Connect with us

Dizajn

Festivali i Dizajnit në Londër 2022: Duke reflektuar mbi historinë krijuese të qytetit

Published

on

Me tema të gjata si qëndrueshmëria, materialet, krizat ekonomike dhe e ardhmja dixhitale kurrë më e lartë në ndërgjegjen e publikut, LDF ’22 nuk ishte thjesht një takim dhe përshëndetje profesionale, por një shans për të ndarë një pozitivitet shumë të nevojshëm me entuziastët e dizajnit. si dhe vendasit, vetëm duke kaluar.

Këtu janë instalimet dhe bisedat më interesante dhe më të përfolura nga nëntë ditë reflektimi mbi të kaluarën dhe shpresën për të ardhmen.

Shpesh të keqkuptuara, instalimet e artit mund të ngatërrojnë vizitorët që luftojnë për të lidhur konceptet e çuditshme dhe të mrekullueshme me jetën e përditshme. Por si fuqia ashtu edhe qëllimi pas instalimit INTO SIGHT të Sony Design janë të qarta, nëse janë pak të gjalla.

Një ekran LED me kristal 220 inç ndodhet në fund të një korridori reflektues, duke krijuar një paraqitje fizike gjithëpërfshirëse të një bote dixhitale të thellë, milje të gjerë dhe të gjatë sa yjet. Kamerat ndijore pran-infra të kuqe zbulojnë lëvizjet e pasagjerëve, të cilat nga ana tjetër ndryshojnë ngjyrat dhe modelet e krijuara nga AI në ekran në kohë reale, të reflektuara vazhdimisht në muret e xhamit rrethues të ngulitur me filmin shumëngjyrësh dykroik të 3M.

Brenda INTO SIGHT, përvoja është e ngjashme me kohën e kaluar në një banjë ditore metaversale, me një kolonë zanore kalimtare dhe pamje vizuale që sjellin qetësinë, pa kufje. Përveç vëmendjes reflektuese, për ata që përpiqen të kuptojnë dhe të lidhen me metaversin, çfarë është dhe deri ku mund të arrijnë aplikimet e tij, INTO SIGHT hap derën trans-dimensionale midis botëve, duke e bërë fizikun dixhital, edhe një herë.

Perëndimi i qytetit mund të jetë shtëpia e lagjeve të dizajnit dhe modës së lartë të Londrës ku shpenzohen paratë, por drejtohuni në lindje në Canary Wharf dhe do të gjeni se ku bëhen paratë. E mbushur me bankierë të veshur elegant, që nxitojnë një ditë jave, zona bëhet një qytet fantazmë në fundjavë, pa ngjyra dhe kulturë./Media Ndërtimi.

Dizajn

Hapësirat për promovimin e punës artizanale janë thelbësore për fuqizimin e grave në këtë biznes

Published

on

Përfshirja e grave dhe vajzave në tregun e punës vazhdon të jenë një ndër sfidat kryesore me të cilat përballen gratë dhe vazjat në Kosovë. Mungesa e politikave dhe mekanizmave të qëndrueshëm për mbështetjen e grave dhe vajzave në tregun e punës ka bërë që ato të gjenden në një betejë të vështirë për të vazhduar aktivitetin e tyre në tregun e punës.

Ndërkohë, periudha e pandemisë COVID-19 ka ngjallur shumë diskutime lidhur me sfidat e punësimit të grave dhe bizneseve. Gjetjet nga vende të ndryshme tregojnë se bizneset e udhëhequra nga gratë u përballën me sfida më të mëdha dhe rezultate më të pafavorshme në krahasim me burrat, si rritja e përgjegjësive për kujdesin ndaj fëmijëve, mbyllja e bizneseve, reduktimi i të ardhurave dhe aksesi në financa të kufizuara.

Venera Rada, aktiviste e shoqërisë civile nga Prizreni është po ashtu e njohur për veprimtarinë e saj artizanale. Ajo ka kryer kurse të ndryshme për aftësim profesional, si për ngjyrosje në porcelan, për bizhuteri, ngjyrosje në materiale, në dru e të tjera. Ajo ndoqi edhe një shkollë artizanale në Turqi, ku u trajnua për filografi, pilografi.

Pas kthimit nga Turqia, Venera është përfshirë në shoqata të ndryshme si ‘Orkide’ dhe më pas në shoqatën ‘Step’ ku është edhe bashkëthemeluese e saj. Përmes përfshirjes së saj në këto shoqata, ajo ka mbajtur kurse për gra dhe vajza të tjera për të ndarë njohuritë dhe ekspertizën e saj në artizanat dhe për t’i avancuar ato në tregun e punës.

E pyetur se cila është puna që i pëlqen më shumë ajo thotë: “Puna që më pëlqen më shumë është ajo me shajak, por edhe të tjerat. Puna me shajak është e njëjta teknikë pune si me veshjet kombëtare, si plisi, tirqitë e të tjera, por që unë me atë teknik të punës punoj çanta, e gjëra të tjera”.

Duke folur për interesimin për veprimtarinë artizanale, Venera tregon se zakonisht ka një ndarje gjinore kur bëhet fjalë për atë se kush i ndjek zakonisht këto kurse. Ajo tregon se në Kosovë, për dallim nga Turqia, këto kurse dhe ky aktivitet njihen si aktivitet që i takon vetëm grave dhe zakonisht kurse të tilla i ndjekin vetëm gratë e moshës së mesme deri në 45 vjeç.

Sipas Venerës, kjo veprimtari nuk gjen shumë hapësirë në tregun kosovar dhe nuk ka shumë interesim nga njerëzit për të blerë gjëra të punuar me këto teknika, dhe aq më pak nga gjeneratat e reja. Për këtë arsye, thotë ajo, është shumë problematike qasja në tregun e punës për gratë që i ushtrojnë këto zanate. Arsyet janë nga më të ndryshmet por më kryesoret janë mungesa e hapësirës për ekspozimin e produkteve që ato prodhojnë, mungesa e përkrahjes instutcionale, mungesa e organizimit më të shpeshtë të panaireve. E vetmja mënyrë për të ekspozuar aktivitetin e tyre janë panairet, të cilat janë të rralla.

Ajo tregoi se si në vazhdimësi kanë kërkuar nga niveli komunal që të kenë një hapësirë ku mund të ushrojnë dhe promovojnë veprimatrinë e tyre, kjo do të ishte edhe një përkrahje e rëndësishme për aktivizimin e grave në tregun e punës.  Janë të shumta gratë që kanë kryer kurse artizanale, por për pjesëmarrjen e tyre në tregun e punës duhet të ketë politika të qarta për të ofruar fillimisht një hapësirë ku ato të shesin produktet e tyre dhe të promovojnë punën e tyre. Meqenëse po flasim për gratë që nuk kanë kapital për të nisur biznesin e tyre.

Venera tregon ndër të tjera sfidat në të cilat kanë hasur gjatë viteve sa herë që kanë kërkuar përkrahje institucionale për t’i zhvilluar aktivitetet e tyre. Ajo shprehet “ka mungesë të një startegjie në nivel komunal për t’i ndihmuar gratë për tu kyçur në tregun e punës, japin vetëm fjalë por nuk ka veprime konkrete në këtë drejtim”.

Shkrim nga Prizma Medium që përkrahet nga programi i Fondacionit Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) ‘EJA Kosovë’, bashkëfinancuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC), Suedia dhe Qeveria e Dukatit të Madh të Luksemburgut./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Dizajn

Si të dizajnoni dhe të shfrytëzoni në maksimum një oborr të vogël

Published

on

Në qendrat urbane, shtëpitë rrallë kanë një oborr të madh për të krijuar një zonë rekreacioni dhe pushimi, prandaj ne kemi mbledhur disa raste ku një oborr jo shumë i madh është shfrytëzuar në maksimum.

Në këtë përzgjedhje prezantohen projekte që nuk kanë hapësirë ​​të gjerë ndërhyrjeje por theksojnë rëndësinë e hapësirave të jashtme.

Këto ndërhyrje ilustrojnë se si këto ambiente janë thelbësore në bashkëpunimin me komoditetin termik duke përmirësuar cilësinë e të gjithë vendbanimit.

Këto projekte tregojnë se pavarësisht nga madhësia, mund të jesh i guximshëm dhe të sjellësh elementë të ndryshëm: përzierjen e bimësisë me gurët dhe ujin, mobiljet që bien në sy, vlerësimin e drurit dhe tonaliteteve të tjera natyrore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Dizajn

Dizajnohet “një nga biçikletat elektronike më të lehta në botë”

Published

on

Kompania franceze e biçikletave Angell ka projektuar S/Rapide, një biçikletë elektrike që përmban një ekran të integruar me prekje dhe timon vibrues që synon të kombinojë teknologjinë inteligjente me “dizajn të shkathët dhe të shkathët”.

S/Rapide është një version i përmirësuar i biçikletës origjinale Angell dhe është krijuar për ta bërë udhëtimin e përditshëm më miqësor ndaj mjedisit.

“Me transportin rrugor që përbën mbi 10 për qind të emetimeve globale të gazeve serrë, një shifër që vazhdon të rritet më shpejt se çdo sektor tjetër, biçikletat Angell janë krijuar për të transformuar në mënyrë inovative udhëtimet e banorëve të qytetit duke reduktuar ndikimin mjedisor,” tha marka.

S/Rapide është biçikleta e dytë elektronike e projektuar nga dizajnerja e Angell Ora Ito dhe përmban një kornizë të lehtë me qafë pate, një sedilje lëkure dhe një shirit më të vogël të pjerrët që, sipas markës, e bëjnë këtë model “një nga elektronikët më të lehtë në botë. biçikleta”.

Modeli përfshin një ekran me prekje plotësisht të personalizueshëm që mund të shfaqë shpejtësinë, indeksin e ndotjes, nivelet e baterisë dhe një sistem të integruar GPS./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending