Connect with us

Aktuale

10 digat më të mëdha në botë

Published

on

Ka shumë vepra strukturore në të gjithë botën që mahnisin me modelet e tyre interesante inxhinierike.

Por, një lloj i strukturës që gjithmonë do të na linte në një frikë të madhe janë digat. Dimensioni i tyre i plotë dhe aftësia e jashtëzakonshme kanë këtë efekt përulës për këdo që do të vihej përpara ketyre strukturave.

Gjithashtu digat janë një nga strukturat më të ndërlikuara të dizajnuara në botë. Këtu, ju do të zbuloni disa nga digat më të mëdha dhe më të thella në mbarë globin, të cilat janë bërë prodhues të energjisë së qëndrueshme.

1. Diga Contra (Zvicër)

Contra Dam është një digë e hollë me hark betoni që qëndron në një lartësi prej 220 m me një gjatësi prej 380 m. Për shkak të dizajnit më të hollë të digës, vëllimi i betonit që kërkohej për ndërtimin e tij ishte zvogëluar dhe rrjedhimisht duke ulur koston e infrastrukturës.

2. Diga Gordon (Australi)

E vendosur në jugperëndim të Tasmania në Australi, Gordon Dam është një digë hark betoni me lakim të dyfishtë. Një nga karakteristikat e mahnitshme të digës është se është e lakuar si në drejtimet vertikale ashtu edhe në atë horizontale për ti rezistuar presioneve të mëdha hidraulike që vijnë nga 12,359,040 megalitra uji në Liqenin Gordon, liqeni më i madh në Australi.

3. Diga Monticello (USA)

Kjo digë prej harku betoni 93 m në Kaliforni, Sh.B.A është një nga digat më mahnitëse në botë për shkak të rrjedhës së saj magjepsëse të quajtur Glory Hole. Rruga e derdhjes ka një diametër tip 22 m dhe ndodhet brenda perimetrit të Liqenit Berryessa, liqeni i shtatë më i madh i bërë nga njeriu në Kaliforni.

4. Diga Hoover (SHBA)

Diga Hoover është një nga digat më ikonike në të gjithë botën që shtrihet midis shteteve amerikane të Nevadës dhe Arizonës. Fillimisht e quajtur si diga Boulder, kjo strukturë kolosale qëndron në një lartësi prej 221.4 m, me gjerësi bazë 200 m dhe shtrirje 14 m.

5. Diga Three Gorges (Kinë)

E njohur si diga më e madhe hidrocentrale në botë, Diga Three Gorges shtrihet 2.3 km për të përshkuar dhe bllokuar lumin Yangtze në provincën Hubei në Kinë. E aftë të prodhojë 87 TWh energji elektrike në vit, kjo digë hidrocentrale përdor 32×700 MW dhe 2×50 MW turbina Francis. Profili i tij strukturor është i dizajnuar me një gjerësi të madhe bazë 115 m dhe renie deri në 40 m në shtrirje.

6. Diga Tarbela (Pakistan)

Konsideruar si diga më e madhe e mbushur në botë, Diga Tarbela në Pakistan imponon lumin Indus për të shërbyer si furnizim ujitje, kontrolli nga përmbytja dhe për të prodhuar energji hidroelektrike. Për të devijuar siç duhet lumin Indus, ndërtimi i digës duhej të bëhej në tre faza ku duheshin ndërtuar tunele të mëdha për të vepruar si kanale devijimi. Muri kryesor i digës ishte i ndërtuar me tokë dhe shkëmb të mbushur që përfshin 2.743.2 m nga ishulli në krahun e djathtë të lumit.

7. Diga Almendra (Spanjë)

Një nga strukturat më të larta të Spanjës, Diga Almendra, që përkthehet fjalë për fjalë me bajame, ndodhet në provincën e vendit të Salamanca. Duke u ndalur lumi Tormes, kjo digë e harkut të gravitetit është pjesë e sistemit hidroelektrik. Sistemi Duero Drops është i përbërë nga pesë diga nga Spanja dhe tre diga të tjera afër Portugalisë. Rrjedhja mund të shpërndajë ujin me një shpejtësi prej 3,039 metër kub për sekondë.

8. Diga Itaipu (Brazil)

Kjo digë magjepsëse hidroelektrike shtrihet 7, 919 m nga Brazili në Paraguai duke përfshirë lumin Parana. Mund Digen Three Gorges për sa i përket prodhimit të energjisë me një mesatare prej 89.5 TWh në vit duke përdorur turbina 20×700 MW Francis. Dhjetë nga turbinat prodhojnë energji për Paraguai, ndërsa dhjetë të tjera sjellin fuqi në Brazil.

9. Diga e Atatürk (Turqi)

E vendosur në lumin Eufrat, Diga Atatürk është më e madhja në Turqi dhe renditet e gjashta nga digat më të mëdha të argjinaturës mbushëse me tokë dhe shkëmb në botë. Eshtë qendra kryesore e 22 digave që ekzistojnë në Eufrat dhe Tigër, të cilat përbëjnë sektorët e integruar të Projektit të Anadollisë Juglindore, ose GAP në turqisht (Güney Doğu Anadolu Projesi).

10. Diga e Kariba (Zimbabve)

Një nga më të mëdhenjtë në Afrikë, Diga Kariba furnizon 1.626 MW energji të Zambisë dhe Zimbabve. Duke dëmtuar lumin Zambezi, diga e Kariba është e pajisur me 10 lloje turbine Francis të afta të nxjerrin një mesatare prej 6.400 GWh të energjisë elektrike në vit. Diga u krijua si një digë e dyfishtë e harkut prej betoni të lakuar për të ruajtur në mënyrë efektive 180 kilometra kub ujë.

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending