Connect with us

Art

 “Thurje dhe shkarkim” në kujtim të ish punëtorëve të fabrikës së tekstilit “Printeks” të Prizrenit

Published

on

“Thurje dhe shkarkim” në kujtim të ish punëtorëve të fabrikës së tekstilit Printeks të Prizrenit

““Thurje dhe shkarkim” përqendrohet në rikujtimin dhe interpretimin performativ të kujtesës kolektive të ish punëtorëve të fabrikave të Prizrenit, e veçanërisht në përvojat e ish punëtorëve të ndërmarrjes shoqërore të industrisë së tekstilit “Printeks”.

Duke u nisë nga pozicionimi i shtytjes personale të autores, performanca e gjurmon trajektoren e ndryshimeve drastike politike përmes vënjes në pah të ndikimit të tyre mbi trupat dhe të ardhmet e ish punëtorëve.

Hapësirat dhe objektet e zhvendosura nga e kaluara shndërrohen në spirancë referuese për perspektivën e së tashmes.

Ky projekt është realizuar në kuadër të platformës Heritage Space e cila implementohet nga #CHwBKosova dhe financohet nga Embassy of Sweden in Pristina dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit./Media Ndërtimi.

Art

Hapet ekspozita periodike e fotografive “Njerëzit prapa objektivit”

Published

on

Ky është prezantimi i parë publik i një koleksioni të gjerë fotografish të realizuara nga dy vëllezërit Yiannis dhe Miltos Manakia nga Grevena e Greqisë.

Përmes tyre paraqitet përditshmëria, përpjekja, lufta për mbijetesë, monumentet arkitekturore dhe ngjarjet historike e sociale që sinjalizuan ndryshimet e gjysmës së parë të shekullit të 20-të në të gjithë Ballkanin e më gjerë. Në kuadër të saj u prezantua edhe një film dokumentar i ndërlidhur me fotografitë e ekspozuara.

Në ceremoninë hapëse morën pjesë kryeministri Albin Kurti, ministri Hajrulla Çeku, shefja e Zyrës Ndërlidhëse të Greqisë, Heleni Vakali, shefi i EULEX-it Lars-Gunnar Wigemark, ish-presidentja Atifete Jahjaga, përfaqësues të institucioneve kulturore dhe artdashës.

Organizuar nga Zyra Ndërlidhëse e Greqisë në Prishtinë dhe Muzeu “Macedonian Struggle and Modern History of Macedonia” në Selanik, ekspozita do të jetë e hapur për vizitorët deri më 5 maj në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Rrjeti i Organizatave të Kulturës reagon lidhur me publikimin e përfituesve në Komunën e Prizrenit

Published

on

Komuna e Prizrenit ka publikuar vetëm listën përfundimtare të përfituesve të subvencioneve nga thirrja e DKRS-së, në kategorinë e kulturës dhe rinisë, si dhe në kategorinë e sportit. Në vendimet përfundimtare të DKRS-së për subvencionimin e OJQ-ve, figurojnë titujt e projekteve dhe përfituesit.

RrOK-u, pas publikimit të listës preliminare ka kërkuar nga DKRS-ja që gjatë publikimit të listave përfundimtare të përfituesve krahas titullit të projektit dhe emrit të përfituesit të përfshijë edhe informatat si në vijim:

  • Shuma financiare
  • Përshkrimi i shkurtër i projektit, dhe
  • Emrat e Komisionit Vlerësues

Rrjeti i Organizatave të Kulturës konsideron se me publikimin e këtyre informatave dhe dokumenteve drejtoritë komunale do të tregonin transparencë dhe llogaridhënie, duke dhënë shembull për praktika të mira të qeverisjes.

Mirëpo DKRS-ja në Komunën e Prizrenit nuk e ka përfillur këtë kërkesë dhe ka vazhduar që listën përfundimtare të përfituesve të subvencioneve ta publikojë vetëm me titujt e projekteve dhe përfituesit.

Prandaj Rrjeti i Organizatave të Kulturës bën thirrje Komunës së Prizrenit që t’i rishqyrtojë këto veprime dhe të angazhohet për zbatimin e praktikave më të mira të qeverisjes, pasi që mospërfillja e këtyre kërkesave krijon hapësirë për dyshime për keqmenaxhimin dhe keqpërdorimin e parasë publike.

Përveç kësaj transparenca radikale ka qenë njëra prej zotimeve të kësaj qeverie komunale, që tani duhet të gjej zbatim edhe në praktikë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Jeta e shqiptarit në ekspozitën e artistes Lala Meredith- Vula

Published

on

Ekspozita “ç’ nuk dija që e kisha ditë…” e artistes Lala Meredith- Vula hapet nesër, (6 prill 2023) në Galerinë e Ministrisë së Kulturës (GMK) në Prishtinë. Ekspozita do të hapet në ora 18:00 nën tingujt e kompozuar nga John Young.

“Në ekspozitën ‘ç’ nuk dija që e kisha ditë…’ do të prezantohet një instalacion skulpturor dhe një rrjedhë imazhesh të projektuara, të marra nga arkivi i gjerë i krijimtarisë së artistes gjatë viteve” – thuhet në njoftimin e GMK-së për ekspozitën.

Ekspozita është kuruar nga Edi Muka dhe do të qëndrojë e hapur deri më 6 qershor 2023./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending