Connect with us

Infrastrukturë

Këto janë 5 projektet e ndërtimit të energjisë së erës në Evropë që filluan në 2022

Published

on

Këtu janë pesë projektet më të mëdha të ndërtimit të energjisë së erës në Evropë që u iniciuan në tremujorin e dytë 2022, sipas bazës së të dhënave të projekteve të ndërtimit të GlobalData.

  1. Ferma me erë Dobele – 291 milionë dollarë

Projekti përfshin ndërtimin e një ferme me erë në komunat Dobele dhe Tukums, Letoni.

Punimet e ndërtimit kanë nisur në TM2 2022 dhe pritet të përfundojnë në TM3 2025.

Projekti synon të plotësojë kërkesën në rritje për energji në rajon.

  1. Ferma me erë lundruese Gruissan në det të hapur 30 MW – 236 milionë dollarë

Projekti përfshin ndërtimin e një ferme ere lundruese në det të hapur me një kapacitet gjenerues të energjisë prej 30 MW në Francë.

Puna e ndërtimit filloi në TM2 2022 dhe pritet të përfundojë në TM2 2024.

Objektivi kryesor i projektit është të plotësojë kërkesën në rritje për energji në Francë.

  1. Ferma me erë Maasvlakte 2 116,7 MW – 140 milion dollarë

Projekti përfshin ndërtimin e një ferme me erë 116.7 MW në Hollandën e Jugut, Holandë.

Puna e ndërtimit filloi në TM2 2022 dhe parashikohet të përfundojë në TM4 2022.

Projekti synon të gjenerojë rreth 416 GWh energji të gjelbër, e krahasueshme me konsumin e 138,000 familjeve.

  1. Ferma me erë Les Moulins de Lohan 65 MW – 130 milion dollarë

Projekti përfshin ndërtimin e një ferme me erë 65 MW në një 16 ha tokë në Lanouée, e vendosur në departamentin Morbihan të rajonit të Brittany, Francë.

Puna e ndërtimit filloi në TM2 2022 dhe pritet të përfundojë në TM4 2023.

Turbinat me erë janë të vendosura në pjesën juglindore të pyllit Lanouée që ndodhet në qytetin e Forges.

  1. Ferma me erë Askio III 50 MW – 100 milion dollarë

Projekti përfshin ndërtimin e një ferme me erë 50 MW Askio III në Kozani në Maqedoninë Perëndimore, Greqi

Puna e ndërtimit filloi në TM2 2022 dhe pritet të përfundojë në TM4 2023.

Projekti synon të prodhojë energji elektrike nga burimet e rinovueshme dhe do të jetë në gjendje të furnizojë me energji elektrike më shumë se 54,000 shtëpi.

Metodologjia: Kjo analizë është nxjerrë nga baza e të dhënave globale të projekteve të ndërtimit të GlobalData, e cila gjurmon projektet e reja të ndërtimit mbi 25 milionë dollarë nga shpallja deri në përfundim.

Kompania mëmë e Verdict GlobalData plc ofron informacion biznesi për 4000 kompanitë më të mëdha në botë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Vazhdojnë punimet intensive për ndërtimin e tunelit të Llogarasë

Published

on

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar për ecurinë e punimeve në tunelin e Llogarasë. Në një postim në rrjetet sociale, kreu i qeverisë ka ndarë një video dhe thotë se po punohet me ritme të larta.

Sipas tij, kjo vepër në infrastrukturë ul kostot dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut.

“Mirëmëngjes, dhe nga tuneli i Llogarasë ku punohet me ritme të larta për veprën që shkurton kohën, ul koston dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut, ju uroj një fundjavë të mbarë” ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza në Sferkë të Klinës, drejt përfundimit

Published

on

Në fshatin Sferkë të Komunës së Klinës po vazhdojnë punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza.

Për të parë nga afër punimet që po kryhen për ndërtimin e këtij impianti ishte edhe kryetari i kësaj Komune Zenun Elezaj.

Elezaj tha se ky projekt do të përfundojë brenda një kohe të shkurtër.

““Ndërtimi i impiantit për trajtimin biologjik të ujërave të zeza në fshatin Sferkë ka qenë një nga premtimet e mia elektorale, për të cilin jam zotuar para banorëve të Sferkës e para qytetarëve të Klinës, premtim i cili tashmë po realizohet dhe do të përmbushet brenda një kohe të shkurtër” tha Elezaj.

Ndërtimi i këtij impianti është investim nga buxheti komunal dhe ka një kosto prej 178 mijë euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Komuna e Podujevës shpërblen me kontratë ofertuesin më të shtrenjtë për asfaltimin e disa rrugëve

Published

on

INPO shpreh shqetësimin e thellë lidhur me keqpërdorimin e parasë publike nëpërmjet procedurave të prokurimit nga Komuna e Podujevës, në bashkëpunim me operatorët ekonomik.

Në kuadër të monitorimit sistematik të prokurimit publik, INPO është duke monitoruar aktivitetin e prokurimit me titull: “Asfaltimi i disa rrugëve në fshatrat Orllan-Brainë-Turuqicë-Herticë-Barainë”, me numër të prokurimit 615-22-4693-5-2-1 dhe vlerë të parashikuar 120,000 euro, të udhëhequr nga Komuna e Podujevës.

Për këtë aktivitet të prokurimit kanë ofertuar gjithsej pesë (5) operator ekonomik. Sipas procesverbalit të hapjes së tenderëve Grupi i Operatorëve Ekonomik “Quality Asphalt & World Medium”, me vlerë të ofertës prej 101,730.96 euro, ishte oferta më e lirë. Ndërkaq, fitues i kontratës është shpallur “Rahovica Comerce”, me vlerë të ofertës prej 106,478.30 euro, respektivisht, rreth 5 mijë euro më shtrenjtë se oferta parë më e lirë.

Gjetjet e INPO-s, tregojnë se komisioni për vlerësimin e tenderëve kishte konstatuar se ky Grup i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” është i papërgjegjshëm pasi që nuk e plotëson kërkesën e dosjes së tenderit për kapacitet teknik dhe profesional, respektivisht nuk e plotëson kërkesën për “një (1) Menaxher të projektit – inxhinier i diplomuar ose master i ndërtimtarisë” pasi që sipas këtij komisioni “Menaxheri i emëruar për këtë aktivitet është i punësuar edhe në një kompani tjetër me orar të plotë”.

INPO ka kërkuar qasje në ofertat e të dy (2) ofertuesve respektiv, dhe pas analizimit të tyre vlerëson se vendimi i komisionit ka qenë krejtësisht i pabazuar në ligj dhe i dëmshëm për institucionin e komunës. INPO ka gjetur se Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” me të gjithë menaxherët e propozuar sipas kërkesave të dosjes së tenderit, ka lidhur parakontrata të vërtetuara me akt noterial. Andaj, arsyetimi i vendimit për eliminimin e Grupit të OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, është i padrejtë dhe paragjykues, rrjedhimisht i kundërligjshëm. Ligji për Prokurim Publik dhe Rregullat e prokurimit nuk e obligojnë operatorin ekonomik që të ketë stafin apo pozitat profesionale të punësuar paraprakisht, por kërkon që OE t’i ofrojë dëshmi të mjaftueshme autoritetit kontraktues se të gjitha kërkesat për kapacitet teknik dhe profesional i përmbush dhe i ofron në shërbim sipas termave të kontratës.

Rrjedhimisht, ky arsyetim sipas vlerësimeve të INPO-s, ka për qëllim manipulimin me procedura të prokurimit dhe favorizimin e OE-ve të caktuar.

Tutje, INPO ka gjetur se pronari i kompanisë “Quality Asphalt” i cili ishte lider i Grupit të OE-ve i shpallur i papërgjegjshëm për kontratë dhe pronari i kompanisë “Rahovica Comerce”, e cila është shpërblyer me kontratë janë vëllezër. Rrjedhimisht, INPO me arsye dyshon se kjo është një skemë e planifikuar dhe e koordinuar në mes të OE-ve dhe Autoritetit Kontraktues. Këtë e argumenton edhe fakti se kundër vendimit të Autoritetit Kontraktues, Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, nuk kishte parashtruar fare kërkesë për rishqyrtim apo ankesë në Organin Shqyrtues të Prokurimit.

Andaj, INPO kërkon nga Kryetari i Komunës së Podujevës marrjen e masave të menjëhershme administrative dhe disiplinore brenda përgjegjësive të tij ligjore kundrejt Zyrtarit Përgjegjës të Prokurimit dhe anëtarëve të komisionit për vlerësimin e tenderëve, si dhe të sigurohet se Komuna e Podujevës zbaton me përpikëri ligjin dhe rregullat e prokurimit dhe lufton skemat e manipulimeve që dëmtojnë konkurrencën e lirë dhe trajtimin e barabartë të OE-ve në procedura të prokurimit.

INPO fton organet zbatuese të ligjit që të ndërmarrin masat e nevojshme ligjore kundrejt keqpërdorimit të detyrës zyrtare, keqpërdorimit dhe mashtrimit në prokurimin publik të argumentuar në këtë reagim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending