Connect with us

Infrastrukturë

“Kosova ka humbur 40 milionë euro si pasojë e dëmtimit të bizneseve nga ndërprerja e energjisë”

Published

on

Kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve (AKB), Agim Shahini, ka thënë se kriza energjetike në vend është “krizë e prodhuar në Kosovë” për shkak të mungesës së një strategjie zhvillimore dhe energjetike.

Ai, në një intervistë për Ekonomia Online, ka treguar se, në bazë të hulumtimeve të AKB-së, që nga fillimi i reduktimeve të “ashpra”, Kosova ka humbur rreth 40 milionë euro si pasojë e dëmtimit të bizneseve nga ndërprerja e energjisë.

Në baza ditore, Shahini thotë se, për 25,000 mijë biznese sa janë përfshirë në hulumtim, të cilat përdorin gjeneratorë, shpenzimet për derivate kapin një shifër rreth 1 milion euro.

“Ekonomia e Kosovës po kalon në faza të krizave të njëpasnjëshme, së fundi edhe nga ajo energjetike, e cila është krizë e prodhuar në Kosovë në mungesë te një strategjie zhvillimore dhe energjetike”.

“AKB ka bërë një studim hulumtues, lidhur me krizën dhe efektet e saj në ekonominë e Kosovës. Nga data 16 gusht, kur ka filluar reduktimi i ashpër, kemi hulumtuar mbi 25.000 biznese që përdorin gjeneratorë të ndryshëm për të kompensuar energjinë elektrike”.

“Këto biznese janë duke i shpenzuar mbi 600 mijë euro në ditë vetëm për derivate të gjeneratorëve. Së bashku me bizneset që e përdorin gjeneratorin herë pas here (jo 6 orë në ditë ndalet rryma), kjo shifër kap shumën prej 1 milion euro në ditë”.

Në aspektin e përgjithshëm ekonomik, kjo shkakton humbje edhe te shitjet e produkteve, shërbime dhe gastronomi.

Gjatë kësaj periudhe, në ekonominë e përgjithshme, vlerësohet se janë humbje rreth 40 milionë euro nga mungesa e energjisë, krizat e energjisë dhe mungesa e saj e vazhdueshme.

Qeveria ka ndarë rreth 40 milionë euro për ta paguar rrymën në veri, e po aq ka krijuar edhe humbje në tërë Kosovën për shkak të ndërprerjes së energjisë.

“Nuk kemi rezultate që ndonjë biznes është mbyllur nga kriza, por nëse kjo vazhdon bizneset mund të mbyllen sepse energjia është organi kryesor i ekonomisë dhe zhvillimit të saj, duke përfshirë këtu edhe energjinë elektrike, por edhe derivatet e naftës dhe benzinës”.

Kosova nuk ka strategji për të dalë nga kriza energjetike, por Kosova ka pasë mundësi të dalë nga kjo krizë. Kanë qenë disa momentume qe Kosova i ka lëshuar dhe nuk i është përgjigjur kërkesave të investitorëve dhe blerësve të huaj.

“Së pari, refuzimi mbi një vjet e gjysmë i rezervave të gazit nga fondi i MCC-së. Së dyti duke refuzuar disa shtete qe kanë kërkuar thëngjill nga Kosova me kompensim me energji elektrike, siç është Maqedonia, me të cilën kanë pasur disa takime por nuk kanë arritur marrëveshje sepse koncepti i Qeverisë se Kosovës nuk është i lidhur me ekonominë e tregut. Së dyti, Serbia ka kërkuar në formë indirekte dhe direkte thëngjill. Rreth 400 milionë euro produkte të gatshme vijnë nga Serbia në Kosovë. Në këtë rast kemi pasur mundësi që ta ulim bilancin tregtar me këto shtete, të cilin e kemi negativ aktualisht”.

Më një fjalë, Kosova ka rezerva të thëngjillit për 600 vjetët e ardhshme, ndërsa ballafaqohemi me mungesë të energjisë elektrike. Vetëm Kosova nga Ballkani Perëndimor ballafaqohet me këtë mungesë edhe pse çmimin e energjisë e kemi me të shtrenjtin në Ballkan.

Infrastrukturë

Vazhdojnë punimet intensive për ndërtimin e tunelit të Llogarasë

Published

on

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar për ecurinë e punimeve në tunelin e Llogarasë. Në një postim në rrjetet sociale, kreu i qeverisë ka ndarë një video dhe thotë se po punohet me ritme të larta.

Sipas tij, kjo vepër në infrastrukturë ul kostot dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut.

“Mirëmëngjes, dhe nga tuneli i Llogarasë ku punohet me ritme të larta për veprën që shkurton kohën, ul koston dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut, ju uroj një fundjavë të mbarë” ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza në Sferkë të Klinës, drejt përfundimit

Published

on

Në fshatin Sferkë të Komunës së Klinës po vazhdojnë punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza.

Për të parë nga afër punimet që po kryhen për ndërtimin e këtij impianti ishte edhe kryetari i kësaj Komune Zenun Elezaj.

Elezaj tha se ky projekt do të përfundojë brenda një kohe të shkurtër.

““Ndërtimi i impiantit për trajtimin biologjik të ujërave të zeza në fshatin Sferkë ka qenë një nga premtimet e mia elektorale, për të cilin jam zotuar para banorëve të Sferkës e para qytetarëve të Klinës, premtim i cili tashmë po realizohet dhe do të përmbushet brenda një kohe të shkurtër” tha Elezaj.

Ndërtimi i këtij impianti është investim nga buxheti komunal dhe ka një kosto prej 178 mijë euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Komuna e Podujevës shpërblen me kontratë ofertuesin më të shtrenjtë për asfaltimin e disa rrugëve

Published

on

INPO shpreh shqetësimin e thellë lidhur me keqpërdorimin e parasë publike nëpërmjet procedurave të prokurimit nga Komuna e Podujevës, në bashkëpunim me operatorët ekonomik.

Në kuadër të monitorimit sistematik të prokurimit publik, INPO është duke monitoruar aktivitetin e prokurimit me titull: “Asfaltimi i disa rrugëve në fshatrat Orllan-Brainë-Turuqicë-Herticë-Barainë”, me numër të prokurimit 615-22-4693-5-2-1 dhe vlerë të parashikuar 120,000 euro, të udhëhequr nga Komuna e Podujevës.

Për këtë aktivitet të prokurimit kanë ofertuar gjithsej pesë (5) operator ekonomik. Sipas procesverbalit të hapjes së tenderëve Grupi i Operatorëve Ekonomik “Quality Asphalt & World Medium”, me vlerë të ofertës prej 101,730.96 euro, ishte oferta më e lirë. Ndërkaq, fitues i kontratës është shpallur “Rahovica Comerce”, me vlerë të ofertës prej 106,478.30 euro, respektivisht, rreth 5 mijë euro më shtrenjtë se oferta parë më e lirë.

Gjetjet e INPO-s, tregojnë se komisioni për vlerësimin e tenderëve kishte konstatuar se ky Grup i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” është i papërgjegjshëm pasi që nuk e plotëson kërkesën e dosjes së tenderit për kapacitet teknik dhe profesional, respektivisht nuk e plotëson kërkesën për “një (1) Menaxher të projektit – inxhinier i diplomuar ose master i ndërtimtarisë” pasi që sipas këtij komisioni “Menaxheri i emëruar për këtë aktivitet është i punësuar edhe në një kompani tjetër me orar të plotë”.

INPO ka kërkuar qasje në ofertat e të dy (2) ofertuesve respektiv, dhe pas analizimit të tyre vlerëson se vendimi i komisionit ka qenë krejtësisht i pabazuar në ligj dhe i dëmshëm për institucionin e komunës. INPO ka gjetur se Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” me të gjithë menaxherët e propozuar sipas kërkesave të dosjes së tenderit, ka lidhur parakontrata të vërtetuara me akt noterial. Andaj, arsyetimi i vendimit për eliminimin e Grupit të OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, është i padrejtë dhe paragjykues, rrjedhimisht i kundërligjshëm. Ligji për Prokurim Publik dhe Rregullat e prokurimit nuk e obligojnë operatorin ekonomik që të ketë stafin apo pozitat profesionale të punësuar paraprakisht, por kërkon që OE t’i ofrojë dëshmi të mjaftueshme autoritetit kontraktues se të gjitha kërkesat për kapacitet teknik dhe profesional i përmbush dhe i ofron në shërbim sipas termave të kontratës.

Rrjedhimisht, ky arsyetim sipas vlerësimeve të INPO-s, ka për qëllim manipulimin me procedura të prokurimit dhe favorizimin e OE-ve të caktuar.

Tutje, INPO ka gjetur se pronari i kompanisë “Quality Asphalt” i cili ishte lider i Grupit të OE-ve i shpallur i papërgjegjshëm për kontratë dhe pronari i kompanisë “Rahovica Comerce”, e cila është shpërblyer me kontratë janë vëllezër. Rrjedhimisht, INPO me arsye dyshon se kjo është një skemë e planifikuar dhe e koordinuar në mes të OE-ve dhe Autoritetit Kontraktues. Këtë e argumenton edhe fakti se kundër vendimit të Autoritetit Kontraktues, Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, nuk kishte parashtruar fare kërkesë për rishqyrtim apo ankesë në Organin Shqyrtues të Prokurimit.

Andaj, INPO kërkon nga Kryetari i Komunës së Podujevës marrjen e masave të menjëhershme administrative dhe disiplinore brenda përgjegjësive të tij ligjore kundrejt Zyrtarit Përgjegjës të Prokurimit dhe anëtarëve të komisionit për vlerësimin e tenderëve, si dhe të sigurohet se Komuna e Podujevës zbaton me përpikëri ligjin dhe rregullat e prokurimit dhe lufton skemat e manipulimeve që dëmtojnë konkurrencën e lirë dhe trajtimin e barabartë të OE-ve në procedura të prokurimit.

INPO fton organet zbatuese të ligjit që të ndërmarrin masat e nevojshme ligjore kundrejt keqpërdorimit të detyrës zyrtare, keqpërdorimit dhe mashtrimit në prokurimin publik të argumentuar në këtë reagim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending