Connect with us

Infrastrukturë

Vazhdon mungesa e fuqisë punëtore ndërtimore në SHBA

Published

on

Industria e ndërtimit në SHBA po përballet me një mungesë përkeqësimi të aftësive sipas një raporti të ri nga firma e kontabilitetit me bazë në Nju Jork Marcum.

Analiza vjetore e Marcum për Anketën e Hapjeve të Punës dhe Qarkullimit të Punës të Byrosë së Statistikave të Punës (JOLTS) tregon se teksa industria e ndërtimit në SHBA ka filluar ngadalë të rikuperojë vendet e punës të humbura në muajt e parë të vitit 2020, shkalla e rimëkëmbjes është dukshëm prapa asaj para- ritmin pandemik të rritjes së punësimit.

“Në dy muajt e parë të pandemisë, ndërtimi humbi rreth 1.1 milion vende pune, një rënie e barabartë me 14.2% të fuqisë punëtore të industrisë,” tha Dr Anirban Basu, kryeekonomisti i ndërtimit në Marcum dhe autor i raportit.

“Që nga janari 2023, të dhënat më të fundit të disponueshme që nga ky shkrim, janë afërsisht 7.9 milionë njerëz në listat e pagave të ndërtimit. Kjo është rreth 3.6% më shumë punonjës sesa industria kishte në fillim të pandemisë.

“Kjo është afërsisht 400,000 punonjës ndërtimi më pak se sa do të kishte pasur, bazuar në ritmin e punësimit 2015-2020, po të mos kishte ndodhur pandemia,” tha Basu.

Sipas raportit, sektori i ndërtimit të shtëpive ka shtuar punëtorë me një ritëm më të shpejtë se sektori jorezidencial.

Shkalla e rikuperimit në numrin e vendeve të punës do të ishte më e shpejtë nëse nuk do të ishte për mungesat e vazhdueshme të fuqisë punëtore në ndërtim.

“Industria e ndërtimit arriti mesatarisht 390,500 pozicione të hapura dhe të paplotësuara në vitin 2022, deri tani niveli më i lartë i regjistruar gjatë periudhës 21-vjeçare për të cilën Byroja e Statistikave të Punës ka të dhëna. Në janar 2023, një në 20 vende pune në ndërtim ishin të paplotësuara.”, tha Basu./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Drejtuesit e ndërtimit përcaktuan udhërrëfyesin për dekarbonizimin e industrisë

Published

on

Gati 100 udhëheqës të industrisë së ndërtimit nga Evropa, Amerika e Veriut dhe Azia raportohet se kanë kontribuar në zhvillimin e një udhërrëfyesi të industrisë për të dekarbonizuar zinxhirin e vlerës së ndërtimit në një raport të ri të kryer nga Shell dhe Deloitte, të quajtur “Dekarbonizimi i ndërtimit: Ndërtimi i rrugës përpara”.

Raporti ofron një vlerësim të zinxhirit të vlerës së emetimeve të sektorit të ndërtimit dhe heton madhësinë e emetimeve nga ‘karboni i mishëruar’. Për më tepër, raporti ofron një analizë të detajuar të barrierave ekonomike, rregullatore dhe organizative që ndikojnë në aftësinë e sektorit për të dekarbonizuar.

Për të inkurajuar përparimin në të gjithë industrinë, raporti paraqet një udhërrëfyes drejt dekarbonizimit, i cili përmban 15 zgjidhje që industria duhet të miratojë për të arritur zero neto. Këto zgjidhje janë zhvilluar së bashku me drejtuesit e industrisë dhe theksojnë rëndësinë e shkallëzimit të zgjidhjeve ekzistuese dhe bashkëpunimit nga palët e interesuara në të gjithë zinxhirin e vlerës për të zhvilluar zgjidhje të reja./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet tenderi për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes

Published

on

Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit ka njoftuar se tashmë kanë filluar procedurat për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes.

Ky institucion edukativ, përveçse do t’iu shërbejë fëmijëve për zhvillim e parapërgatitje për arsimim, do t’ua lehtësojë edhe prindërve mundësinë që të punojnë.

“Investimet në sistemin arsimor do t’i shtojmë edhe më shumë sepse janë të domosdoshme dhe në këtë drejtim e kemi mbështetjen e plotë të Qeverisë së Republikës së Kosovës.”, deklaroi kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet projektligjin për kredinë për projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës

Published

on

Qeveria e Kosovë ka miratuar sot Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës, në mes Kosovës dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Kryeministri Albin Kurti tha se vlera e huazimit të kësaj marrëveshje është 23.2 milionë euro, raporton Kallxo.com.

“Kjo marrëveshje do të shërbejë për të siguruar kapacitete shtesë të energjisë termike dhe për zgjerimin e rrjetit të ngrohtores së qytetit të Prishtinës.

Vlera e huazimit është 23.2 milionë euro nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim” – tha ai.

Ndërsa, prezantimin para kabinetit qeveritar e ka bërë ministri i Financave, Hekuran Murati.

“Kosova ka potencial të madh për prodhimin e energjisë nga panelet diellore, në këtë rast përdorimi i energjisë diellore për furnizimin me energji termike ndikon pozitivisht edhe në ekonomitë familjare” – tha Murati.

Kosova është vendi i parë në Ballkanin Perëndimor që do përdorë panelet solare për ngrohje të shtëpive.

Qeveria sot po ashtu ka miratuar edhe Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë dhe Projektit ndërmjet Kosovës, e përfaqësuar nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve, KOSTT (Operatori i Sistemit, Transmisionit dhe Tregut Sh. A.) dhe KfW, Frankfurt Am Main(kfW”) për Projektin “Zhvillimi i Sektorit të Energjisë VII-Përmirësimi i Rrjetit të Transmetimit.

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha se kjo marrëveshje parasheh huazim prej 25.5 milionë euro.

“Kjo marrëveshje parasheh huazimin prej 25.5 milionë euro nga KFW që do të nënhuazohet tek KOSTT për realizimin e projektit që ka për qëllim përmirësimin e sistemit të transmisionit në Kosovë”, tha kryeministri Kurti./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending