Connect with us

Arkitekturë

Vizionimi i hapësirave publike moderne / Radio “Prishtina”, Prishtinë

Published

on

Radio “Prishtina” është një nga pak objektet në Prishtinë që i ka shpëtuar një shpërfytyrimi të mundshëm dhe ka qëndruar i njëjtë për nga forma apo funksioni. Ndryshime nga viti në vit janë realizuar në hapësirën publike rreth tij, megjithatë, Radio “Prishtina” është një ndërtesë me vlera historike, kulturore e arkitektonike, e vendosur në një hapësirë me identitet modern, me një pozitë shumë të favorshme në qytet. Duke qenë mes sheshit “Zahir Pajaziti” në veri, parkut të ri të qytetit në jug, përskaj rrugës “Xhorxh Bush” dhe pranë Kampusit Universitar në lindje, ndërtesa është e qasshme nga të gjitha llojet e transportit, mes fluksit më të madh të njerëzve që qarkullojnë nëpër qendrën e qytetit.

Megjithatë, e rrethuar jo vetëm nga gjelbërimi i shumëllojshëm por edhe nga gardhi përreth, brenda perimetrit të gardhit kjo ndërtesë dhe hapësira e saj publike duket si një fluskë e veçuar dhe në dispozicion vetëm të nëpunësve dhe personave mediatik të Radio Televizionit të Kosovës dhe mediave të tjera. Pjesa më e madhe e hapësirës është e zënë nga parkingjet e nëpunësve të ndërtesës, dallohet mungesa e mobiliarit urban, ndriçimit, shtigjeve për këmbësorë, mirëmbajtje jo e kënaqshme, vështirësi në qasje për personat me mundësi të kufizuara, kualitet jo i mirë i dyshemesë urbane, menaxhim joefikas i hapësirës, e rrjedhimisht, mungesë e mbrojtjes dhe promovimit të trashëgimisë kulturore dhe arkitektonike të zonës.

Një hapësirë publike moderne e tillë, me kaq shumë probleme, është njëkohësisht një hapësirë me shumë potencial për të ndryshuar në favor të qytetarëve. Ky ndryshim duhet të fillojë që nga deterritorializimi i hapësirës, largimi i tabelave që mbulojnë fasadat e ndërtesës dhe largimi i gardhit që rrethon hapësirën publike, për t’a hapur atë për qytetarët e saj dhe për të krijuar një lidhje më të mirë të hapësirës publike të ndërtesës me të gjithë hapësirën e pasur publike rreth saj. Hapi tjetër i vizionimit është zhvendosja e parkingjeve në parkingun nëntokësor në jug të ndërtesës së Radio Prishtinës, duke lënë hapësirë vetëm për parkingje të shpejta në skajin verior të lokacionit, pranë rrugës, ashtu që e tërë hapësira të shfrytëzohet vetëm nga këmbësorët. Për të arritur këtë është e nevojshme rregullimi i shkallëve dhe rampave në dy skajet perëndimore të lokacionit, për të ofruar një qasje më të mirë për të gjitha grupet e shoqërisë.

Duke qenë se fluksi i makinave shkakton zhurmë dhe ndotje, dhe koncepti mbështetet në idenë e krijimit të një hapësirë të këndshme dhe të qetë në pjesën e përparme të ndërtesës, vizionimi parasheh zhvendosjen e gjelbërimit që kamuflon faqen ballore të objektit në pjesën e gjelbërimit pranë rrugës, me qëllim që të krijohet një tampon zonë e cila ofron qetësi në hapësirën publike pranë ndërtesës, dhe njëkohësisht mundësohet një dukshmëri më e mirë e ndërtesës së Radio Prishtinës. Përmes mobiliarit urban adekuat dhe fleksibil, kjo hapësirë mund të përqafojë dhe promovojë integrimin dhe solidaritetin social gjithëpërfshirës në hapësirat publike moderne në qytet.

Për më shumë, mbi rezultatet e punëtorisë së realizuar me qëllim të vizionimit të kësaj hapësire publike,  konsultoni raportin  “VIZIONIMI I HAPËSIRAVE PUBLIKE MODERNE” publikuar nga EC & MODERNe

https://www.ecmandryshe.org/repository/docs/Vizionimi_i_hapesirave_publike_moderner.pdf?fbclid=IëAR3y20YKssNX1AdIi6EvylF6HHQ9a0a8GDSËXskEmaL6PjlpJRAv4J_POuk

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Inteligjenca Artificiale si një bashkëpunëtor i dizajnit kreativ për arkitektët

Published

on

Gjersa përparimet teknologjike në të gjitha industritë i shtyjnë kufijtë përpara, arkitektët gjithashtu po ndjekin trendin dhe kurrë nuk duan të mbeten prapa.

Shfaqja e Inteligjencës Artificiale (AI), robotikës, printimit 3D, algoritmeve dhe mjeteve llogaritëse ndihmojnë për të lehtësuar shumë detyra në jetën tonë të përditshme që do t’i duheshin orë, ditë dhe madje edhe javë që një njeri t’i bëjë ato.

Si një shembull i thjeshtë, algoritmet në sistemet e navigimit mund t’ju tregojnë rrugën më të shpejtë për në destinacionin tuaj, e cila është një mënyrë shumë e përshtatshme për udhëtimet tuaja të përditshme.

Nëse nuk mendojmë për qëllimet për të manipuluar procesin tonë të vendimmarrjes, algoritmet vërtet ndihmojnë.

Ndërsa kompani të tilla si Google, Open AI (DALL·E 2), Facebook dhe Tesla po dyfishojnë studimin e niveleve të larta të inteligjencës artificiale, mësimin e makinerive dhe mësimin e thellë në kërkimin e tyre, ato ndonjëherë bëjnë njoftime që i trembin të gjithë.

“DeepMind i Google thotë se është në prag të arritjes së inteligjencës artificiale të nivelit njerëzor”, raportuar nga Independent. Inteligjenca artificiale e nivelit njerëzor është afër arritjes më në fund, sipas një studiuesi kryesor në divizionin e AI të Google DeepMind.

E njëjta gjë vlen edhe për profesionin e arkitekturës. Arkitektët po përdorin algoritme shumë komplekse në një mjedis kompjuterik për të gjeneruar hapësira dhe gjeometri të paimagjinueshme. Këto gjeometri mund të krijohen në softuer të shumtë kompjuterik si Rhinoceros 3D, Grasshopper3D, Autodesk Maya, Houdini, Autodesk Revit, Dynamo, Cinema 4D, etj.

Duke përsëritur një parametër, këto algoritme mund të gjenerojnë qindra modele me të njëjtat parime siç janë përcaktuar në Kodi.

Por ishte kryesisht brenda kufijve të rregullave të paracaktuara. Nuk mund të shkonte përtej dhënies së një ideje të re dhe të menduarit në vend të stilistit.

Deri kohët e fundit, mësimi i makinës u shfaq dhe luante rolin e një engjëlli shpëtimtar për të gjithë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending