në koleksionet dhe i shqyrtojmë veprat në mënyrë më të detajuar.

Çdo ngjarje në këtë seri është një ushtrim kërkimor dhe mësimor mbi një vepër të vetme ose seri veprash nga koleksioni i Muzeut të Artit Amerikan në Prishtinë. Një ese, dokumentar, një lexim ose diskutim ndriçon temën në detaje dhe vendet që funksionojnë brenda jetës dhe karrierës së artistit ose vizitorëve dhe konteksteve më të gjera historike. Kjo seri është një udhëzues i vlefshëm për të eksploruar dhe interpretuar disa prej veprave më të dashura të artit në koleksionin e Muzeut të Artit Amerikan në Prishtinë.

(Materiali është i qashëm në gjuhën angleze, shqipe dhe serbe. Ngjarja është e kufizuar në 10 pjesëmarrës. RSVP ngjarjes për të konfirmuar pjesëmarrjen tuaj)./Media Ndërtimi.

Art

Qendra Daneze e Arkitekturës hap ekspozitën e parë të përhershme 

Published

on

Qendra Daneze e Arkitekturës (DAC) ka njoftuar se ekspozita e parë e përhershme mbi Arkitekturën Daneze do të hapet më 24 mars 2023, në Kopenhagë. Ekspozita e titulluar “So Danish!” tregon historinë e evolucionit të arkitekturës në vend, duke filluar nga epoka e vikingëve dhe duke vazhduar deri në ditët e sotme. Duke paraqitur këtë histori, ai synon të ndihmojë vizitorët të kuptojnë rolin dhe ndikimin e arkitekturës në shoqërinë demokratike daneze.

Ekspozita fton vizitorët në një udhëtim duke eksploruar mënyrat në të cilat arkitektura ka luajtur gjithmonë një rol qendror në formimin dhe kuptimin e kulturës daneze. Përveç pikave kryesore të historisë së arkitekturës daneze, ngjarja paraqet gjithashtu mundësinë për t’u zhytur në periudha të stilit individual, për t’u njohur me arkitektët dhe për të zbuluar projekte të reja që kanë pasur ndikim në praktikën e arkitekturës në vend.

Punimet e arkitekturës së paraqitur mbulojnë të gjitha nivelet e shkallës, nga ndërtesat dhe hapësirat urbane te projektet e infrastrukturës dhe arkitektura e peizazhit. Instalimet specifike synojnë të ringjallin ndërtesat ikonike dhe t’i sjellin ato në jetë në përvoja të vogla kinematografike, të cilat shpresojnë të rikrijojnë ndjenjën e qëndrimit në ndërtesën fizike.

Ekspozita është pjesë e programit të Kopenhagës të fokusuar në arkitekturë për këtë vit, pas shpalljes nga UNESCO të Kopenhagës si Kryeqytet Botëror i Arkitekturës për vitin 2023. Qyteti po pret gjithashtu Kongresin Botëror të Arkitektëve UIA, i hapur midis 2 dhe 6 korrikut 2023, një ngjarje që ka shpallur së fundmi programin e saj dhe temat udhëzuese. Ngjarje të tjera të parashikuara përfshijnë Festivalin e Arkitekturës së Kopenhagës, konkursin e Mozaikut të Filmit dhe Open House në Kopenhagë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Ekspozita grupore “Një vend pa mure”, hapet sonte në GKK

Published

on

Sonte në Galerinë Kombëtare të Kosovës nga ora 19:00 hapet ekspozita grupore “Një vend pa mure”.

Në njoftimin e Ministrisë thuhet se kjo ekspozitë është e artisteve Djellza Azemi, Anjesa Dellova, Anita Mucolli, Kelly Tissot dhe jpp.

“Duke sjellë së bashku artiste që punojnë me media dhe disiplina të ndryshme, ekspozita trajton konceptin e hapësirës dhe kohës, gjuhës dhe lidhjeve ndërnjerëzore, si dhe shtëpisë krahas ritualeve dhe kujtesës”, thuhet në njoftim.

Kurse ekspozita është kuruar nga Shkelqim Qestaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Urbanizmi dhe Gjentrifikimi përmes filmit “The Human Scale”, shfaqet sonte në Kino Armata

Published

on

Të martën, më 28 shkurt 2023 nga ora 19:00h, në Kino ARMATA shfaqet filmi “The Human Scale” (2012) i regjisorit Andreas Dalsgaard, si pjesë e programit Urbanizmi dhe Gjentrifikimi.

Filmi shfaqet në gjuhën origjinale me titra anglisht dhe shqip dhe hyrja është falas.

Sisteme gjigante të ndërtesave të larta dhe rrugëve të larta. Njerëz që jetojnë jetën e tyre në kuti të veçanta betoni. Jeta në qytete është moderne dhe magjepsëse, por si t’i planifikojmë këto qytete në një mënyrë që të marrë parasysh sjelljen njerëzore?

Arkitekti revolucionar Jan Gehl dhe kolegët e tij janë në një mision, ata duan të sjellin në jetë qytetet. Ata duan t’i dizajnojnë qytetet në një mënyrë që të marrë parasysh qëndrueshmërinë dhe nevojat njerëzore për përfshirje dhe intimitet. Ata duan të çlirojnë qytetet nga pushtimi i makinave dhe në këtë mënyrë të krijojnë hapësirë për këmbësorët dhe rrugët për biçikleta.

The Human Scale është një përvojë estetike: një dokumentar fantastiko-shkencor nga një e ardhme që tashmë është e pranishme.

Ky film shfaqet në bashkëpunim mes Kino ARMATA dhe Dokufest./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending