Connect with us

Infrastrukturë

“Zhdukja e dosjes së pronës milionëshe në gjykatë”, Drejtoria e Kadastrit ia kthen sërish Gashit në pronësi pronën në Hajvali

Published

on

Drejtoria e Kadastrit të Komunës së Prishtinës më 12 dhjetor 2023, ka marrë vendim me të cilin e ka kthyer në pronësi të Ismet Gashit pronën në Hajvali.

Vendimin e marrë për kthim të pronësisë, Drejtoria për Kadastër e ka arsyetuar me faktin se nuk kanë qenë në dijeni për zhvillimin e procesit gjyqësor për pronën kontestuese dhe që është nxjerrë një vendim i shkallës së parë.

Sipas vendimit, Komuna e Prishtinës duke u bazuar edhe në opinionin ligjor të Zyrës Ligjore të Komunës së Prishtinës, në të cilën rekomandohet që të aprovohet kërkesa e Ismet Gashit dhe të anulohet vendimi paraprak për kthim të pronës tek Sllobodan Smaraxhiq.

Këtë vendim të marrë, Drejtoria për Kadastër e Komunës së Prishtinës e arsyeton edhe me faktin se duke u bazuar në përgjigjen Prokurorisë, ku është specifikuar se aprovimi i kërkesës së z.Gashi nuk ndikon në zhvillimin e hetimeve.

Tutje, Drejtoria për Kadastër duke u bazuar edhe në dispozitat e Ligjit për Procedurën e Përgjithshme Administrative ka marrë një vendim të tillë.

Megjithatë, Komuna e Prishtinës ka vendosur që parcela në Hajvali të mbetet e ngarkuar me vërejtje për mos tjetërsim, deri në një vendim të plotfuqishëm të Gjykatës.

“Betimi për Drejtësi” me 14 tetor 2023 kishte publikuar hulumtimin “Zhdukja e dosjes së pronës milionëshe në gjykatë”.

Në këtë hulumtim të “Betimi për Drejtësi” ishte treguar se si ishte zhdukur dosja  nga arkivi i Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe se si Komuna e Prishtinës kishte anuluar vendimin për bartjen e pronës nga pronari paraprak tek Gashi, pavarësisht se ekzistonte një vendim i shkallës së parë që ia njihte të drejtën Gashit.

Drejtoria e Kadastrit, duke u bazuar në një përgjigje të gjykatës ku thuhej se nuk gjendet dosja në arkivin e gjykatës, kishte bërë anulimin e aktvendimit të vitit 2009, kur e kishte regjistruar pronën në emër të Ismet Gashit.

Tutje, përmes aktvendimit të datës 15 maj 2023, Komuna e kishte kthyer pronën sërish në emër të Sllobodan Samarxhit duke ia hequr të drejtën e pronësisë Gashit.

Megjithatë, në vendimin që mban datën 12 dhjetor 2023 dhe është i nënshkruar pikërisht nga Mehani, Komuna e Prishtinës ka vendosur që sërish ta kthej në pronësi të Gashit pronën në Hajvali.

Ndër të tjera, në përgjigjen e Zyrës Ligjore të Komunës së Prishtinës të 2 nëntorit 2023 për Drejtorinë e Kadastrit thuhej se kjo Drejtori nuk e kishte pasur të njohur faktin se ekzistonte një vendim i shkallës së parë.

“Zyra Ligjore e Kryeqytetit vëren se Drejtoria e Kadastrit para se te Anulonte Aktvendimet ne piken 1 dhe Il, nuk e keni pasur aktin juridik: Aktgjykimin C.nr. 1667/18 datës 02.09.2022 (i cili nuk është i plotfuqishëm)”, thuhet në vendimin e Zyrës Kadastrale.

Zyra Ligjore e Komunës së Prishtinës po ashtu kishte marrë përgjigje edhe nga Prokuroria Themelore në Prizren nëse vendimi për regjistrim të pronës në emër të Gashit paraqet pengesë në zhvillimin e hetimeve.

Në përgjigjen e Prokurorisë Themelore në Prizren ishte theksuar se ky rast është duke u hetuar nga kjo prokurori dhe se ri-regjistrimi i pronës në pronësi të Gashit nga Autoriteti Kompetent nuk paraqiste asnjë pengesë në zhvillimin e hetimeve të këtij rasti.

Në fund të opinionit ligjor, Zyra Ligjore kishte rekomanduar që të aprovohet kërkesa e Gashit dhe të anulohej vendimi paraprak, duke e regjistruar pronësinë në emër të Ismet Gashit por duke e lënë të ngarkuar pronën me vërejtje për mos tjetërsim eventual deri në një vendim të plotëfuqishëm të gjykatës./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending