Connect with us

Aktuale

Zyret e pa përdorura, bëhen objekte banesore

Published

on

Mungesa e banesave ka qenë prej kohësh katalizatori për spekulimet arkitekturore mbi skenarët adaptues të resurseve ose valorizimin e vendeve të papërdorura në qytete. Në të njëjtën kohë, kriza shëndetësore dhe puna e saj nga imperativat e shtëpisë kanë sjellë në fokus të mprehtë potencialin ripërdorues adaptues të hapësirave të zyrave në banesa.

Probabiliteti që disa ndërtesa zyre të mbeten bosh pas pandemisë hap mundësinë për të rikthyer strehimin në qendrat e qytetit, duke mundësuar zbatimin e një vizioni 15-minutësh të qytetit.

Në vijim diskutohen sfidat dhe mundësitë e transformimit të hapësirave të zyrave në banesa, duke theksuar realizueshmërinë dhe ndikimin afatgjatë të këtij fenomeni të kufizuar.

Ekspertët tregojnë se përdorimi i plotë në rrethet e biznesit, nuk do të kthehet në të ardhmen e parashikueshme, aq më shumë arsye për të marrë në konsideratë përdorimet alternative për hapësirat ekzistuese të zyrave.

Për shembull, në Paris, 33% e hapësirës së zyrave në dispozicion ka qenë bosh për më shumë se 4 vjet. Ndërsa kompanitë po zvogëlojnë marrjen e qirave afatgjata dhe po vlerësojnë përfitimet financiare të zvogëlimit të pasurive të paluajtshme, skema mund të bëhet më tërheqëse ekonomikisht për zhvilluesit.

Për më tepër, siç shpjegohet nga David Bourla, Shefi Ekonomist për konsulencën e pasurive të paluajtshme Knight Frank, “investitorët tani po kërkojnë të ribalancojnë portofolet e tyre në favor të pronës banesore, e cila është më pak e lidhur me krizat ekonomike dhe më pak e ekspozuar ndaj trazirave strukturore të lidhura me pandeminë e  Covid -19”, dhe po vënë në lëvizje projekte konvertimi.

Sidoqoftë, shndërrimi i ndërtesave të zyrave në ato banimi vjen me një sërë sfidash. Kuadri i rregullimit të ndërtesave dhe morfologjia e ndërtesave të zyrave janë pengesat më të rëndësishme për ripërdorimin e përhapur të kësaj tipologjie.

Për më tepër, ndërtesat më të reja të zyrave kanë pllaka dyshemeje më të mëdha, duke lënë një pjesë të konsiderueshme të ndërtesës me pak dritë natyrore dhe kështu të papërshtatshme për shndërrim.

Kufizimet e kodit të ndërtimit shtojnë një pengesë tjetër për ripërdorimin e zyra për banesë. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending