Connect with us

Infrastrukturë

Tregjet e rrugëve janë qendra të rëndësishme për shkëmbimin e komunitetit në peizazhet urbane

Published

on

Zakonisht të përcaktuara nga mjediset e tyre në ajër të hapur, ofertat e ndryshme, shitësit lokalë dhe të pavarur, natyra e përkohshme dhe që veprojnë si qendra sociale, tregjet e rrugëve kanë ekzistuar për mijëra vjet. Nga ditët e Forumit Romak deri te Rruga e Mëndafshit dhe tregjet e Greqisë së lashtë, ato janë padyshim pjesë thelbësore të jetës urbane, ose “qendra e gjithçkaje jozyrtare”. Të kategorizuara kryesisht nën ekonominë informale për shkak të mungesës së rregulloreve dhe autorizimit, tregjet e rrugëve në jugun global shpesh janë parë si një kërcënim për zhvillimin urban. Megjithatë, këto hapësira urbane të çrregullta dhe përshtatëse shërbejnë për funksionet thelbësore në çdo qytet në zhvillim, duke vepruar si shtylla të komunitetit në shumë aspekte të ndryshme të shoqërisë.

Politikëbërësit dhe zyrtarët e qytetit kanë luftuar prej kohësh me informalitetin, duke e konsideruar atë “antitezën e modernitetit”. Në mënyrë konvencionale, ekonomia informale përbëhet nga aktivitete me vlerë tregu, por të pa regjistruara zyrtarisht, shpesh të parregulluara, të padokumentuara dhe që veprojnë jashtë sistemit të stimulimit të ofruar nga shteti. Shitësit ambulantë, veçanërisht në jugun global, përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të ekonomisë informale. Për më tepër, ndërsa qytetet rriten dhe i afrohen zhvillimit, hapësirat publike bëhen më të kontestuara dhe privatizohen, duke çuar në një mision të përgjithshëm për të hequr tregjet e rrugëve ose për t’i shtyrë ato drejt formalizimit.

Shpesh një reagim për të prodhuar një burim alternativ jetese në situata varfërie, fenomeni ka krijuar një reputacion të keq dhe përjeton një përgjigje jomirëpritëse. Për shkak të varësisë së praktikës nga hapësira publike, shitësit ambulantë janë veçanërisht të prekshëm, të parë si një kërcënim për rendin e rregulluar urban.

Në Kajro, Egjipt, tregjet e parregulluara janë nën sulm nga autoritetet e qytetit. E lidhur shumë me perceptimin e hapësirës publike, “fushata aktuale për ‘pastrimin’ e qendrës së Kajros është një ilustrim urban i ripohimit të shtetit në hapësirën publike”. Duke u përballur me sulme në rritje për gjoja “mbylljen e venave të qytetit”, një numër goditjesh policore janë kryer në kryeqytetin e Egjiptit. Për më tepër, një llogari shpjegon se këto tregje shihen gjithashtu si një kërcënim për sigurinë e modernizuar.

Në vitin 2013, një ngjarje e ngjashme ndodhi në Johanesburg, duke dëbuar me forcë mbi 6,000 tregtarë ambulantë në rrethin qendror të biznesit të qytetit. Pas një programi të titulluar “Operacioni i pastrimit të pastër”, i cili synon të pastrojë të gjithë shitësit ambulantë që angazhohen në aktivitet tregtar të paligjshëm, shpërtheu një trazirë, duke rifituar të drejtën e shitësve në qytet.

Historikisht, veçanërisht në jugun global, reputacioni i shitjes në rrugë lidhet me informalitetin, paligjshmërinë dhe një shpërndarje të përgjithshme në zhvillimin urban. Në përgjithësi, autoritetet globalisht kanë vendosur tregjet si një pengesë për zhvillimin urban për shkak të ndërprerjeve të tyre të modernizimit.

E njëjta gjë vlen edhe për Zimbabve, Phnom Penh, Lagos dhe më shumë. Pavarësisht nëse kjo është për shkak të masterplaneve dhe estetikës, çështjeve të mbingarkesës, shqetësimeve të sigurisë ose një këndvështrimi të përgjithshëm mbi ekonomitë informale, kuptimi modern i zhvillimit urban nuk i mbështet bizneset informale.

Si përfundim, tregjet e rrugëve janë qendra të rëndësishme për shkëmbimin e komunitetit dhe ndërkulturor në peizazhet urbane. Megjithatë, ato janë përballur shpesh me vështirësi për shkak të varësisë së tyre nga hapësira publike dhe klasifikimit të tyre si pjesë e ekonomisë informale. Duke shkaktuar fërkime me politikëbërësit që duan të shohin zhvillim urban modern, është rritur një konflikt midis bashkive dhe shitësve lokalë.

Megjithatë, ndërsa rëndësia e shitjes në rrugë po pranohet më gjerësisht, qëndrimet ndaj sektorit po ndryshojnë. Është e qartë se shitësit ambulantë luajnë një rol jetik në shpirtin e një qyteti dhe duhet të integrohen në përpjekjet e planifikimit të qytetit. Disa qytete, duke përfshirë Mumbain, kanë miratuar rregulla që mbrojnë shitësit në rrugë dhe njohin rolin e tyre jetësor në strukturën urbane. Qytetet e tjera po përpiqen të integrojnë shitësit në ekonominë formale.

Në përgjithësi, shitja në rrugë është një nënprodukt i pashmangshëm i urbanizimit, duke shtuar shumë vlerën emocionale dhe kulturore të një qyteti. Në vijim, qytetet po shqyrtojnë zgjidhje që balancojnë zhvillimin formal urban duke përfshirë natyrën dinamike të shitësve informalë në rrugë në nismat e planifikimit të qytetit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending