Connect with us

Aktuale

Themelimi i Fondit Sovran, AKP synon shuarjen ne fund të 2024

Published

on

Si shkak i themelimit të Fondit Sovran, Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) synon shuarjen e saj deri në dhjetor të vitit 2024.

Kështu ka bërë të ditur zëvendëskryesuesja e Bordit të AKP-së, Syzana Dautaj-Surdulli, duke thënë se AKP-ja veçse ka filluar përpilimin e listave të aseteve që do të barten te Fondi Sovran.

Të martën, anëtarë të Bordit dhe Menaxhmenti i AKP-së raportuan para Komisionit për Ekonomi në lidhje me raportin e vitit 2022 për këtë agjenci.

“Kemi bo një listë të aseteve që kanë vlerë të madhe, të cilat nëse barten do të jenë asete që do të përdoren më shumë ekonomikisht. I kemi marrë edhe tokat bujqësore që janë mbi 10 hektarë. Listën e aseteve e kemi përpiluar me të gjitha të dhënat. Me që Fondi Sovran është ende projektligj, ne jemi në pritje të një takimi me Fondin Sovran” – tha Dautaj Surdulli.

Tutje, ajo tha se gjatë vitit 2022 Agjencia nuk ka bërë asnjë shitje me negociim direkt, ndërsa shuma e paraqitur në raport ka qenë nga vitet e kaluara, raporton Kallxo.com.

“79 asete kemi hequr dorë, të cilat kanë qenë rrugë publike, varreza, përmendore e asete të vogla.

Gjatë vitit 2022 i kemi 54 raste të qeradhënieve të paguesve të parregullt, që i kemi dërguar në përmbarim. Jemi marrë me të gjitha rastet që nuk janë kryer pagesat” – ka bërë të ditur zv/kryesuesja Dautaj-Surdulli.

Drejtori menaxhues i AKP, Arben Limani, u pyet nga anëtarët e Komisionit edhe për një rast ku AKP-ja e ka humbur në aribtrazh ndaj kompanisë ‘Sharrcem.’

Drejtori Limani tha se AKP-ja ka qenë palë kontraktuale dhe sipas tij, kontrata kishte paraparë që Sharrcemi të investojë një shumë të caktuar, sipas planit të biznesit.

Sipas Limanit, interpretimi i AKP ka qenë që ‘Sharrcem’- është dashur që të investojë brenda territorit të Kosovës, ndërsa interpretimi i ‘Sharrcem’-it, sipas tij, që plani i investimeve nuk e ka paraparë një gjë të tillë.

“Interpretimi i Sharrcemit ka qenë që plani i investimeve nuk e ka paraparë një gjë të tillë dhe ata kanë investu në disa asete në Maqedoni dhe investimet janë sipas një plani investiv që nuk ka qenë pjesë e kontratës, por ka qenë pjesë që e kanë prezantu para se mu nënshkru kontrata”, ka thënë Limani para deputetëve.

“Sharrcemi në bazë të kontratës, ka ngritur arbitrazh ndaj AKP-së.

Në këtë arbitrazh janë diskutu për disa vjet të gjitha argumentet, janë shterë të gjitha diskutimet. Vendimi i arbitrazhit është që investimet që i ka bo e kalojnë shumën e investimeve të kërkuara prej më duket 31 milionë euro dhe nuk ka asnjë kërkesë të lejueshme të AKP-së”.

Sipas Limanit, AKP-ja është konsultuar me përfaqësuesin juridik dhe ka marrë një opinion që të mos e apelojë vendimin e arbitrazhit, pasi sipas tij, gjasat ishin shumë të vogla që të fitohet rasti./Media Ndërtimi.

Aktuale

Shtyhet gjykimi në Prizren ndaj dy gjeodetëve të akuzuar për keqpërdorimin e detyrës

Published

on

Bajram Selmani dhe Luljeta Rizanaj, të akuzuar për keqpërdorim të detyrës zyrtare janë ulur në bankën e të akuzuarve në Gjykatën e Prizrenit.

Seanca e sotme nuk është mbajtur pasi sipas kryetares së trupit Teuta Krusha në mungesë të ekspertit të gjeodezisë Faton Bajselmani nuk janë plotësuar kushte ligjore që të vazhdohej seanca.Gjithashtu, në seancë nuk ishte prezent as përfaqësuesi nga Prokuroria e Prizrenit.

Sipas Prokurorisë i akuzuari Bajram Selmani më datë 10.12.2017 në kohë të pacaktuar në cilësinë e personit zyrtar, gjeodet i licencuar, ka keqpërdorur detyrën e tij duke bërë ndarjen e parcelave pa lejen, dokumentin dhe kërkesën e njërit bashkëpronar, këtu njëherit edhe i dëmtuari Gjek Gjevlekaj, e me ç’rast parashtron kërkesën dhe realizon regjistrimin me ndryshime të pronës.

Sipas dosjes, thuhet që i akuzuari Bajram Selmani “me qëllim që të përfitoj çfarëdo dobie për persona të tjerë, vëllezërit Pran, Gjon dhe Mihil Gjevlekaj, e që pretendohet të ketë shkelur të drejtat e personit tjetër bashkëpronar Gjek Gjevlekaj ka ndërmarrë veprimet e lartcekura”.

Ndërsa, e akuzuara e dytë Luljeta Rizanaj pretendohet se më datë 12.02.2018 në Prizren në kohë të pacaktuar, si gjeodete në Drejtorinë për Gjeodezi dhe kadastër bën regjistrimin me ndryshime të pronës së bashkëpronarit Gjek Gjevlekaj në Kadastral-Map.E akuzuara në fjalë pretendohet që regjistrimin në Kadastral-Map, e ka bërë edhe pse lënda nuk ishte e kompletuar, mungonte dokumenti i identifikimit si dhe kërkesa dhe autorizuari i bashkëpronarit Gjek Gjevlekaj, pa pëlqimin e tij bën ndarjen e parcelave.

Continue Reading

Aktuale

Aktakuzë ndaj dy zyrtarëve të Komunës së Suharekës për projektin e Ndërtimit dhe renovimit të objekteve sportive e kulturore

Published

on

Prokuroria Themelore në Prizren, Departamenti i Krimeve të Rënda, sot më datë 20.06.2024, ka ngritur aktakuzë kundër të pandehurve B. B., dhe B. K., për shkak se sipas Prokurorisë në bashkëkryerje kanë kryer veprën penale “Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”.

Sipas aktakuzës, të pandehurit B. B., dhe B. K., kanë cilësinë e personave zyrtarë.

Sipas Prokurorisë i pandehuri B. B. në cilësinë e menaxherit të kontratës, për projektin: “Ndërtimi dhe renovimi i objekteve sportive dhe kulturore”, ndërsa i pandehuri B. K. në cilësinë e Mbikëqyrësit të projektit të njëjtë.

Gjithnjë sipas aktakuzës prej datës 22.05.2018  e deri më datë 22.10.2018, në Suharekë, të akuzuarit i kanë tejkaluar detyrat e tyre zyrtare lidhur me këtë projekt.

“Gjatë kësaj kohe në kundërshtim me Rregullat dhe udhëzuesit operativ të Prokurimit Publik, pa miratimin e kryetarit të Komunës së Suharekës, i pandehuri B. K., ndryshon, ndërsa i pandehuri B. B., i aprovon paramasat dhe parallogaritë gjatë ekzekutimit të punimeve”.

Tutje, në aktakuzë thuhet se të akuzuarit – poligonet sportive në fshatin Peqan, Sllapuzhan dhe Buzhalë, në vend të rrethojave të poligoneve sportive me profil metalik të plastifikuar ndryshojnë paramasat në rrethoja – profile metalike të zinkuara, në poligonin sportiv në fshatin Buzhalë, ndryshojnë paramasën dhe parallogarinë, ashtu që në vend të shtrimit të fushës sportive me beton, bëjnë shtrimin e fushës sportive me barë natyror.

“Me këto veprime Komunës së Suharekës i shkaktojnë dëm të material në shumë prej 6 mijë e 839 euro, ndërsa operatorit ekonomik me seli në Prishtinë, i mundësojnë përfitim të dobisë materiale në shumë prej 6 mijë e 839 euro|.

Lidhur me çështjen, prokurori i ka propozuar Gjykatës që pas mbajtjes së shqyrtimit gjyqësor, administrimit të provave dhe vlerësimit të tyre, të pandehurit e lartcekur për veprën penale për të cilën akuzohen të shpallen fajtorë dhe të dënohen sipas ligjit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Shpëlarja e parave e financimi i terrorizmit, rrezik nga Projektligji për kripto-asetet – BQK-ja do t’i mbikëqyr

Published

on

Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti të enjten ka mbajtur dëgjim publik për Projektligjin për kripto-asetet, me ç’rast u theksua nevoja për  miratimin e ligjit në Kuvend, raporton Ekonomia Online. Anëtarja e Komisionit për Ekonomia, Mimoza Kusari-Lila, tha se ky projektligj ka filluar nismën me dëgjimin e parë publik në muajin gusht të vitit 2021, ndërsa ka vazhduar në korrik 2022, teksa shtoi se këtë projektligj e ka mbështetur edhe Këshilli i Evropës.

“Janë bërë më shumë se dy vite kur nisma për kripto-asetet është filluar, deri më tani në këtë proces janë mbajtur dy dëgjime publike, i pari është mbajt në gusht 2021 për të diskutuar për idenë, i dyti është mbajt një vit më pas në korrik 2022-ës për një draft. KE-ja, përmes ekspertëve ka mbështetur grupet e punës, fokusi ka qenë të punohet kundër pastrimit të parave. Ky ligj ka për qëllim ruajtjen e kripto-aseteve”, tha Kusari-Lila.

Përfaqësuesi i BQK-së, Ervin Mala, tha se kanë filluar diskutimet për organizimin dhe ndarjen e resurseve dhe akteve ligjore.“Banka Qendrore do të ketë rolin për monitorimin e të gjithë operatorëve që do të merren në këto asete”, tha ai.

Deputeti nga AAK-ja, Pal Lekaj, tha se Qeveria duhet të ketë monitorimin e kësaj paraje në mënyrë që të mos keqpërdoret.

“Sa i përket kriptove, janë globale dhe ne duhet patjetër t’i standardizojmë ligjet në fjalë, ne duhet të kemi një licencim të tyre e kontroll, nuk besoj se ka dikush kompetencë tjetër përveç BQK-së. Qeveria duhet të ketë monitorim të parasë, të mos ketë shpëlarje të parave dhe të mos financohet terrorizmi. Duhet të regjistrohen individët qe kanë të bëjnë me asetet të mbrohen të dhënat dhe të ruhen transaksionet”, tha Lekaj.

Vyrtyt Ibrahimaga, avokat, tha se në draftin e parë janë përfshirë kushte që iu mungon rregullimi me akte nënligjore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending