Connect with us

Ambienti

Vullnetarët për Atdhe të Pastër, pastrojnë lumin e Nerodimës në fund të majit

Published

on

Vullnetarët për Atdhe të Pastër ditën e dielë me datë 29 maj 2022, organizojnë ngjarjen “T’i pastrojmë brigjet e lumit Nerodime”. Bashkëpunues në organizim dhe logjistikë janë Shoqëria Bjeshkatare Alpiniste “Kastrioti”@shbakastrioti, Shoqata “Jezerci” @shoqata.jezerci.

Bashkohuni me 29 maj ditën e dielë, ftoni miqtë dhe/apo familjen tuaj që së bashku me natyrëdashës nga e gjithë Shqiptaria të kujdesemi për natyrën të pastrojmë rreth brigjeve të lumit Nerodime, ta vizitojmë bifurkacionin e rrallë natyror dhe t’i shijomë pamjet e bukura nga ngjitja në rrënojat e Kalasë së Jezercit.

Mjaftojnë disa orë punë vullnetare së bashku që të sjellim ndikim të madh në shoqërinë tonë!

Hapësira për pastrim: Bashkimi i dy lumenjëve Nerodime, rr. Epopeja e Jezercit.

Lokacioni i pastrimit: https://goo.gl/maps/ArRxW1EM3VoKsJer5

Vend takimi i vullnetarëve: Hib Petrol, afër policisë në Ferizaj

Maps: https://goo.gl/maps/X2bdwohjS1e52jQd6

Takimi në ora: 09:00

Aktiviteti është i përshtatshëm për moshat 5 vjeç deri 120 vjeç

!!! Të dashur natyrëdashës kush ka dëshirë të kontribuojë me shumë modeste për mbulimin e shpenzimeve të transportit të vullnetarëve nga Shqipëria dhe qytetet e tjera të Kosovës na kontaktoni…ju falenderojmë pafundësisht për përkrahjen tuaj!./Media Ndërtimi.

Ambienti

Parku Sharri shqyrton mundësitë e bashkëpunimit me Organizatën Amerikane për ruajtjen e aseteve natyrore  

Published

on

Drejtoria për Administrimin e Parkut Kombëtarë Sharri, ka pritur në një takim pune, Mustafa Gönen, eksperti i ruajtjes së trashëgimisë natyrore dhe kulturore nga organizata Global Conservation.

Global Conservation është një organizatë ndërkombëtare me bazë në Shtetet e Bashkuara që drejton dhe realizon projekte në Parqet Kombëtare në të gjithë botën me fokus tek ruajtja e trashëgimisë natyrore dhe kulturore.

Gjatë takimit është diskutuar për mundësitë e bashkëpunimit në mes të DAPK Sharri dhe të Organizatës Global Conservation për realizimin e projekteve në fushën e konservimit të biodivesitetit dhe trashëgimisë kulturore në territorin e Parkut.

Gjatë qëndrimit në Kosovë, përfaqësuesi nga Organizata Global Conservation, ka realizuar disa vizita ku kishte mundësinë për tu njohur nga afër me trashëgiminë natyrore të Maleve të Sharrit dhe trashëgiminë kulturore të regjionit të Prizrenit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit thotë se gjarpërinjtë në Gërmi nuk janë shqetësim, por pjesë e rëndësishme e biodiversitetit

Published

on

Në adresë të Agjencionit për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës kanë ardhur disa shqetësime nga disa vizitorë dhe nga mediat të cilët kanë informuar për praninë e llojit të gjarprit Vipera Ammodytes në Parkun e Gërmisë.

AMMK ju bënë me dije që prania e gjarpërinjve në Parkun e Gërmisë nuk është shqetësim por pjesë e rëndësishme e biodiversitetit të kësaj zone.

Masivi malor i Gërmisë paraqet një pasuri natyrore shumë të rëndësishme jo vetëm për Prishtinën me rrethinë por edhe tërë Kosovën. Gërmia është mjaftë e pasur me lloje bimore e shtazore si dhe vlera tjera të ruajtura të biodiversitetit.

Në këtë masiv deri më tani janë të njohur 4 lloje të gjarpërinjve e ndër ta edhe lloji helmues Vipera ammodytes (gjarpri i gurit, nepërka).

Gjarpërinjtë, si çdo lloj tjetër i shtazëve të egra, kanë instiktiv e vetëmbrojtjes dhe në rast se ndihen të kërcënuar ata do të mbrohet. Rastet e kafshimeve nga gjarpërinjtë helmues, që fatmirësisht ndodhin shumë rrallë, janë si pasojë e shkeljeve aksidentale me këmbë ose kapjes me dore pa i kuptuar pasojat qe mund të vijnë me pas.

Prania e gjarpërinjve nuk duhet të paraqet asnjë shqetësim për vizitorët eventual të Parkut Gërmia, por gjithsesi se secili duhet pasur kujdes që jo vetëm gjarpërinjtë por edhe gjallesat tjera të mos shqetësohen në vendbanimin e tyre natyrorë me qëllim të mos kemi ndonjë ankesë për ndonjë sulm eventual prej tyre me qëllim të vetëmbrojtjes./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Panairi i Bizneseve të Gjelbërta organizohet më 11 maj nga ICK dhe UNDP Kosovo

Published

on

Më 11 Maj, duke filluar nga ora 10:00 në Innovation Centre Kosovo (ICK), mbahet Panairi i Bizneseve Startup të Gjelbërta, në kuadër të fushatës “Ditët e Tokës”, në bashkëpunim me UNDP Kosovo.

Në Panairin e Bizneseve të Gjelbërta do të prezantohen 13 biznese dhe OJQ, të cilat veprojnë në Kosovë, në fushën e ekonomisë së qëndrueshme.

Përveç kësaj, gjatë panairit do të prezantohet edhe raporti “Vlerësimi i potencialit solar në Kosovë” nga programi KESS i USAID.

Panairi zgjatë deri në ora 15:00 dhe është i hapur për vizitorët e të gjitha moshave.

Kjo ngjarje mbështetet nga Ambasada e Japonisë në Kosovë, Ambasada e Suedisë, Zyra e BE-së dhe USAID Kosovo./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending