Connect with us

Aktuale

Trupi dhe Ndërtimi: Si reagojnë trupat tanë ndaj objekteve?

Published

on

Ekspozita që riviziton koleksionet e arkitekturës së Platformës së Ardhshme të Arkitekturës prezantohet në Pallat, që rezulton nga thirrja e hapur e vitit 2021, Peisazhet e Kujdesit, ku Trienalja e Arkitekturës së Lisbonës zgjodhi dy artistë në zhvillim.

Bazuar në idenë e paraqitur nga Anna Ulrikke Andersen dhe përzgjedhjen dhe koleksionin e saj të objekteve të ekspozitës në formate të ndryshme, L’Atelier Senzu krijoi dizajnin e ekspozitës për Kushtet Kronike: Trupi dhe Ndërtimi.

Linja kuratoriale

Ndërsa jetojmë më gjatë, më shumë njerëz do të jetojnë me sëmundje kronike. E thënë nga një rrëfim personal i sëmundjes kronike reumatizmale, kuratori i kësaj ekspozite pyet: si reagojnë trupat tanë ndaj ndërtesave?

Kjo ekspozitë përdor perspektivën e pacientit të kapur në fotografitë e fundit dhe filmat origjinalë për të rishikuar një përzgjedhje vizatimesh dhe fotografish nga koleksionet kryesore evropiane, pjesë e Platformës së Arkitekturës së Ardhshme. Duke u nisur nga trupi i sëmurë kronik, ne fokusohemi te lëngjet, mobilieri dhe hapjet, si në trupa ashtu edhe në ndërtesa, të eksploruara nga arkitektë dhe artistë nga viti 1822 deri në 1983.

Një udhëzues i plotë nga A në Z në këtë temë nuk është i mundur. Ekspozita thekson se plani që kemi sot është i paplotë dhe duhet të zhvillohet më tej. Në vend të kësaj, ne kalojmë nga A në X: A për Arkitekturën, në X, e ardhmja e panjohur, duke treguar mënyrën se si sëmundjet kronike ndikojnë në përvojën tonë të peizazheve, ndërtesave dhe infrastrukturës. Si mund të konfigurojmë një alfabet të ri për të na ndihmuar me të nesërmen e re?, shkruan Trienaldelisboa.com.

Anna Ulrikke Andersen është një historiane arkitekturore dhe regjisore norvegjeze, aktualisht një studiuese postdoktorale në Universitetin e Oksfordit. Ajo ka një doktoraturë në arkitekturë nga Shkolla e Arkitekturës Bartlett. Në 2018-19 ajo ishte anëtare në Qendrën e Studimit të Filmit në Harvard, ku filloi të eksploronte filmimin, skulpturën dhe shkrimin e esesë si metoda për të hetuar arkitekturën e përjetuar nga njerëzit që jetojnë me sëmundje kronike. Në vitin 2021 ajo ishte përfituese e Grantit prestigjioz të Punës për Artistët e Rinj nga Këshilli Norvegjez i Arteve. Libri i saj i parë, Christian Norberg-Schulz: An Architectural History through the Essay Film, do të botohet nga Bloomsbury Publishing në vitin 2022.

L’Atelier Senzu është një firmë arkitekturore me bazë në Paris e themeluar në vitin 2015 nga Wandrille Marchais dhe David Dottelonde. Studio eksploron fusha të ndryshme të krijimit për të imagjinuar përgjigje unike ndaj klimës dhe sfidave shoqërore. Zyra fitoi konkursin ndërkombëtar për transformimin e Dhomës së Noterëve, me vendndodhje Place du Châtelet në Paris, dhe së fundmi përfundoi Galerie Perrotin të re në të njëjtin qytet. Ata po zhvillojnë gjithashtu ndërtesën e parë strukturore me tokë të përplasur në kryeqytetin francez.

Në vitin 2021, L’Atelier Senzu fitoi çmimin “Albums des Jeunes Architects et Paysagistes (AJAP)”, një çmim dyvjeçar nga Ministria e Kulturës. Ato u ndanë edhe nga “Akademia e Arteve të Bukura” e cila çdo vit jep pesë çmime secili për artistë të rinj në disiplinat e pikturës, skulpturës, arkitekturës, gravurës dhe kompozicionit muzikor.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending