Connect with us

Aktuale

Zaha Hadid kërkon arkitekt për rinovimin e një muzeu në Romë

Published

on

Janë prezantuar procedurat e një konkursi për të gjetur një arkitekt për zgjerimin dhe rinovimin e udhëhequr nga qëndrueshmëria e muzeut MAXXI të fituar me çmimin Stirling të Zaha Hadid Architects në Romë, Itali.

I nisur si pjesë e një projekti të quajtur Master Plani Grande MAXXI, konkursi fton propozime për një shtrirje shumëfunksionale dykatëshe në muzeun e artit bashkëkohor.

Dizajni fitues do të realizohet së bashku me përmirësimet në performancën mjedisore dhe sferën publike të muzeut ekzistues që Zaha Hadid Architects përfundoi në 2009.

Revamp i përgjigjet “botës së re”

Organizuar nga Fondacioni MAXXI, Masterplani dhe zgjerimi i Grande MAXXI janë planifikuar të përfundojnë në vitin 2026.

Sipas përmbledhjes së konkursit, ai po zhvillohet për të harmonizuar më mirë muzeun me atë që ai e përshkruan si “botën e re”.

“Më shumë se dhjetë vjet pas hapjes për publikun, muzeu i projektuar nga Zaha Hadid, Muzeu Kombëtar MAXXI i Arteve të shekullit të 21-të në Romë synon të përballet me sfidën e përfaqësuar nga një risi e mëtejshme, e shënuar nga qëndrueshmëria dhe teknologjia moderne. teknologjitë”, thuhet në përmbledhje.

“Muzeu, i cili ka arritur piketa të rëndësishme në pjesëmarrje, reputacion ndërkombëtar dhe menaxhim solid, ka zhvilluar Master Planin Grande MAXXI për t’u përballur me ‘botën e re’ duke u formësuar nga kriza të rëndësishme mjedisore, financiare dhe shëndetësore.”

Muzeu MAXXI, i cili njihet plotësisht si Muzeu Kombëtar MAXXI i Arteve të shekullit XXI, u projektua nga Zaha Hadid Architects në vendin e ish-kazermave ushtarake të shekullit të 19-të në Romë.

Është institucioni i parë kombëtar në Itali i dedikuar artit dhe arkitekturës bashkëkohore dhe ka qenë fitues i çmimit prestigjioz RIBA Stirling në vitin 2010.

Zgjerimi përkon me përditësimet e muzeut ekzistues

Konkursi do ta shohë muzeun të zgjerohet me dy kate të përbashkëta kërkimore, trajnimi dhe magazinimi, të pozicionuara në një parcelë në veri të ndërtesës.

I quajtur Qendra MAXXI, kjo do të formojë pjesën qendrore të Master Planit Grande MAXXI dhe do të lidhet me muzeun e projektuar nga Zaha Hadid Architects nga një çati e gjelbër.

Si pjesë e planeve për të përmirësuar performancën mjedisore të muzeut ekzistues, në çatinë e tij do të instalohen gjithashtu rreth 3000 metra katrorë panele diellore.

Një hapësirë ​​e re e gjelbër publike, e quajtur MAXXI Green, do të prezantohet gjithashtu, duke ofruar hapësirë ​​të jashtme për instalime, ngjarje dhe kopshte perimesh për të rritur ushqimin për restorantet e muzeut. Si pjesë e këtij përditësimi të peizazhit, çdo problem i aksesueshmërisë në muzeun aktual do të korrigjohet gjithashtu./Media Ndërtimi.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending