Connect with us

Dizajn

Viva Magenta shpallet ngjyra e vitit 2023 nga Sistemi i ngjyrave Pantone

Published

on

Çfarë janë ngjyrat pantone?

Kur njerëzit flasin për ngjyrat Pantone, zakonisht ata i referohen ngjyrës së specifikuar në Sistemin e Ngjyrave Pantone (PMS). Ky është një sistem ngjyrash i standardizuar i përdorur në shumë industri në prodhim, i cili përshkruan ngjyrat me një numër të caktuar. Sistemi Pantone është gjuha standarde për komunikimin me ngjyra nga projektuesi te prodhuesi te shitësi me pakicë te klienti. Fjala “Pantone” vjen nga kompania që shpiku sistemin, Pantone Inc.

Si funksionojnë ngjyrat Pantone?

Pantone Matching System standardizon 1114 ngjyra dhe i cakton çdo ngjyre një numër dhe emër. Duke përdorur sistemin Pantone, njerëzit në vende të ndryshme mund t’i referohen së njëjtës ngjyrë duke ditur vetëm numrin që e identifikon atë. Kjo i ndihmon prodhuesit dhe të tjerët të shmangin gabimet si devijimi i ngjyrës. Për sa kohë që një fabrikë ka numrin e duhur Pantone për ngjyrën e produktit tuaj, ata mund të jenë të sigurt nëse ngjyra do të përputhet ose jo me specifikimet tuaja.

Cila është ngjyra e vitit në  Sistemin e ngjyrave Pantone?

Tashmë dijmë zyrtarisht ngjyrën e vitit 2023 Pantone dhe duhet thënë që është luksoze! Viva Magenta 18-1750, godet me vetitë e saj. Është një ngjyrë e gjallë, sensuale dhe e gëzueshme që na çon në vitin 2023. Me ridizajnimet e fundit të logos nga markat kryesore si Instagram dhe Baskin Robins, ne e kemi parë tashmë këtë ngjyrë të ngrohtë të shfaqet.

Viva Magenta është një e kuqe e bollshme dhe lozonjare. Pantone e përshkruan Viva Magenta si të fuqishme dhe fuqizuese, duke inkurajuar lirinë e vetë-shprehjes dhe eksperimentimit. 2023 është viti kur  futemi me “kokë” në jetë dhe zgjerojmë horizontet tona. Pavarësisht nëse më në fund keni nisur atë biznes që keni dashur gjithmonë, ose nëse e keni shtyrë veten nga zona juaj e rehatisë në një mënyrë tjetër, Viva Magenta është një festë e jetës që po krijoni me veten tuaj.

Kombinime me ngjyrën e vitit Pantone 2023

Po kërkoni ngjyra për t’u kombinuar me Viva Magenta? Kjo e kuqe e gjallë Pantone kombinohet mirë me tone të thella  si jeshilja smerald dhe bluja e thellë, si dhe ngjyrat e neonit.

Le të hedhim një sy në disa kombinime ngjyrash me Viva Magenta.

Viva Magenta në një gamë ngjyrash monokromatike

Marka e njohur e enëve të gatimit, Great Jones, përdor ngjyrën e vitit 2023 të Pantone në një gamë ngjyrash monokromatike. Kombinoje Viva Magenta me ngjyrat e tjera rozë dhe të kuqe për të krijuar një estetikë të pasur dhe të lezetshme. Mund të krijoni kontrast duke përdorur tone më të lehta. Kjo do të ndihmojë në krijimin e një hierarkie vizuale.

Viva Magenta e kombinuar me nuanca tokësore

Ju mund ta “zbutni” Viva Magenta duke e kombinuar me nuanca të heshtura prej dheu, si bezhë ranore dhe kafe kanellë. Viva Magenta mund të bëhet e butë dhe romantike duke e kombinuar me ngjyra rozë monokromatike. Ne e duam fleksibilitetin e kësaj ngjyre dhe ndikimin që bën pa marrë parasysh se me çfarë kombinohet!(Pikark.com)/Media Ndërtimi.

Dizajn

“Hublot” në bashkëpunim me artistin Daniel Arsham realizojnë në Zvicër instalacionin e orës diellore nga bora

Published

on

Me një instalacion bore në Zermatt, orëpunuesit zviceranë në Hublot kanë festuar fillimin e një bashkëpunimi të ri artistik me arkitektin dhe dizajnerin njujorkez, Daniel Arsham.

Instalacioni i cili është një orë diellore e frymëzuar nga kompania zvicerane e orëve “Hublot, ka një diametër prej 20 metrash dhe është titulluar “Drita dhe Koha”.

Instalacioni është ndërtuar në Schwarzee, ngjitur me majën ikonike të malit Matterhorn me një lartësi prej 2583 metrash.

Instalacioni mund të shihet vetëm nga lart, duke e arritur pikën më të lartë të malit përmes një udhëtimi me ashensorët e skive të Zermatt.

Ndërsa dielli lëviz gjatë ditës, hijet e krijuara nga obelisku në formë kristali tregojnë orën e saktë.

Kjo orë diellore përbëhet nga elementet natyrore të borës dhe dritës, duke e vënë në pah lidhjen mes universit të kristalizuar nga i cili inspirohet artisti dhe trashëgimisë dhe historisë së zanatit të orëndreqësit.

“Unë e kam ndjekur Hublot dhe projektet që ai ka mbështetur në hapësirën e artit bashkëkohor me shumë interes për shumë vite dhe kam admiruar qasjen e tij të guximshme ndaj bërjes së orës, dizajnit dhe artizanatit,” thotë Daniel Arsham.

“Nuk kemi dyshim se ky do të bëhet një bashkëpunim jashtëzakonisht produktiv dhe mezi presim ta eksplorojmë më tej me Danielin dhe me Hublot dhe fansat e artit. Hublot e do Daniel Arshamin!’ thanë përmes një njoftimi kompania e njohur e orëve “Hublot”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Dizajn

Kuzhinat janë shembulli kryesor në transformimin dinamik të hapësirave shtëpiake

Published

on

Transformimi në dinamikën e hapësirave shtëpiake ndikon në arkitekturën brenda dhe jashtë shtëpive dhe apartamenteve.

Kuzhinat janë shembulli kryesor i këtij transformimi. Të konsideruara historikisht hapësira pune të margjinalizuara, ato kanë fituar më shumë rëndësi si hapësira arkitekturore. Kjo ndikon jo vetëm në madhësinë e dhomave dhe organizimin e tyre, por edhe në veshjet e përdorura.

Teksa fitojnë rëndësi, kuzhinat shpesh bëhen qendra e shtëpisë, të integruara me hapësira të tilla si dhoma e ngrënies, dhoma e ndenjes, kopshtet, ballkonet dhe, në varësi të zonës së disponueshme, edhe dhomat e gjumit apo zyrat e shtëpisë. Organizimi i hapësirës dhe lloji i veshjes së mureve dhe tavaneve ndikohen negativisht nga ky integrim.

Meqenëse hapësirat përgatitore kanë nevoja të ndryshme nga hapësirat e banimit, duhet të kombinohen veshje të ftohta dhe të ngrohta, materiale të dallueshme dhe tekstura të kundërta për të siguruar që dhoma të bëhet e këndshme. Si pjesë e këtij kombinimi, disa lloje të veshjes ishin anashkaluar më parë në kuzhinë.

Veshjet më të zakonshme në kuzhina janë të ftohta, si qeramika dhe pllakat, ndërsa më të përshtatshmet për ambientet e banimit janë të ngrohta, si druri ose tulla. Përveç mureve, kuzhinat kanë edhe sipërfaqe të mëdha magazinimi, zakonisht të mbuluara me dru natyral ose dërrasa sintetike. Ato gjithashtu mund të bëhen prej qelqi ose metali, për shembull. Së fundi, kuzhinat kanë tavolina të lagura dhe të thata, të cilat kanë nevojë për materiale specifike për të siguruar funksionimin e duhur, si guri natyror ose artificial.

Kombinimi i materialeve, teksturave dhe ngjyrave të ndryshme mund të jetë një sfidë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Tijuana e Meksikës zgjidhet Kryeqytet Botëror i Dizajnit 2024

Published

on

Kryeqyteti Botëror i Dizajnit, një projekt i qytetit kushtuar promovimit të profesionit të dizajnit në mbarë botën, shfaq një kryeqytet të ri çdo dy vjet. Nisma njeh qytetet për përdorimin e tyre konstruktiv të dizajnit për të nxitur ndryshime sociale, kulturore dhe mjedisore dhe për të përmirësuar cilësinë e përgjithshme të jetës.

Këtë javë, San Diego dhe Tijuana janë emëruar Kryeqyteti Botëror i Dizajnit i 2024-ës, për shkak të strategjive të tyre të projektimit me qendër njeriun dhe bashkëpunimit të tyre ndërkufitar. Në edicionet e mëparshme, Organizata Botërore e Dizajnit kishte zgjedhur Valencia dhe Mexico City si kryeqytete të dizajnit të botës.

Pak minuta larg njëri-tjetrit, San Diego dhe Tijuana janë dy qytete bregdetare përkatësisht në SHBA dhe Meksikë. Me mbi 150,000 udhëtarë dhe automjete që kalojnë këtë kufi çdo ditë, qytetet simotra janë të ndërlidhura përmes maleve në Lindje dhe Oqeanit Paqësor në Perëndim.

Pavarësisht këtij kufiri, të dy qytetet janë pjesë e një ekosistemi të vetëm, një qendër tranziti me një mori mundësish për ndërhyrje projektuese, inovacione dhe aktivizime.

Të vendosura në një peizazh të thatë, qytetet janë në ballë të adresimit të ndryshimeve të mëdha në përkufizimet nëpër të cilat po kalon bota aktualisht, nga ndryshimi i klimës në gjeopolitikë. Edhe pse janë dy entitete të dallueshme urbane, ato kanë një histori të gjatë të ndarjes së burimeve, vlerave kulturore dhe madje edhe sfidave.

Nëpërmjet këtij emërimi, ata kërkojnë të ripërcaktojnë narrativat e komunitetit kufitar përmes politikave urbane të rizhvillimit dhe rishpërndarjes; si dhe të përdorë dizajnin në krijimin e infrastrukturave dhe platformave të reja në përputhje me këto vlera, duke aktivizuar përfundimisht rrjetet e ndryshimit në të gjitha qytetet globale.

Gjatë gjithë vitit 2023, të dy qytetet kanë shumë ngjarje të rreshtuara për t’u përgatitur për t’u bërë kryeqyteti zyrtar i dizajnit në 2024. Kjo seri njëvjeçare e ngjarjeve publike, konferencave, samiteve të politikave dhe seminareve do të jetë katalizatori për shkëmbimin e vërtetë të ideve.

Në muajt e ardhshëm, shumë drejtues në praktikat e tyre përkatëse do të organizojnë seminare dhe sesione edukative të udhëhequra nga komuniteti që inkurajojnë angazhimin në këtë mision ndërkufitar. Qytetet po planifikojnë të fillojnë mbretërimin e tyre të dizajnit të vitit 2024 me një ceremoni nënshkrimi dhe festival ndërkombëtar rrugor për të festuar rajonin duke avancuar gjithashtu punën thelbësore të projektit. Një thirrje e hapur për këtë ngjarje San Diego Tijuana World Design Capital sapo është nisur në faqen e internetit të institucionit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending