Connect with us

Infrastrukturë

14 vjet punime në magjistralen Prishtinë-Mitrovicë, me afate të reja edhe 25 muaj pritje

Published

on

Qysh në vitin 2009 kanë filluar punimet për ndërtimin e rrugës që lidh Prishtinën, Vushtrrinë dhe Mitrovicën. Mirëpo, edhe tash pas rreth 14 vjetëve, punimet rreth zgjerimit të kësaj magjistraleje, jo vetëm që nuk janë finalizuar, por edhe më tutje zyrtarët e pushtetit qëndror, autoritetet kryesore të Ministrisë së Infrastrukturës vazhdojnë të përcaktojnë afate të reja përfundimtare për ndërtimin e kësaj rruge. Sipas afateve të reja të përcaktuara së fundi, siç ka njoftuar këto ditë ministri i Infrastukturës, Liburn Aliu, përfundimi i rrugës Prishtinë-Mitrovicë do të zgjasë 25 muaj, pra dy e më shumë vjet. E diskutueshme mbetet edhe cilësia e punëve të deritashme në këtë magjistrale.

Disa banorë të Vushtrrisë dhe të rajonit të Mitrovicës, pronarë të automjeteve të këtyre rajoneve, sikur kanë gjetur këto ditë për të përshkuar më lehtë dhe pa ndonjë pritje e radhë të stërgjatur rrugën nacionale Prishtinë- Mitrovicë dhe anasjelltazi. Ata qarkullimin nëpër këtë magjistrale kanë zënë ta bëjnë në kohën e iftarit, kur pakësohet ndjeshëm numri i automjeteve, që gjatë ditës nuk mund t’i përballojë magjistrala, në të cilën tash e 14 vjet janë duke u zhvilluar punë rreth zgjerimit, modernizimit dhe rindërtimit të saj. Kohën e iftarit, pra udhëtarët e gjindshëm e kanë gjetur si shpëtim nga vështirësitë e panumërta që ua shkakton trafiku i superngarkuar, punimet e lëna përgjysmë në shumë vende të kësaj magjistraleje dhe nga rreziku që përditë i kërcënon ata nga aksidentet e mundshme dhe që ndodhin parreshtur.

“Në kohën kur kanë filluar punimet në këtë rrugë, vetë Fatmir Limaj atëbotë ministër i Infrastrukturës së Kosovës, ka thënë se kjo rrugë kryhet deri në vjeshtë”, është shprehur për medie një qytetar nga Mitrovica, që qarkullon përditë këtë rrugë, raporton Buletini Ekonomik.

Ai ka rrëfyer edhe për vështirësitë, vonesat dhe peripecitë e shumta, që ka përjetuar gjatë këtyre 14 vjetëve gjatë qarkullimit nëpër këtë rrugë. Ndërsa, autoritetet qeveritare, këto të tanishmet, për këtë zvarritje kaq të gjatë të zgjerimit të kësaj rruge, herë fajësojnë punëkryesit, herë problemet e shfaqura me shpronësimet e tokave që prekë rruga nacionale Prishtinë-Mitrovicë, herë ndryshimet e mëdha të çmimeve, krahasuar me fillimin e punimeve në këtë magjistrale.

Dhe, vazhdimisht duke gjetur fajtorë për dështimet në përmbushjen e afateve në kryerjen e kësaj rruge, janë përcaktuar afate të tjera të reja, të cilat, po kështu, sikundër ato të mëhershmet, së paku deri më tash, asnjëherë nuk u përmbushën dhe nuk u përmbyllën sipas përcaktimeve.

Zëvendësministri i Infrastrukturës dhe Transportit, Hysen Durmishi duke folur për medie pas ndalimit të punimeve në rrugën Prishtinë-Mitrovicë, që ndodhi në fillim të gushtit 2022, kishte paralajmëruar edhe për shkëputjen e marrëveshjes me kontraktorin që kishte kryer deri në këtë kohë punimet në këtë rrugë. Durmishi kishte thënë se tani duhet të bëhet kontrata me një kontraktor të ri dhe se nuk e di sa do të zgjasë, por që “rruga duhet të përfundojë deri në fund të këtij viti (2022 pra) dhe jo më herët”.

“Fillimisht bëhet prerja e punimeve nga kontraktori paraprak dhe pastaj duhet bërë kontrata me kontraktorin e ri. Nuk dihet se sa do të zgjasë. Do të bëjmë përpjekje maksimale që kontraktori i ri t’i respektojë afatet kohore të parapara në kontratë. Nuk mund të përfundohet puna para ardhjes së bashkatdhetarëve, por shpresojmë që të përfundojë brenda këtij muaji”, u shpreh Durmishi në një emission televiziv, me këtë rast.

Ai tha se rruga me kontraktorin e kaluar do të duhet të përfundonte në muajin prill (2022), por që kompania nuk i ka respektuar afatet.

“Rruga është dashur të përfundojë në muajin prill por që kontraktori nuk i ka respektuar afatet dhe kjo është arsyeja pse është shkëputur kontrata. Afati është 9 muaj nga nisja e punës me kontraktorin”, tha ai.

Ndërkohë, zëvendësministri Durmishi, në fillim të shkurtit të këtij viti, (saktësisht më 9 shkurt 2023), përmes një postimi në Facebook ka njoftuar se është bërë shkëputja e kontratës me kontraktorin “Pevlaku & Patishta”, i cili ishte angazhuar në projektin “Zgjerimi i rrugës nacionale “N2 Prishtinë – Mitrovicë”.

“Shkëputja e kontratës është bërë bazuar në raportin e Auditorit, me ç’rast punëdhënësi, përkitazi autoriteti kontraktues (MMPHI) dhe financuesit – bankat ndërkombëtare (SFD dhe OFID) pas shumë tentativave dhe takimeve me Kontraktorin për të gjetur zgjidhje dhe të tejkalojnë sfidat me të cilat përballeshin, Kontraktori “Pevlaku & Patishta”, nuk ka përmbushur obligimet/angazhimet e tij të përcaktuara në Minutat e Takimit, klauzola që kishin rënë dakord dhe nënshkruar më 23 Nëntor 2021, nenet e “Aneks Marrëveshjes së Kontratës” me numër MI. 10598, të nënshkruar më 23 dhjetor 2021, si dhe legalizimin e nën-kontraktorit ilegal të angazhuar që nuk lejohet sipas kontratave ndërkombëtare që janë të bazuara në FIDIC”, ka shkruar Durmishi.

Ndërsa, rruga Prishtinë – Mitrovicë, jo vetëm që nuk përfundoi në muajin prill, dhe as në fund të vitit 2022 siç deklaronte zëvendësminsitri Durmishi, por tani parashihen afate të tjera, të reja dhe jo me kohë të shkurtër.

Afatet e reja, siç ka njoftuar këto ditë ministri i Infrastukturës, Liburn Aliu, përfundimi i rrugës Prishtinë-Mitrovicë do të zgjasë 25 muaj, pra dy e më shumë vjet. Aliu, përmes një postimi në Facebook, ka njoftuar se në fillim të këtij muaji (mars 2023) është publikuar Njoftimi Specifik për Prokurim për Shërbimet Konsulente për Rishikim të Dizajnit dhe Mbikëqyrjen e Punëve Ndërtimore në këtë rrugë dhe ka ftuar kompanitë që t’i dorëzojnë propozimet./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

“Qeverisja e Pronës” nga USAID zbarkon në Prizren

Published

on

Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, priti në takim zyrtarët e aktivitetit të USAID-it “Qeverisja e Pronës”.

Ky është një aktivitet pesë vjeçar që synon ta përmirësoj sistemin e të drejtave pronësore në Kosovë, për ta rritur fuqizimin e grave dhe për t’i përmirësuar të drejtat formale të pronës si dhe investimet në pronën e paluajtshme.

Ky aktivitet ka rëndësi të veçantë, pasi, do të ndihmojë në mobilizimin e pjesëmarrjes së qytetarëve, për t’i përmirësuar proceset e të drejtave pronësore dhe ofrimin e shërbimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Sa para kanë kursyer evropianët si pasoj e gjenerimit nga BRE?

Published

on

Konsumatorët e energjisë elektrike të BE-së pritet të kursejnë rreth €100 miliardë gjatë periudhës 2021-2023 falë prodhimit shtesë të energjisë elektrike nga PV-të e sapo instaluara dhe kapacitetet e erës.

Instalimet e reja të erës dhe diellore PV me kosto të ulët kanë mbuluar rreth 230 TWh gjenerim të shtrenjtë të karburantit fosil që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, duke çuar në një ulje të çmimeve të energjisë elektrike me shumicë në të gjitha tregjet evropiane, shkruan Kosovo.energy.

Pa këto shtesa kapacitetesh, çmimi mesatar me shumicë i energjisë elektrike në Bashkimin Evropian në vitin 2022 do të kishte qenë 8% më i lartë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Sipas projektligjit, pronat e sekuestruara në Kullat e Tiranës, do i rishiten pronarëve

Published

on

Këshilli i Ministrave miratoi të mërkurën projektligjin për administrimin e ndërtimeve pa leje. Këto ndërtimet u konfiskuan pas një Vendimi të Këshillit të Ministrave (VKM), që u akuzua se do të amnistonte ndërtuesit e kullave, duke i dhënë mundësinë t’i shpëtojnë dënimit dhe të ribljenë sipërfaqet e ndërtuara në shkelje të ligjit.

Projektligji u miratua nëdëkohë që VKM-ja ku ai bazohet u padit nga opozita në Gykatën Kushtetuese, ku është ende në gjykim.

Sipas projektligjit, pasi objekti është konfiskuar, pronari ka të drejtën e parablerjes në procesin e shitjes që kryen qeveria. Kjo parablerje bëhet me vlerën e tregut. Po ashtu ka të drejtë në këtë proces përpos pronarit të truallit, subjekti ndërtues, persona të tretë që kanë marrëveshje juridiko-civile për pronën e konfiskuar.

Nëse asnjë prej palëve nuk kanë interes për ta blerë, objekti del në ankand publik.

Po ashtu parashikohet ngritja e Komisionit të Objekteve të Konfiskuara, një strukturë që do të jetë pranë Kadastrës. Ky komision do të kryejë të gjitha veprimet e vlerësimit teknik dhe financiar të pronave të konfiskuara.

Në shtator 2022, qeveria nisi konfiskimet ende pa publikuar VKM-në në fletore zyrtare. Sipas VKM-së, shteti ka të drejtën e konfiskimit të ndërtimeve pa leje dhe përdorimin e tyre për interes publik.

Ky vendim u prit me kundërshtime nga ekspertët dhe opozita, që e quajtën atë një formë amnistimi në favor të ndërtuesve, të cilëve iu dha mundësia që katet e ndërtuara pa leje t’i dhurojnë ose t’i ri-blejnë me çmimin e tregut.

Sipas nenit 199/a të Kodit Penal, ndërtimi pa leje i kryer për qëllime fitimi dënohet me burgim nga tre deri në tetë vjet. Sipas ekspertëve, kjo VKM është mbivendosje e ligjit. Nga njëra anë ka Kodi Penal që parashikon vepër penale ndërtimet pa leje, nga ana tjetër ka legjislacionin për legalizimet që parashikon mundësitë e legalizimeve të ndërtimeve pa leje dhe rasteve kur këto legalizime nuk plotësojnë kriteret.

Qeveria pretendoi në shtator, se kjo VKM erdhi si nevojë për të rregulluar situatën e ndërtimeve pa leje, pasi “prokuroria dhe institucionet e drejtësisë nuk po veprojnë”. Ishte kryeministri Edi Rama dhe ministri i Brendshëm Bledi Çuçi të cilët akuzuan organet e drejtësisë për mos hetim dhe korrupsion.

Në një përgjigje për Citizens Channel, Prokuroria e Tiranës u shpreh se: “nga verifikimi në indekset e kallëzimeve penale dhe procedimeve penale, rezulton të jenë regjistruar disa procedime penale në lidhje me këto ndërtesa”.

Edhe në këtë rast VKM krijon mbivendosje me ligjin ekzistues.

Në një analizë të mëparshme Citizens Channel tregoi se si konfiskimi i pallateve pa leje nuk i shërben të pastrehëve, ndryshe nga sa kishte premtuar qeveria dhe parashikon kjo VKM.

Ligji “Për Strehimin Social”, i miratuar në vitin 2018, parashikon në nenin 19 se çdo subjekt privat që aplikon për leje ndërtimi me sipërfaqe mbi 2000 m2, është i detyruar t’i kalojë shtetit 3% të sipërfaqes për fondin e banesave sociale.

“Miliona euro sipërfaqe e ndërtuar pa leje”

Në një artikull të mëparshëm Citizens Channel analizoi sipërfaqjen totale të sekuestruar që prej publikimit të VKM-së në shtator 2022.

Këshilli Kombëtar i Territorit miratoi 10 vendime konfiskimi. Ajo që vihet re është se të gjitha ndërtimet pa leje i përkasin zonave më të lakmuara të kryeqytetit, si qendra e Tiranës, Liqeni Artificial, Myslym Shyri, rruga Kont Urani dhe rruga e Elbasanit.

Një metër katror në kullën “Eyes of Tirana” në qendër të Tiranës sipas njoftimeve çmimeve të tregut të shitjes online kushton 3,175 euro. Në vendimin e sekuestrimit shteti shqiptar tashmë zotëron 4,646 metra në “Eyes of Tirana”, me një vlerë prej 14.7 milion euro.

Ndërsa sipërfaqja prej 11,828 m2 e sekuestruar në zonën e Liqenit të Thatë, sipas njoftimeve dhe në bazë të komunikimit me një prej agjencive imobiliare, ka një vlerë 18 924 800 euro.

Sipërfaqja e sekuestruar në zonën e Myslym Shyrit prej 7819 m2, kushton 12.5 milion euro.

Një përllogaritje e secilës sipërfaqe me çmimin e tregut tregon se shteti shqiptar tashmë disponon 71,989 m2 kulla dhe pallate, me një vlerë prej rreth 127 milion euro.

Sipërfaqja totale e sekuestruar është e barabartë me një kullë prej 144 kateshe, e përllogaritur me një bazament prej 500 m2, i ngjashëm me atë të kullës “Forever Green” që ndodhet në qendër të Tiranës. Kulla kap një lartësi prej 720 metër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending