Connect with us

Ndërtim

Prezantohet mega projekti i ndërtimit të kapmusit arsimor në ishullin Esbjerg, Danimarkë

Published

on

Bjarke Ingels Group ka zbuluar vizionin për Masterplanin Esbjerg Strand, i cili do të formojë kornizën për një mjedis kampusi që synon të sjellë një qasje të re në arsim.

Projekti Education Esbjerg do të strehojë një platformë inovative arsimore që rimendon sistemin tradicional arsimor në vend.

Koncepti i BIG është të rikrijojë një qytet të tërë në një ndërtesë. Arsimi dhe zhvillimi do të krijojnë një kornizë jetese për komunitetet e reja, ndërsa ishulli do të mirëpresë një sërë funksionesh të ndryshme për të krijuar një ekosistem të qëndrueshëm, me në qendër njeriun.

Projekti ridizajnon një masterplan të mëparshëm prej 15 mijë metrash katrorë, i cili propozonte një zgjidhje të standardizuar, jo të përshtatur me kushtet mjedisore të vijës bregdetare. Masterplani i ri ka një gjurmë paksa të reduktuar, 13700 metra katrorë.

Vëllimi shpërndahet përgjatë perimetrit të ishullit, duke liruar kështu qendrën për një park të madh, një zonë e mbrojtur nga era dhe zhurmat. Parku i harlisur përcakton karakterin e oborrit të brendshëm, duke krijuar kontrast midis portit industrial dhe mjedisit të qetë të kampusit. Ana e jashtme e perimetrit lejon pamje nga uji, porti, marina dhe laguna.

Blloku rrethues filloi si një ndërtesë shtatëkatëshe, por lartësia është rregulluar në mënyrë që gjeometria të jetë e optimizuar për zhurmë minimale nga porti ngjitur, kushte të optimizuara të erës në tokë dhe në çati, ekspozim maksimal ndaj diellit dhe pamje nga Ndërtesa. Vëllimi i vazhdueshëm ka avantazhin e ofrimit të të gjithëve pamje nga parku i brendshëm ose nga deti. Çatia është planifikuar të bëhet një kopsht i vazhdueshëm në çati, me një shteg prej një kilometër që ndjek gjeometrinë dhe topografinë e valëzuar të çatisë. Baza e ndërtesës është ngritur me shtatë metra për të mbrojtur kampusin nga përmbytjet.

Projekti bazohet në parimet e ndërtimit të qëndrueshëm. Qëllimi i masterplanit është të arrijë 11 nga 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së, duke përfshirë cilësinë e arsimit, energjinë e përballueshme dhe të pastër, pabarazitë e reduktuara, ujin e pastër dhe kanalizimet, dhe qytetet dhe komunitetet e qëndrueshme. Kampusi do të shfaqë energji të rinovueshme me energji nga vendi, emetime të reduktuara të CO2 dhe synon të përmirësojë biodiversitetin dhe habitatet për speciet lokale./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending